UFC

(ANKETA) Što je sljedeće za Adesanyu: Trilogija s Pereirom, Chimaev ili još jedna osveta?

Israel Adesanya (lijevo) i neki od mogućih protivnika

 Screenshot (youtube, Ufc)
Prvak UFC-ove srednje kategorije gotovo pa je ‘‘počistio‘‘ srednju kategoriju, ali opcija neće nedostajati

Israel Adesanya proteklog je vikenda na UFC 287 eventu upisao najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri. Napokon se ‘‘Izzy‘‘ osvetio svom najvećem rivalu, Alexu Pereiri. Brazilac je porazio Adesanyu dvaput u kickboksačkim mečevima i jednom u MMA borbi, a u dva navrata uspio ga je i nokautirati.

‘‘Poatan‘‘ je ujedno jedini borac koji je porazio Adesanyu prekidom, ali Adesanya je napokon došao na svoje i porazio je Pereiru brutalnim nokautom na eventu u Miamiju. Ponovno je Israel Adesanya na tronu UFC-ove srednje kategorije, ali sada se nameće pitanje tko je sljedeći za Adesanyu?

‘‘Izzy‘‘ je prije gubitka pojasa uspješno obranio titulu u pet navrata, a neke od top izazivača poput Roberta Whittakera i Marvina Vettorija, dvaput je porazio. Unuta top 5 u srednjoj kategoriji trenutno su Alex Pereira, Robert Whittaker, Marvin Vettori, Jared Cannonier i Paulo Costa. Adesanya je porazio svakog od njih i dojam je da je ‘‘počistio‘‘ kategoriju. U nastavku teksta iznosimo vam neke zanimljive i realne opcije za njegov sljedeći nastup, a pri dnu teksta glasajte u anketi za opciju koju biste vi odabrali kao najbolju.

1. Alex Pereira

MMA trilogija s Alexom Pereirom u glavama nekih najlogičniji je odabir, dok neki smatraju da nema smisla ugovarati novi meč. Oni koji se protive ističu da je Adesanya dominirao velikim dijelom prvog MMA obračuna, a prednost u kvaliteti potvrdio je nokautom u drugom obračunu. Također, Alex Pereira borac je kojem je UFC napravio velik ustupak već prilikom napada na titulu. Preskočio je ‘‘Poatan‘‘ niz stepenica na putu do napada na pojas, a Israel Adesanya nije se protivio i pristao je na meč protiv izazivača koji ‘‘title shot‘‘ realno nije zaslužio.

‘‘Gledajte, omogućio sam mu brzi dolazak do titule. Mogao sam reći: ‘Ne, neću se boriti, s kime se on uopće borio?‘. On se borio protiv jednog top 5 tipa, odradio je dobar posao. Porazio je neke okej tipove i Stricklanda. Ali ja sam rekao: ‘Okej, nema nikog drugog u poretku izazivača‘. Bio sam otvoren ka tom izazovu, prema tipu koji me porazio u kickboksu, zato sam pristao na taj meč. On sada mora zaslužiti novi meč.‘‘, rekao je Adesanya na konferenciji za medije nakon pobjede nad Pereirom.

Činjenica je ipak da su Pereira i Adesanya na 1-1 u međusobnim omjerima i trilogija ipak ima nekog smisla. Novi meč bi mogao biti uistinu posljednja stranica njihove priče, ali vjerojatno će Pereira morati izboriti tu šansu. Moguće je da će mu samo jedna pobjeda biti dovoljna.

2. Robert Whittaker

Australac je po mnogima uvjerljivo najbolji borac srednje kategorije nakon Israela Adesanye. Uvjerljivo Whittaker pobjeđuje u mečevima protiv ostalih top izazivača, ali već je dvaput izgubio od Israela Adesanye.

U prvoj borbi apsolutno je izdominiran i nokautiran u drugoj rundi. Revanš je uslijedio u drugom mjesecu prošle godine, a Israel je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Neki smatraju da je Whittaker čak zaslužio i pobijediti u toj tijesnoj borbi, ali ruka Israela Adesanye u konačnici je podignuta.

