UFC

Anthony Smith opisao mukotrpno skidanje kilaže: ‘Zbog Rakića sam shvatio da moram biti krupniji‘

Anthony Smith

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Petorangirani izazivač UFC-ove poluteške kategorije nekoć je mukotrpno skidao kilažu za srednju kategoriju

Skidanje kilograma jedna je od tema koja se proteže MMA-om dugi niz godina. Puno je različitih ideja kako najbolje riješiti taj ‘‘problem‘‘. Neki smatraju da borci zapravo varaju skidanjem kilograma, jer na dan same borbe znaju biti ogromne razlike u kilaži dvojice boraca koji nastupaju u istoj kategoriji.

Uz sve to, borci poprilično narušavaju svoje zdravlje teškim skidanjima kilaže, dehidracijama, iscrpljivanjem organizma itd. Jedan od boraca koji skida podosta kilograma za svoju kategoriju jeste i Anthony Smith koji nastupa u poluteškoj kategoriji.

Smith se krajem sedmog mjeseca borio s Magomedom Ankalaevim, a taj meč izgubio je prekidom u drugoj rundi. ‘‘Lionheart‘‘ je u prvoj rundi pretrpio prijelom gležnja, uspio je započeti drugu rundu, ali ozljeda je brzo uzela danak i Ankalaev ga je završio tehničkim nokautom.

Smith je nedugo poslije tog meča gostovao u MMA Houru, a u razgovoru s Helwanijem dotaknuo se i skidanja kilaže. Smith je sredinom 2018. godine debitirao u poluteškoj kategoriji unutar UFC-a, a nekoć je nastupao u srednjoj kategoriji. Iako mu nije više lako skidati kilažu niti za polutešku kategoriju, srednja kategorija bila mu je pravi problem.

‘‘Nekoliko puta sam skidao kilažu na 185 ‘pounda‘ i nisam bio siguran hoću li preživjeti. Bilo je tako loše. Ručnu vagu morali bi postaviti točno na kilažu na kojoj sam, zato što ako bih stajao na vagu imalo dulje dok ju naređuju, onesvijestio bih se. Brzo bih otišao s vaganja, jer ako bih predugo ostao tamo, ostao bih bez svijesti. Nisam mogao niti došetati od hotelske sobe do vage. To je šetnja od pet minuta, ali trebalo bi mi barem 15 minuta jer svakih 5 koraka, morao bih kleknuti da nadođem.‘‘ rekao je Smith.

Kad je poluteška kategorija u pitanju, Anthony nikada nije imao takvih problema, ali za posljednji meč protiv Ankalaeva namučio se nešto više. Dodao je Smith nešto mišićne mase i zato mu je bilo teže skinuti kilažu nego ranije, a masu je dodao nakon poraza od Rakića u osmom mjesecu 2020. godine.

‘‘U utorak uoči meča bio sam na 230 ‘pounda‘ (206 je gornja granica poluteške kategorije). Mislim da sam se preračunao i kile nisu išle dolje tako brzo kao što sam očekivao. Morao sam podosta skinuti u četvrtak navečer i petak ujutro. Mislim da sam od četvrtka navečer do petka ujutro skinuo 14 ‘pounda‘ (6,35 kg). U subotu sam ponovno bio na 230 ‘pounda‘. Samo sam se rehidrirao i jeo. Rakić je bio taj zbog kojeg sam shvatio da moram postati krupniji jer on je bio tako snažan i težak. To je bilo prvi put da sam osjetio da je netko toliko snažniji od mene. Borio sam se s hrpom jako dobrih tipova, neki su bili ludo tehnički potkovani, ali on je bio tako snažan. Vidio sam njegovu težinu na dan borbe i on je bio na 238 ‘pounda‘ (107.95 kg).‘‘, otkrio je Smith.

Skidanje kilaže uistinu je jedan od najtežih segmenata za svakog borca, a hoće li se u budućnosti stati tome na kraj ili će se pronaći bolje rješenje, proestaje nam vidjeti.

Linker
07. svibanj 2024 02:33