UFC

Brian Stann dao je borcima 4 važna savjeta: ‘Broj jedan je to da čuvaju novac koji zarade.‘

Brian Stann

 Screenshot(Youtube, Mmaweekly.com)
Mnogi borci bi poželjeli da su imali nekoga tko bi im dao ovakve savjete na početku karijere

Brian Stann je jedan od najcjenjenijih boraca koji su se ikada natjecali pod okriljem UFC-a. Osim što je poznat po svojim beskompromisnim ratovima u Octagonu, kao što je primjerice borba protiv Wanderleija Silve, Stann je također bio marinac kojega su svojevremeno nagradili Srebrnom Zvijezdom što je treće najveće odličje koje jedan vojnik može dobiti u borbenoj akciji.

Unutar UFC Octagona, Stann u svojem rezimeu ima 6 pobjeda i 4 poraza, a prije toga je osvojio i WEC pojas poluteške kategorije. Nakon umirovljenja od borbi okrenuo se komentatorskim vodama za UFC organizaciju gdje je njegov rad kasnije također bio nagrađivan.

Nedavno je gostovao na The MMA Hour gdje je dao zanimljiv intervju u kojem savjetuje mlade borce koje greške da ne rade i čemu bi se trebali posvetiti kako bi bili uspješniji u svojoj borilačkoj karijeri, kao i u životu.

"Postoje 4 stvari koje bih savjetovao mladim borcima. Broj jedan je to da čuvaju novac koji zarade; on neće potrajati zauvijek. Dovoljna je jedna velika ozljeda koja vas može udaljiti od natjecanja cijelu godinu i više nećete moći zarađivati."

Drugi savjet koji je dao je vezan za sponzorstvo. Postoje mnogi slučajevi gdje bi sponzori otkazivali svoju suradnju sa sportašima zbog nepromišljenih izjava koje bi davali za javnost ili zbog kompromitirajućih slika na društvenim mrežama.

"Broj dva je to da budete pažljivi prema svom brendu. Ne možete si dopustiti da u društvu prijatelja nakon nekoliko pića stavljate gluposti na društvene mreže. Živimo u svijetu u kojem se informacije brzo prenose i mogli biste naštetiti svome brendu zbog jedne kompromitirajuće izjave koja je možda izvučena iz konteksta što će vam na kraju dana zamjeriti i mediji i fanovi."

Osvrnuo se Brian i na previše sparinga koje većina boraca prakticiraju što im može u konačnici skratiti karijeru.

"Treća stvar na koju bih im obratio pozornost je to da ne potroše svoju bradu u dvorani. Dok sam ja bio mlad sparirali smo previše i ostavili svoje najbolje godine karijere u dvorani, a za to nismo bili plaćeni. Moramo ipak gledati malo više u budućnost i čuvati svoju glavu. Koliko god vi bili dobri borci, ako vas brada prestane slušati i ako vas počnu lagano nokautirati... Pogledajte samo Lukea Rockholda. On je jako vješt borac, ali odjedanput ga pobjeđuju borci koji su lošiji od njega jer ga uspiju zakačiti udarcem po bradi. Vjerojatno je zato uzeo malo veću pauzu kako bi se oporavio od svega toga."

Brian Stann je podsjetio borce na to da sport nije jedino zbog čega se živi i savjetovao im da si nađu nekakav hobi kojim bi se mogli baviti u svoje slobodno vrijeme.

"Četvrti savjet je da si pronađu hobi. Borbi moraju shvatiti da će se kratko zadržati u ovome sportu. Što ćete raditi nakon toga? Nemojte se bojati uložiti u svoju budućnost. To može biti završavanje fakulteta, dobivanje diploma, učenje novih vještina, investiranje u nekakav biznis ili bilo što drugo. Morate imati rezervnu opciju čime ćete se baviti nakon što završite svoju karijeru."

Linker
23. travanj 2024 03:51