UFC

Alex Pereira o potencijalnom nastupu u Brazilu za tri tjedna: ‘Želim borbu u teškoj kategoriji‘

Alex Pereira

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Prvak UFC-ove poluteške kategorije rado bi se okušao u ‘‘kraljevskoj‘‘ težinskoj kategoriji

Alex Pereira došao je u UFC još 2021. godine s pedigreom ponajboljeg svjetskog kickboksača i bivšeg prvaka Gloryja u dvije različite težinske kategorije.

Međutim, mnogi su sumnjali u njegove mogućnosti unutar najjače svjetske MMA organizacije. Njegove ‘‘grappling‘‘ vještine bile su osporavane i vjerovalo se kako će mu prvi kompletniji MMA borac napraviti velike probleme. Ipak, Alex Pereira trebao je samo godinu dana kako bi upisao četiri pobjede unutar UFC-ovog kaveza, a nakon te četvrte pobjede, Pereira se okitio i titulom prvaka u srednjoj kategoriji.

Pojas nije uspio obraniti, jer Israel Adesanya nokautirao ga je u sljedećem nastupu nakon osvajanja pojasa. Nakon poraza od ‘‘Izzyja‘‘, Pereira se odlučio za tranziciju u višu, polutešku kategoriju. Tijesna pobjeda nad Janom Blachowiczem dovela je Pereiru do napada na pojas u poluteškoj kategoriji, a ‘‘Poatan‘‘ je u 11. mjesecu prošle godine nokautirao Jirija Prochazku u meču za titulu prvaka. Tako je Brazilac u samo dvije godine osvojio pojaseve u dvije različite težinske kategorije.

Uistinu impresivno postignuće, ali čak i nakon toga, neki su i dalje sumnjali u njegove vještine. Jedan od onih koji je vjerovao da ‘‘Poatan‘‘ ima mnoge ‘‘rupe‘‘ u svojoj igri, bio je i Jamahal Hill, bivši prvak UFC-ove poluteške kategorije. Hill je prozivao Pereiru na obračun, UFC mu je uslišio želju, ali američki borac izdržao je nešto više od tri minute u kavezu s Pereirom.

Alex je nokautirao Jamahala lijevim krošeom, zatim je dodao nekoliko popratnih udaraca i sve je bilo gotovo nakon tri minute i 14 sekundi borbe. Pereirin lijevi kroše ponovno je bio presudan, a radi se o Alexovom zaštitnom znaku kad su u pitanju udaračke tehnike. Nedugo po završetku meča, Alex se ukratko osvrnuo na ono što se dogodilo tijekom meča između njega i Hilla.

‘‘Svi ste mogli vidjeti što sam radio unutra (u kavezu). Svima konstantno govorim da je on snažan tip i da se moram držati svoje taktike. To sam i radio. Bacao sam ‘kickove‘, napravio sam i nekoliko pogrešaka s ‘kickovima‘, ali distanca i tajming bili su perfektni.‘‘, rekao je Pereira.

Tijekom promoviranja ove borbe, slušali smo podosta ‘‘trash talka‘‘, pa čak i svojevrsnog podcjenjivanja od strane Hilla. Američki poluteškaš navodio je Pereiru kao ‘‘lažnog prvaka‘‘ te je isticao da Pereira drži tron samo zato jer se on ozlijedio i napustio titulu prvaka. Razgovarajući s Joeom Roganom nakon meča, Pereira je potvrdio kako on samog sebe ne gleda kao prvaka.

‘‘Iskreno, kad uđem u kavez ne gledam na sebe kao na prvaka. Činim istu stvar kao izvan kaveza. Ne dopuštam da mi ovaj pojas okupira misli. Moram svaki puta iznova osvojiti pojas da bih bio prvak. Nikada ne dopuštam da pojas utječe na mene.‘‘, ‘‘Poatanov‘‘ je recept za uspjeh.

U samo dvije i pol godine, Alex Pereira napravio je ogromne stvari u UFC-u. Upisao je sedam pobjeda i samo jedan poraz, osvajao je pojaseve u dvije različite težinske kategorije, a dobar dio svojih protivnika nokautirao je na spektakularan način. Ono što Pereiri preostaje jesu obrane pojasa ili čak i napad na titulu u teškoj kategoriji. Pereira ne skriva tendenciju ka nastupima u teškoj.

‘‘Želim nastaviti braniti ovaj pojas. Puno sam pričao o borbi u Brazilu (na UFC 301) ako pobijedim u ovom meču. Dobio sam ovaj meč, nisam se ozlijedio i ništa mi se nije dogodilo. Znam da je potrebno puno promoviranja odraditi za meč, ali ja želim borbu u teškoj kategoriji.‘‘, poruka je Alexa Pereire.

Inače, UFC 301 na rasporedu je 4. svibnja (peti mjesec) i održat će se u Sao Paulu. Alex Pereira ima veliku želju nastupiti na toj priredbi, ali male su šanse da će UFC u tako kratkom roku ugovoriti meč za obranu titule u poluteškoj kategoriji. No, Pereira ostaje mogućnost da se okuša u teškoj kategoriji. To ne mora biti meč s nekim od elitnih teškaša, dovoljno je da Pereira za početak osjeti kako je nastupati među teškašima.

Narednih dana saznat ćemo hoće li UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ udovoljiti njegovoj želji, ali i želji fanova, jer svi želimo Pereiru gledati što češće.

Linker
23. travanj 2024 23:18