UFC

ANKETA: Je li Petr Yan uistinu pokraden? Mnogi smatraju da jest, ali statistika mu ne ide u prilog

Petr Yan

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove bantam kategorije drugi put zaredom izvukao je deblji kraj tijesne sudačke odluke

Već onog trenutka kad je Bruce Buffer počeo čitati sudačke kartice po redu, mnogi su ostali iznenađeni shvativši da će pobjednik meča između Petra Yana i Seana O‘Malleyja biti odlučen podijeljenom sudačkom odlukom.

Sudac Vito Paolillo bodovao je meč 29-28 u korist Petra Yana, ali on je bio ujedno i jedini od trojice sudaca koji su meč bodovali u korist ruskog borca. David Lethaby i Ben Cartlidge također su imali rezultat 29-28, ali oni su vidjeli O‘Malleyja kao boljeg borca u tom meču.

Spora oko druge i treće runde nema, niti ga je bilo na sudačkim karticama. Sva trojica drugu su rundu bodovali u korist Yana, dok je treća otišla O‘Malleyju. Prva runda bila je sporna, a dvojica gore spomenutih sudaca bodovali su ju 10-9 u korist Seana O‘Malleyja.

image

Yan vs. O‘Malley službena statistika

Screenshot (ufc)

No pogledajmo što statistika govori. Petr Yan pogodio je 19 značajnih udaraca u prvoj rundi, a bacio je ukupno 31. Radi se o 61 posto uspješnosti. O‘Malley je pogodio 41 posto značajnih udaraca koje je bacio, ali je i bacao osjetno više od Yana. 23/55 bila je Seanova statistika u prvoj rundi kad su u pitanju značajni udarci. Međutim, brojka ukupno pogođenih udaraca u prvoj rundi na strani je Yana (28-23). Može se zaključiti kako su u tom segmentu zapravo bili podosta izjednačeni, ali mnogi smatraju da je Yanovo rušenje bilo dostatno da runde otiđe na njegovu stranu.

Petr je imao jedno uspješno rušenje i ukupno tri pokušaja. 70 sekundi kontrole je ostvario Yan nakon rušenja, a O‘Malley je prema službenoj statistici imao dvije sekunde kontrole.

Ono što Yanu ne ide u prilog kod tog rušenja, jest činjenica da gotovo nikakvu štetu nije napravio prilikom kontrole u parteru. Prema Unificiranim MMA pravilima, prvi kriterij koji se gleda prilikom bodovanja runde jesu efektivni udarci i grappling.

Efektivni udarci određuju se na temelju štete i utjecaja koji su prouzrokovali, dok je kod efektivnog ‘‘grapplinga‘‘ situacija nešto kompliciranija.

‘‘Efektivni grappling ocjenjuje se prema uspješno izvedenim potezima i prema utjecaju i šteti do kojih je došlo kroz: rušenja, pokušaje submissiona, dolaskom u dominantne pozicije i ‘reversalom‘. Borcima u gornjoj i donjoj poziciji više se uzima u obzir šteta koja je rezultat njihovih akcija, nego sama pozicija u kojoj se nalaze.‘‘, objašnjenje je iz službenog pravilnika.

Petr Yan jest srušio O‘Malleyja, ali realnost je da nije dolazio do naročito dominantnih pozicija u parteru, a iz gornje pozicije u zatvorenom gardu nije napravio apsolutno ništa, dok se Sean O‘Malley uspješno obranio i vratio na noge.

Ono što ide Yanu u prilog jesu ostali kriteriji. Naime, ako je teško razlučiti koji borac je bio dominantniji kad su u pitanju efektivni udarci i efektivni ‘‘grappling‘‘, tada slijedi uvažavanje agresivnosti i kontrole kaveza. Niti Yan, niti O‘Malley nisu napravili konkretniju štetu jedan drugom u prvoj rundi i teško je reći da je neki od dvojice boraca čisto dominirao u tom segmentu tijekom prve runde.

Kad je u pitanjua agresivnost, treba napomenuti da se radi prvenstveno o pokušajima da se dođe do finiša. Ključno je naglasiti da se i ovdje dodaje pridjev ‘‘efektivno‘‘. Dakle, ‘‘naganjanje‘‘ protivnika po kavezu bez konkretnog rezultata ili štete ne odražava se na sudačku procjenu kad je ovaj kriterij u pitanju.