Whittaker je nakon toga porazio Marvina Vettoria i to jako uvjerljivom izvedbom. Talijan je pretrpio težak poraz od Whittakera i Robert je trenutno prvi u poretku izazivača. UFC ga je ove godine planirao upariti s Paulom Costom, ali Costa je odbio boriti se dok mu UFC ne ponudi bolji ugovor. Meč je na kraju propao i Whittaker je trenutno bez ugovorenog meča. Možda je vrijeme za novu priliku protiv Adesanye.

3. Dricus Du Plessis

Južnoafrički borac trenutno je najbolje rangirani izazivač među borcima s kojima se Adesanya još nije borio. Dricus zauzima šesto mjesto u poretku izazivača, a pod okriljem UFC-a je neporažen.

Pet pobjeda u pet nastupa upisao je Du Plessis, a četiri pobjede upisao je prekidom. Posljednji nastup odradio je u trećem mjesecu ove godine i tehničkim nokautom u drugoj rundi porazio je Dereka Brunsona. Prije toga je porazio i borce poput Brada Tavaresa, Darrena Tilla itd., a između njega i Adesanye stvorio se određeni animozitet.

Dricus Du Plessis još je uoči svog nastupa protiv Brunsona isticao kako će on zapravo postati prvim afričkim prvakom, jer Francis Ngannou, Kamaru Usman i Israel Adesanye uopće ne stanuju u Africi. Nije se to svidjelo ‘‘trojici afričkih kraljeva‘‘, a ‘‘Izzy‘‘ je na konferenciji za medije uputio određenu prozivku Du Plessisu.

Želim ga prebiti toliko jako. Želim to učiniti u Južnoj Africi ili u Nigeriji, ali on se mora naraditi za to. Mora učiniti nešto po tom pitanju. Mora mi pokazati nešto da imam razloga prebiti ga. Podsjetit ću te da pomno biraš riječi kada se obraćaš ljudima iznad sebe, ljudima koji su utabali put za tebe. Biraj riječi. Ako to bude radilo, molim Boga da nastavi pobjeđivati. Rado ću poslati njegov leš za Južnu Afriku.‘‘. rekao je Adesanya, a naravno da je i Dricus zainteresiran za obračun.

Bivšem Soldićevom rivalu iz KSW-a vjerojatno treba još jedna pobjeda prije napada na titulu, ali s obzirom da je Adesanya porazio sve top 5 izazivače, nije nemoguće da upravo Du Plessis bude sljedeći na redu.

4. Jan Blachowicz

Možda i najneočekivanije ime na listi, ali nekoliko je razloga zašto je tu. Poljak se u trećem mjesecu 2021. godine borio protiv Israela Adesanye i porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca. Bio je to prvi Israelov poraz u MMA-u, a ulog je bila titula prvaka u poluteškoj kategoriji.

Kasnije je Alex Pereira nanio Adesanyi drugi MMA poraz u karijeri, ali Israel je taj poraz sada osvetio. Novom borbom protiv Blachowicza imao bi priliku osvetiti i taj poraz. Poljak više nije prvak poluteške kategorije, ali uputio je zanimljiv prijedlog Adesanyi.

‘‘Čestitke na uspješnom revanšu, ‘Stylebenderu‘. Ako se želiš ponovno okušati i protiv mene, znaš gdje me možeš pronaći. Ovaj put ćemo se boriti u srednjoj kategoriji za tvoj pojas.‘‘, napisao je Blachowicz putem Twittera.

Jan nikada nije nastupao u srednjoj kategoriji, ali očito je spreman spuštati kilažu i okušati se protiv Adesanye. Koliko će čelnici UFC-a i Adesanya biti zainteresirani za nešto ovakvo, preostaje nam vidjeti. Male su šanse da će biti ikakvog interesa od strane UFC-a, ali revanš Blachowicza i Adesanye ne djeluje kao tako loša opcija. Adesanya bi zasigurno htio osvetu i za taj poraz.

