UFC

Ahmed Vila prepričao iskustvo sparinga s Chimaevim: ‘Bacao je Gustafssona i Latifija na glavu‘

Alexander Gustafsson i Khamzat Chimaev

 Instagram (khamzat Chimaev)
26-godišnji bosanskohercegovački borac nekoliko je godina trenirao u Stockholmu unutar Allstars dvorane

Veliku pobjedu, možda i najveću u dosadašnjoj karijeri upisao je bosanskohercegovački borac Ahmed Vila (10-4-1) krajem 2022. godine, na Oktagon 38 eventu.

26-godišnji Vila jednoglasnom je odlukom porazio Jakuba Dohnala (11-2 omjer uoči borbe). Vili je to bila treća uzastopna pobjeda, a češkog borca Jakuba Dohnala porazio je na domaćem terenu u Pragu.

Vila je tom pobjedom skočio četiri mjesta u poretku izazivača Oktagonove perolake kategorije i jako je blizu napada na pojas koji trenutno drži Mate Sanikidze. Nedugo nakon velike pobjede, Ahmed Vila gostovao je u ‘‘On Weight‘‘ podcastu kod Gorana Babića ‘‘Hambija‘‘.

Razgovor je potrajao gotovo tri sata, a Vila i ‘‘Hambi‘‘ prošli su pregršt zanimljivih tema. Posebno zanimljive bile su Ahmedove priče iz švedskog Allstars Gyma u kojem je proveo jedan dio svoje dosadašnje karijere. Radi se o dvorani unutar koje treniraju borci poput Alexandera Gustafssona, Volkana Oezdemira, Ilira Latifija, Reze Madadija, ali i Khamzat Chimaev.

Čečensko-švedski borac jedan je od najuzbudljivijih UFC-ovih boraca u ovom trenutku i jako je blizu napada na titulu u velter kategoriji. Mnogi mu predviđaju jako blistavu karijeru i potencijalno osvajanje titule u velteru, ali i u srednjoj kategoriji. Trenutno neporaženi Chimaev posjeduje fantastične hrvačke vještine i uglavnom na taj način dolazi do pobjeda. Lakoćom Khamzat ruši svoje protivnike i ‘‘submissionom‘‘ ubrzo prisiljava protivnike na prekid.

Ahmed Vila imao je priliku nekoliko puta sparirati s Khamzatom Chimaevim, a u sinoćnjem gostovanju u ‘‘On Weightu‘‘, Vila je podijelio svoje iskustvo sparinga s Khamzatom.

‘‘Dosta sam grapplao s Chimaevim. Chimaev u tim trenucima nije bio tako krupan kao sada. To je bilo 2018. godine. Odradili smo par sparinga i on je tada tek došao, prije toga bio je hrvač. Engleski nije niti pričao, a sporazumijevali smo se na nekom miksu ‘rusko-bosanskog-hrvatskog‘ jezika, kako god hoćete da to nazovem. Prvi sparing on je opušteno ušao, jednom sam ga uhvatio u ‘trokut gušenje‘. Naravno, on je opušteno ušao i to ne mogu niti računati kao nešto. Kad smo krenuli pravo raditi, kontrolom me izdominirao. Nisam ništa mogao napraviti, ali nije me završio ‘submissionom‘.‘‘, prepričao je Ahmed Vila.

Khamzat Chimaev triput je postajao prvakom Švedske u hrvanju slobodnim stilom i radi se o uistinu ozbiljnom hrvaču. U nastavku razgovora o Chimaevu, Vila je prepričao koliko je Chimaev bio hrvački dominantan još od samog dolaska u Allstars dvoranu.

‘‘Brutalno mu je hrvanje. Bacao je i (Alexandera) Gustafssona i (Ilira) Latifija na glavu i to kad je tek došao. Sada nisam bio otprilike tri godine tamo, a vjerojatno ih i sada baca kako hoće. Već tada su se svi oni pitali ‘kakav je ovo monstrum‘. Tada je bio više hrvač nego ‘grappler‘ i u njemu su vidjeli potencijal pa su ga gurali. Ima on i mentalitet, prgav je, podosta je neugodan. Rekao bih da je i kao osoba donekle neugodan. Nikad ne znaš na čemu si s njime.‘‘, pojasnio je Vila.

Ovakve zanimljive priče izravno iz svjetskih dvorana nerijetko se mogu čuti u epizodama ‘‘On Weight‘‘ podcasta i definitivno vam preporučamo da poslušate/pogledate kompletno gostovanje Ahmeda Vila u tom podcastu.

Bosanskohercegovački borac izrazito je prizemljen, a iako još uvijek relativno mlad, prepun je iskustava iz europskih dvorana i s raznoraznih europskih evenata. Zajedno s ‘‘Hambijem‘‘, Vila je izanalizirao i neke od mečeva koji nas očekuju na večerašnjem UFC Fight Night 217 eventu, a kompletnu epizodu podcasta možete pogledati u videu ispod teksta.

Linker
24. travanj 2024 04:21