UFC

‘BMF‘ pojas ima novog vlasnika! Max Holloway brutalnim nokautom ugasio je Justina Gaethjea

Max Holloway vs. Justin Gaethje

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Fantastični Max Holloway odradio je ponajbolji nastup u svojoj karijeri

Dva meča za UFC-ovu titulu prvaka nudi UFC 300 event, ali meč za takozvani ‘‘BMF‘‘ pojas tijekom ‘‘fight weeka‘‘ privlačio je možda i veću pažnju od dvije glavne borbe večeri.

Max Holloway na jednoj strani kaveza, Justin Gaethje na drugoj. Uparivanje iz snova i zajamčen spektakl, a iako nismo dobili rat kakav smo možda očekivali, gledali smo vrlo interesantan meč.

Nakon gotovo punih pet rundi borbe, do pobjede i do ‘‘BMF‘‘ pojasa došao je Max Holloway!

U visokom tempu krenuli su Holloway i Gaethje od prve sekunde dvoboja. Gaethje se odmah počeo oslanjati na svoje najjače oružje, a to su ‘‘leg kickovi‘‘, dok je Max Holloway lijepo pogađao boksačkim kombinacijama. Mnogi su bili skeptični po pitanju Maxovih fizikalija u lakoj kategoriji, ali Holloway je izgledao kao da nastupa u svojoj prirodnoj težinskoj kategoriji - krupan i jako dobro fizički pripremljen. Inače, prva runda imala je zanimljivih sekvenci i otvorenih razmjena, ali bilo je jasno da će naredne runde ponuditi viši tempo. Najbolji udarac u prvoj rundi zadao je Max. Krajem prve runde Holloway je stražnjim kružnim udarcem sjajno pogodio Gaethjea u glavu, a zvono za kraj runde oglasilo gotovo istovremeno kada je odsjeo taj udarac. Nos Justina Gaethjea pretrpio je određenu štetu u prvoj rundi dok je Holloway bio gotovo neokrznut nakon prvih pet minuta borbe.

Holloway je drugu rundu otvorio pogodivši nekoliko dobrih ‘‘middle kickova‘‘, a Gaethje je i dalje tražio osjećaj za distancu. Nakon nešto manje od dvije minute druge runde nastupila je kraća pauza zbog uboda u oko od strane Hollowayja. Gaethje je trebao kratku pauzu, ali ubrzo se vratio borbi protiv Maxa. Gaethje je prvu polovicu druge runde odradio jako pasivno, totalno drukčije od onog na što smo naviknuti tijekom njegovih nastupa. Konstantno je Justin dirao svoj nos, brisao je krv i vidno se mučio s razbijenim nosom. Justinu su borbu dodatno otežavali Maxovi ubodi u oko, a minutu i pol prije kraja druge runde nastupila je druga kraća pauza zbog novih uboda u oko. Nije Justin postigao svoju uobičajenu radnu temperaturu u niti u drugoj rundi, a Max Holloway podosta rutinski uzeo je prve dvije runde.

Max Holloway pametno je odrađivao prvu polovicu borbe. Prednjom lijevo rukom konstantno je odmjeravao distancu, držao je Gaethjea izvan dosega i odlično je kombinirao ručne i nožne tehnike. Sredinom treće runde Gaethje nakon jedne razmjene nakratko je završio i na tlu, ali ekspresno se vratio na noge. Holloway je u tim trenucima odrađivao jedan od najboljih nastupa u svojoj karijeri. Kirurški precizno pogađao je Justina, a jednako dobro izbjegavao je udarce Gaethjea. Posebno impresivan bio je Holloway sa stražnjim kružnim udarcima u tijelo. Prve tri runde nisu ponudile rat kakav smo očekivali, ali gledali smo 15 minuta borbe na jako visokoj tehničko-taktičkoj razini, a Max Holloway u potpunosti je kontrolirao borbu.

Početak četvrte runde napokon je donio Gaethjea kakvog smo očekivali. Dvaput je Justin sjajno povezao kombinaciju prednjeg i stražnjeg direkta, počeo je vršiti pritisak i naveo je Holloway na više otvorenih razmjena. Međutim, Max se dobro snašao u takvim situacijama, a svojim brzim rukama nanosio je podosta štete na licu Justina. Max je jednostavno izgledao kao tehnički bolji udarač, a Maxov osjećaj za distancu radio je veliku razliku. Ipak, minutu i 15 sekundi prije kraja četvrte runde, Gaethje uspijeva skratiti distancu, a Holloway na izlasku iz klinča prima snažan desni kroše. Nakratko je Max završio na tlu, izgledao je blago uzdrmano, ali odmah se pridigao i nastavio borbu na nogama. Bio je to uvjerljivo najbolji Justinov trenutak u toj fazi meča, a četvrta runda bila je puno izjednačenija od prve dvije.

Na početku pete runde prikazana je grafika s brojem pogođenih udaraca. Interesantan je podatak kako je Holloway u prve četiri runde najviše pogađao u tijelo Justina Gaethjea. Glavu i noge nešto je manje napadao, ali nakon dvije minute pete rune Holloway je sjajno desnicom pogodio glavu Gaethjea. Justin je bio poprilično uzdrman tim udarcem, pokleknuo je, ali po tko zna koji put u karijeri, Justin je prezentirao srčanost i uspio se izvući iz nezavidne situacije. Maxu je preostalo biti pametan i staložen do kraja runde, ali posljednjih deset sekundi meča ponudilo nam je Maxov zaštitni znak.

Holloway je prstom pokazao na sredinu kaveza i pozvao je Gaethjea da izbace sve što im je ostalo u repertoaru. Gaethje je pristao na takav obračun, ali izvukao je puno, puno deblji kraj. Sekundu prije kraja dvoboja Max je sjajno pogodio desnim krošeom u nos Gaethjea. Justin je licem prema dolje pao na tlo i ostao je ležati u besvjesnom stanju.

Što dodati, osim da je ovo bio doktorski nastup Maxa Hollowayja. 24 minute i 50 sekundi odradio je mirno, staloženo, kirurški precizno, a posljednjih deset sekundi iskoristio je kako za upisati brutalan nokaut. Deklasirao je Holloway favoriziranog Gaethjea i s punim pravom preuzeo je ‘‘BMF‘‘ titulu.

Uistinu fantastičan nastup Hollowayja i ne sumnjamo da će Dana White nagraditi Maxa onim povećanim bonusom u iznosu od 300 tisuća američkih dolara.

Linker
16. travanj 2024 13:05