UFC

Alexander Volkanovski obranio je titulu u jednoj od najboljih borbi ove godine!

Brian Ortega vs. Alexander Volkanovski
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Brian Ortega i Alexander Volkanovski kao akteri glavne borbe večeri pružili su apsolutni spektakl

Više od mjesec i pol dana razmak je između UFC 265 i UFC 266 priredbe. Poprilično dugo smo čekali da nas UFC počasti s jednom odličnom PPV priredbom, a upravo takva bila je i ova sinoćnja. Dvije borbe za pojas te povratak Nicka Diaza nakon šest godina imali smo prilike gledati u sklopu sinoćnjeg eventa. Dodatnu pažnju regionalnih MMA fanova privukao je Srbin Uroš Medića koji je također nastupio, no nažalost, poražen je u prvoj rundi borbe protiv Jalina Turnera.

Alexander Volkanovski i Brian Ortega u glavnoj borbi večeri obračunali su se za pojas prvaka u perolakoj kategoriji. Ovaj dvojac imali ste prilike gledati i u trenerskim ulogama u sklopu ovosezonskog The Ultimate Fightera (TUF-a), a kulminacija svega toga viđena je večeras. Volkanovski i Ortega nadmašili su vjerojatno sva očekivanja koja su postavljena ispred njih te su pružili borbu koja će zasigurno biti jedan od favorita za najbolju borbu u 2021. godini.

Svih pet rundi odradili su Alexander ''Veliki'' i Brian ''T-City'' Ortega. Iako je Volkanovski velikim dijelom borbe dominirao i nanosio veliku štetu Ortegi, bilo je nekoliko trenutaka u kojima je ''T-City'' bio jako blizu da završi prvaka te napravi ogromno iznenađenje. Nebrojeno je borbi u kojima je Brian Ortega bio izdominiran velikim dijelom, no kada mu se pruži prilika za submission, točnije za ''giljotinu'' ili ''trokut gušenje'', on ju gotovo uvijek iskoristi. Nažalost po njega, Alexander Volkanovski pokazao da izuzev fantastičnog seta vještina posjeduje i mentalitet prvaka te se uspješno obranio od svakog Orteginog pokušaja da ga završi.

Već od samog početka prve runde gledali smo jako zanimljiv meč. Alexander Volkanovski očekivano je bio borac koji kontrolira sredinu kaveza i pritišće protivnika. Prvak je majstor fintiranja i na taj način efikasno skraćuje distancu i pronalazi metu svojim udarcima. Brian Ortega s druge strane djelovao je mirno, pogodio je nekoliko dobrih udaraca, a Volkanovski je zadobio i manju posjekotinu ispod lijevoga oka. Ortega je krajem prve runde pogodio jako dobar lijevi direkt.

Brian Ortega nastavlja solidno raditi prednjim direktom s distance početkom druge runde. Međutim, kako je ova runda odmicala, Volkanovski sve bolje kombinira kickove i boksačke tehnike, a njegov pritisak sve je veći. Ortega djeluje kao da pomalo posustaje dok govor tijela kod prvaka odaje dojam kao da je tek došao na radnu temperaturu. Fintiranje Volkanovskog i dalje je odlično, a naročito dobre udarce pogodio je Australac krajem druge runde.

Treća runda donosi nastavak dominacije Alexandera Volkanovskog. Lijevi i desni krošei, direkti, low kickovi, Volkanovski je bio raznovrstan i pogađao je Ortegu na puno različitih načina. Dominacija Volkanovskog počela je pomalo podsjećati na izdanje Maxa Hollowayja protiv Briana Ortege. Međutim, dvije minute nakon kraja runde, Ortega ljevicom šalje Volkanovskog na pod i nevjerojatnom brzinom zaključava ''giljotinu'' iz full mounta. Prvak je bio u velikim problemima, no uspio se izvući i završiti u gornjoj poziciji. Ipak, Brian Ortega majstor je ''giljotine'' i ''trokut gušenja'' kojim je također doveo Volkanovskog u velike probleme. Međutim, prvak je pokazao svoj šampionski mentalitet i još se jednom izvukao iz submissiona BJJ majstora. Volkanovski je zadnjih 20 do 30 sekundi demolirao Ortegu iz gornje pozicije. Brian je bio totalno iscrpljen na kraju ove fenomenalne runde i doktor ga je uz prisustvo Herba Deana detaljno ispitao i pregledao. Uz podosta poteškoća, Ortega je uspio zadovoljiti i borba je ušla u četvrtu rundu.

