UFC

ANKETA: Tko je najbolji britanski UFC borac? Arnold Allen ima jasnog favorita

Leon Edwards, Tom Aspinall i Arnold Allen

 Screenshot (youtube, Ufc/instagram)
UFC-ov borac perolake kategorije dobro poznaje mogućnosti britanskih boraca

Pobjedom protiv Dana Hookera na UFC Fight Night 204 priredbi proteklog mjeseca, Arnold Allen (18-1-0, 9-0 UFC) napokon je dobio pažnju koju zaslužuje. 28-godišnji Britanac zauzeo je šestu poziciju u poretku izazivača perolake kategorije, a još jedna pobjeda mogla bi ga dovesti do napada na pojas koji trenutno drži Alexander Volkanovski.

Devet pobjeda u nizu, neporaženost unutar UFC-a i nokaut protiv Dana Hookera, gurnule su Allena kao možda i najboljeg britanskog UFC borca. Izuzev njega, na londonskoj priredbi zablistala je nekolicina britanskih boraca, od Paula Craiga i Paddyja Pimbletta pa sve do Toma Aspinalla i Molly McCann.

Britanci su i dalje na samo jednom UFC prvaku u povijesti. To je legendarni Michael Bisping čijem se statusu još nitko od Britanaca nije približio, barem kad su UFC i MMA u pitanju. Ipak, nadolazećih engleskih boraca sve je više i neminovno je kako će u budućnosti dobiti barem još jednog prvaka. Dok se Darren Till i sve češće Tom Aspinall ističu kao ponajbolji britanski borci, Arnold Allen podsjeća na ime koje često zaboravljamo.

''Mislim da je Leon Edwards najbolji britanski borac. Sparirao sam s njim i on je najbolji. Taj čovjek je druga razina. Odradili smo nekoliko dobrih rundi. Puno mi je pomogao savjetima za borbu. On je za mene broj 1'', objasnio je Allen u MMA Houru.

Konkurencija je uistinu žestoka, a mi ćemo izdvojiti pet po nama najboljih britanskih boraca, ali ne nužno kronološki poredanih.

Leon Edwards (19-3-0, 1 NC, 11-2 UFC)

Nastavno na Arnolda Allena, moramo i mi izdvojiti sjajnog ''Rockyja''. 30-godišnjak iz Birminghama trenutno je trećerangirani izazivač velter kategorije i čeka ga borba za pojas protiv Usmana. Ako zanemarimo ''no contest'' protiv Belala Muhammada, Edwards je u nevjerojatnom nizu od devet uzastopnih pobjeda. Rafael dos Anjos, Nate Diaz, Gunnar Nelson, Vicente Luque, Donald Cerrone, neka su od imena koja je pritom pobijedio. Edwards nažalost ne osvaja karizmom kao mnogi britanski borci i stoga često dobiva puno manje pažnje nego li neki osjetno lošiji britanski borci (Paddy Pimblett recimo).

Tom Aspinall (12-2-0, 5-0 UFC)

28-godišnji timski kolega Darrena Tilla također je privukao veliku pažnju na prošlomjesečnoj londonskoj priredbi. Lakoćom je Aspinall pobijedio odličnog teškaša kao što je Volkov i prito mje došao do pete UFC pobjede u jednako toliko nastupa. Čak četiri je ostvario prekidima u prvoj rundi, a jedino je Arlovski ušao u drugu rundu. Odlične kretnje za jednog teškaša, vrhunske fizičke predispozicije i potkovanost u svim segmentima, odlike su ovog talentiranog teškaša. Trenutno je šesti u poretku izazivača teške kategorije, a može li do samog vrha, vrijeme će pokazati.

Arnold Allen (18-1-0, 9-0 UFC)

Naravno da Allen nije htio izdvojit samog sebe, jer radi se o borcu koji nije naročito vokalan kao Darren Till ili Paddy Pimblett. Kao i Aspinall, Allen također okupira šesto mjesto u poretku izazivača, ali unutar perolake kategorije. Samo Alexander Volkanovski trenutno ima dulji pobjednički niz u perolakoj kategoriji (10) i Allen uistinu u tišini odrađuje sjajan posao. Tek mu je 28 godina i najbolje vrijeme za njeg tek dolazi

Darren Till (18-4-1, 5-4-1 UFC)

Iako je izgubio četiri od posljednjih pet mečeva, bitno je napomenuti kako je Till već neko vrijeme pri samom vrhu i bori se s vrhunskim borcima. Jedini je borac na ovoj listi koji se borio za pojas, no Tyron Woodley bio je bolji 2018. godine. Nakon serije poraza, mnogi tvrde kako je Till zapravo podcijenjen te ga je promocija gurala u nadi da će dobiti novu britansku zvijezdu. Na Tillu je da razuvjeri kritičare, a nestrpljivo iščekujemo vidjeti napredak koji je ostvario trenirajući s Khamzatom Chimaevim.

Paul Craig (16-4-1, 8-4-1 UFC)

Škotski poluteškaš dugo je bio osporavan kao borac koji je limitiran isključivo na parter, a u svim ostalim segmentima djeluje amaterski. Ipak, s četiri pobjede u nizu te pet u posljednjih šest nastupa, Craig je začepio usta mnogima. Trenutno je osmi u poretku izazivača poluteške kategorije, a pobjeđivao je vrhunske borce kao što su Magomed Ankalaev, ''Shogun'' Rua, Jamahal Hill i Nikita Krylov. Šest puta osvajao je i bonus za najbolju izvedbu večeri, a nikad u karijeri nije pobijedio na bodove. 13 pobjeda upisao je ''submissionom'', a tri nokautom. 34-godišnji Škot više je nego dobar poluteškaš i zaslužuje svoje mjesto na ovoj ljestvici.

Jack Shore, Molly McCann, Joanne Wood, Paddy Pimblett, Muhammad Mokaev, Nathaniel Wood neka su od imena koje vrijedi spomenuti, ali trenutno ne pripadaju listi onih najboljih. U anketi pri dnu teksta, recite nam koga vi vidite kao najboljeg britanskog UFC borca u ovom trenutku.

Linker
09. travanj 2024 06:15