‘‘Fighting Area Control‘‘ (‘Kontrola područja borbe‘) ili jednostavnije rečeno kontrola kaveza treći je kriterij. Faktori na koje treba obratiti pozornost prilikom gledanja ovog kriterija su: zauzimanje dominantne pozicije kad borci stoje razdvojeni, kontrola u klinču ili pozicija iz koje se može doći u pokušaj rušenja, kao i dolazak u dominantnu ili polu-dominantnu poziciju u parteru. Bitno je naglasiti da se ovaj kriterij uzima u obzir samo onda kada su borci apsolutno izjednačeni prema prva dva kriterija, dakle ovaj kriterij jako se rijetko koristi.

Dakle, i Yan i O‘Malley imaju određene argumente zbog kojih runda može otići u njihovu korist. Upravo zato je dobra stvar što je više sudaca u igri i jedno mišljenje nije presudno. Puno je i dodatnih faktora koji utječu na samo bodovanje suca, poput položaja uz kavez, a ulogu zasigurno igra i način na koji svaki od sudačkih pojedinaca tumači pravila i gore spomenute kriterije. Dvojica sudaca ovaj put su vidjeli O‘Malleyja kao boljeg u prvoj rundi, a kad se pravila detaljno protumače, teško im je zamjeriti, kao što je teško zamjeriti i sucu koji je rundu bodovao u korist Yana.

Ostale dvije runde ne treba pretjerano analizirati, jer suci su se jednoglasno složili, kao uostalom i većina fanova koji su gledali taj meč. Petru Yanu ovaj poraz zasigurno je bolan. U meč je ušao kao veliki favorit, a drugi put zaredom izgubio je jako tijesnom podijeljenom sudačkom odlukom. Ranije ove godine Aljamain Sterling porazio ga je u meču za titulu, a i tada smo radili anketu u kojoj smo tražili vaše mišljenje. 46 posto vas složilo se da je Yan tada trebao pobijediti, a 31 posto glasova dobio je Sterling. 22 posto glasača odlučilo se za neriješeni ishod.

Dodamo li da je Yan izgubio tri puta u posljednja četiri nastupa, a osim dvije tijesne podijeljene sudačke odluke, jedan poraz upisao je diskvalifikacijom u meču u kojem je išao ka pobjedi. Jasne su frustracije ruskog borca, a jasno ih je pokazao već u kavezu, kao i na Twitteru.

Međutim, Petr Yan trebao bi početi prvo od sebe. Aljamaina Sterlinga prošle godine nepotrebno je udario koljenom u poziciji kada taj udarac nije dozvoljen. Time se doveo do poraza u meču koji bi gotovo sigurno dobio i zadržao bi titulu prvaka. U revanšu protiv Sterlinga radio je iste pogreške i Aljamain mu je iz runde u rundu uzimalo leđa i kontrolirao ga u parteru.

Sad je dobio priliku boriti se za novi ‘‘title shot‘‘ protiv 11-rangiranog izazivača za kojeg su gotovo svi smatrali da nema što tražiti u ovom meču. Očekivala se uvjerljiva pobjeda Yana, a ruski borac na kraju je završio u vrlo izjednačenom meču, a O‘Malley mu je napravio pregršt problema i štete na licu.

84 naprema 58 statistika je pogođenih značajnih udaraca u korist Seana O‘Malleyja. Više ih je pogađao u prvoj i trećoj rundi, dok je Yan imao tri značajna udarca više u drugoj rundi, ali upisao je i tri rušenja u toj rundi. Ukupno šest rušenja i 5:44 minuta kontrole ostvario je Yan u ovom meču, ali ta kontrola nije polučila nikakvu konkretniju štetu. Kad je u pitanju šteta, puno vidljivija je bila na licu Petra Yana, što niti ne čudi s obzirom da je primio osjetno više značajnih udaraca.

Mnogi će se vjerojatno složiti da je Yan sinoć zaslužio pobijediti, ali ovaj sjajni borac trebao bi se ozbiljno preispitati kako se doveo do tri poraza u posljednja četiri meča, iako je u svakom od tih mečeva bio favorit.

Sada kada ste detaljno proučili statistiku i pravila bodovanja, želimo čuti vaše mišljenje. Anketa se nalazi pri dnu teksta, a rado bismo pročitali i vaše objašnjenje u komentarima na našoj Facebook stranici.

Linker
22. travanj 2024 22:49