Brian Ortega ušao je potpuno iscrpljen u četvrtu rundu, no dobro mu je došlo nešto više odmora koji je dobio zbog pregleda od strane doktora. Volkanovski u četvrtu rundu ulazi odlučno, no sredinom runde borci ponovno završavaju u parteru, a Ortega opet pokušava doći do ''giljotine''. Međutim, Volkanovski pokazuje kako je uistinu kompletan borac, radilo se o stojci ili parteru. Ortega odlaskom u parter dovodi se na svoj teren, no pokušajima submissiona završava kao donji u parter, a Volkanovski mu nanosi veliku štetu ''ground and poundom''. Kondicijska sprema Alexandera Volkanovskog jedno je od njegovih najjačih oružja dok Brian Ortega ponovno prezentira veliku srčanost.

Svaka čast Alexanderu Volkanovskom, no kakav je ratnik Brian Ortega! Još krajem treće runde činilo se kako je ''T-City'' totalno iscrpljen, a onda je u zadnjih pet minuta pružio možda i najbolju rundu u ovom meču. Zauzeo je Brian sredinu Octagona, pogađao je direktima s distance, a krajem runde desnicom je donekle i uzdrmao Volkanovskog, no nedovoljno za nešto ozbiljnije. Alexander Volkanovski s druge strane bio je nešto pasivniji u ovoj rundi, no on je posao odradio u prijašnje četiri runde te je došao do pobjede jednoglasnom sudačkom odlukom (49-46, 50-45, 50-44).

32-godišnji Australac obranio je pojas drugi puta i sada ga vjerojatno čeka pobjednik meča između Maxa Hollowayja i Yaira Rodrigueza. Brian Ortega s druge strane ponovno je brutalno pretučen u borbi za titulu nakon što ga je Max Holloway savladao u prosincu 2018. godine. Međutim, 30-godišnji ''T-City'' pokazao je kako ga apsolutno nikada ne treba otpisati te da je uvijek ''živ'' i prijeti nekakvim submissionom. On i Volkanovski pružili su meč o kojemu će se dugo pričati. Žalit će Brian za ''giljotinom'' u trećoj rundi, no danas se borio s jednim od najboljih boraca na cijelom UFC-ovom rosteru. Alexander Volkanovski uistinu je kompletan borac te je dokazao da se može nositi s bilo kakvom situacijom. Ovo je ujedno i 20. pobjeda zaredom za sjajnog Australca.

Valentina Shevchenko u sunaslovnoj borbi večeri savladala je Lauren Murphy tehničkim nokautom u četvrtoj rundi. Više o toj borbi možete pročitati OVDJE.

Robbie Lawler i Nick Diaz pružili su nešto više od 10 minuta neprekidne akcije te su podsjetili na razloge zbog kojih su omiljeni borci velikom broju MMA fanova. Kompletan izvještaj te borbe možete pročitati na LINKU.

Curtis Blaydes i Jessica Andrade preostalih su dvoje boraca koji su pobijedili u sklopu ''main carda''. U dvoboju teškaša, Blaydes je jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x3) savladao Jairzinha Rozenstruika u jednoj poprilično nezanimljivoj borbi. Bila je to jedna od klasičnih Curtisovih izvedbi gdje je hrvanjem i rušenjem u svakoj rundi došao do pobjede na bodove. Jairzinho Rozenstruik nije imao naročitog odgovora na Blaydesovo hrvanje (3/6 uspješnih rušenja upisao je Blaydes), no u stojci je razočarao još više. Naime, poznato je kako je Blaydes izuzetno ranjiv kada se borba odvija na nogama, no Rozenstruik je bio izuzetno pasivan i nije uspio ugroziti svog protivnika. Curtis Blaydes također niti u jednom trenutku nije bio blizu finiša, no radio je dovoljno iz gornje pozicije u parteru da bi borbu tamo i zadržao.