5. Jamahal Hill

Israel Adesanya nakon poraza od Jana Blachowicza vratio se u srednju kategoriju, ali najavio je kako neće odustati od želje da osvoji pojas i među poluteškašima. Uzmemo li u obzir da trenutno nema adekvatnog izazivača unutar srednje kategorije, možda i nije tako loše rješenje da ga se ponovno upari s prvakom poluteške kategorije.

Jamahal Hill trenutno je u iščekivanju svog sljedećeg nastupa, a vjerojatno se čeka povratak Jirija Prochazke koji je titulu prvaka napustio zbog ozljede. Prochazka se prema poznatim prognozama ne bi trebao vratiti do kraja ove godine, a tu se otvara prilika da Adesanya uskoči.

Hill je borac koji preferira obračun u stojci i stilski bi mogao odgovarati Israelu Adesanyi. Porazi li Adesanya Hilla, dodatno će podebljati svoje naslijeđe, a tu bi se otvorila i prilika za veliku borbu protiv Jirija Prochazke.

6. Khamzat Chimaev

Opcija s vjerojatno najmanje šansi u ovom trenutku. Chimaev je trećerangirani izazivač unutar velter kategorije, dok u srednjoj kategoriji nije niti rangiran. Odradio je Chimaev dva meča unutar UFC-ove srednje kategorije i upisao je dvije pobjede, ali još 2020. godine.

Nakon toga se posvetio velteru, ali sada se muči sa skidanjem kilaže za tu kategoriju i vjerojatno će preći u srednju kategoriju. Nerealno je ipak očekivati da odmah dobije ‘‘title shot‘‘. Niti je Chimaev prvak u srednjoj kategoriji, niti je ikad porazio rangiranog borca u srednjoj kategoriji. Gurne li ga UFC u meč za titulu iz takve pozicije, rang ljestvice u potpunosti gube svoj smisao. Chimaev mora zaslužiti priliku, ali moramo priznati da bi meč Khamzata i Adesanye privukao ogroman interes publike.

7. Ostali (Sean Strickland, Paulo Costa)

Još je nekoliko potencijalnih opcija, ali s jako malim izgledima. Sean Strickland bio je jednu pobjedu udaljen od meča protiv Adesanye. Strickland se u sedmom mjesecu prošle godine borio protiv Alexa Pereire, a Israel je pojas branio protiv Jareda Cannoniera. U slučaju pobjede nad Pereirom, Strickland bi tada postao sljedećim izazivačem, ali Pereira ga je brutalno nokautirao u prvoj rundi.

Sean Strickland je na konferenciji za medije uoči tog eventa neprestano provocirao Adesanyu i mnogi su dijelili stav da ga je Strickland ‘‘verbalno uništio‘‘. Napravila se tu podloga za međusobni obračun u kavezu, rado bi i Adesanya ušutkao Seana, ali Strickland je trenutno sedmi u poretku izazivača, a nakon poraza od Pereire upisao je jednu pobjedu i jedan poraz. Morat će upisati barem još jednu pobjedu prije eventualnog napada na pojas.

Paulo Costa je u devetom mjescu 2020. godine uništen od strane Adesanye. Bila je to nevjerojatna dominacija Israela Adesanye i pobjeda nokautom u drugoj rundi. Costa je nakon toga izgubio i od Vettorija, a pobjedama se vratio u osmom mjesecu prošle godine. Luke Rockhold borac je kojeg je Costa tada porazio, a Brazilac je nedavno potpisao i novi ugovor s UFC-om.

Trenutno su mu jako male šanse za napad na pojas, ali jedna pobjeda protiv top 5 borca mogla bi biti dovoljna u ovoj situaciji.

To su neke od najrealnijih i najsmislenijih opcija za Adesanyu, a sada nas zanima što vi mislite? Tko bi trebao biti sljedeći protivnik Israela Adesanye, odnosno s kime ga najradije želite gledati unutar kaveza?

Glas ostavite u anketi ispod ovog teksta.

Linker
18. travanj 2024 22:42