Jessica Andrade nokautirala je Cynthiu Calvillo šest sekundi prije kraja prve runde. Brazilka je od početka borbe pritiskala u svome stilu, a bilo je vidljivo kako Calvillo ne uživa primajući udarce moćne Andrade. Osjetila je to i Jessica koja je dizala tempo kako je runda odmicala. Krajem prve runde, Cynthia se počela povlačiti nakon jedne kombinacije od strane Brazilke, Andrade osjeća priliku za finiš, pritišće Calvillo uz žicu kaveza te serijom udaraca privodi borbu kraju. Andrade je ovom borbom postala prva borkinja s odrađenih 20 borbi pod okriljem UFC-a, a nakon meča izrazila je želju za trilogijom protiv Rose Namajunas.

Preliminarni dio priredbe također ima svoga ''konja za trku'' kada su u pitanju ponajbolje borbe u 2021. godini. Merab Dvalishvili i Marlon Moraes zatvorili su preliminarni card izuzetno uzbudljivom borbom prepunom preokreta.

Moraes je u prvoj rundi lijevim krošeom ozbiljno uzdrmao Gruzijca koji je u nekim trenucima doslovno bježao po kavezu kako bi se što bolje oporavio. Moraes je svim silama pokušavao završiti tvrdog Meraba, ali Dvalishvili se oporavio te je krajem runde uspio odvesti borbu u parter gdje je uputio seriju snažnih udaraca u glavu Moraesa. Iako je Brazilac ipak donekle bolji bio u prvoj rundi, Gruzijac je totalno dominirao krajem runde. Oba borca djelovala su svježe na ulasku u drugu rundu unatoč problemima kroz koje su prošli tokom prvih pet minuta. Uzdrmao je Merab protivnika sjajnim udarcem desnicom, a kroz ostatak runde, sjajno hrvanje Meraba Dvalishvilija počelo je donositi prevagu. Gruzijac je na koncu pobijedio tehničkim nokautom 35 sekundi prije kraja borbe. Ovo je sedma pobjeda u nizu za Meraba i ujedno prva prekidom u UFC-u. Marlon Moraes s druge strane doživio je treći poraz zaredom.

Dan Hooker jednoglasnom odlukom sudaca savladao je Nasrata Haqparasta (30-27, 30-27, 30-26), a Chris Daukaus tehničkim nokautirom pobijedio je Shamila Abdurakhimova u drugoj rundi borbe. Nekoliko zanimljivih prekida viđeno je i u sklopu ranog preliminarnog dijela borbe, a rezultate svih borbi pročitajte pri dnu teksta.

UFC 266 - rezultati:

Alexander Volkanovski def. Brian Ortega via jednoglasna sudačka odluka (49-46, 50-45, 50-44)

Valentina Shevchenko def. Lauren Murphy via TKO – R4, 4:00

Robbie Lawler def. Nick Diaz via TKO – R3, 0:44

Curtis Blaydes def. Jairzinho Rozenstruik via jednoglasna sudačka odluka (30-27, 30-27, 30-27)

Jessica Andrade def. Cynthia Calvillo via TKO – R1, 4:54

Preliminarni dio priredbe:

Merab Dvalishvili def. Marlon Moraes via TKO – R2, 4:25

Dan Hooker def. Nasrat Haqparast via jednoglasna sudačka odluka (30-27, 30-27, 30-26)

Chris Daukaus def. Shamil Abdurakhimov via TKO – R2, 1:23

Taila Santos def. Roxanne Modafferi via jednoglasna sudačka odluka (30-27, 30-27, 30-27)

Rani preliminarni dio priredbe:

Jalin Turner def. Uros Medic via submission (rear-naked choke) – R1, 4:01

Nick Maximov def. Cody Brundage via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 29-28, 29-28)

Matthew Semelsberger def. Martin Sano via knockout – R1, 0:15

Jonathan Pearce def. Omar Morales via submission (rear-naked choke) – R2, 3:31

Linker
18. travanj 2024 08:50