UFC

Anthony Smith poručuje: ‘Štreber iz Nebraske sve će preoteti Rakiću, Blachowiczu i Prochazki‘

Anthony Smith

 Diego Ribas/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Petorangirani izazivač UFC-ove poluteške kategorije planira preuzeti tron kategorije

Situacija unutar UFC-ove poluteške kategorije višestruko je zanimljivija i napetija nakon što je Jon Jones napustio kategoriju.

''Bones'' je jednostavno bio predominantan, ali kako je vrijeme odmicalo, jako rijetko se borio, jer je često vodio borbe izvan kaveza. Njegovim napuštanjem kategorije, imali smo već tri različita prvaka, a dojam je kako svaki od top 5 boraca unutar te kategorije ima podjednake šanse za postati prvakom.

Prochazka trenutno drži tron, a iza njega su Glover Teixeira, Jan Blachowicz, Aleksandar Rakić i Magomed Ankalaev. Sve su to borci podjednake kvalitete i često bi mogli gledati promjene na tronu.

Jedan od onih koji također puca na sam vrh jeste i Anthony Smith, trenutno petorangirani izazivač poluteške kategorije. ''Lionheart'' je u jako dobrom pobjedničkom nizu od tri uzastopne pobjede, a 30. srpnja (sedmi mjesec) čeka ga borba protiv Magomeda Ankalaeva. Pobijedi li Smith opasnog ruskog borca, ''title shot'' postaje realnost.

Podsjećamo, Smith se već borio za titulu, ali Jon Jones ga je 2019. godine pobijedio uvjerljivom jednoglasnom odlukom. Glover Teixeira i Aleksandar Rakić također su porazili Smitha u periodu koji je uslijedio nakon toga, ali Anthony se uspio vratiti pobjedama protiv boraca niže rangiranih od njega. Sada ga čeka obračun protiv četvrtorangiranog izazivača, a prilikom gostovanja u MMA Houru, ''Lionheart'' je prokomentirao meč između Glovera Teixeire i Jirija Prochazke koji smo gledali proteklog vikenda.

''Iskreno, mislim da su obojica imali najgora izdanja u svojim karijerama. Uistinu to mislim. Po prvi puta, Glover je izgledao nekako staro. To nije Glover s kojim sam se ja borio, niti je to Glover s kojim se Thiago Santos borio. Ne znam kakav se to tip pojavio, ali srećom po Glovera, mislim da je i Prochazka imao jedan od najgorih nastupa koje je mogao pružiti. Obojica su radili užasne poteze i donosili su krive odluke. Ako bismo zbrojili borilački IQ koji su pokazali, mislim da ne bismo dobili dvoznamenkastu brojku. Uopće se nisu pametno borili.'', iskritizirao je Smith aktere jedne od najboljih poluteškaških borbi u povijesti, a zatim je nastavio s analiziranjem pogrešaka.

''Gloveru je Prochazka nekoliko puta bio u 'full mountu'. On je s druge strane imao Prochazkina leđa i bio je jako blizu 'submissionu' nekoliko puta, ali je gubio poziciju. Ne znam jesam li ikada vidio Glovera da tako gubi pozicije. Znam da je razlika u grapplingu između te dvojice ogromna. Ja sam crni BJJ pojas na visokoj razini i završio sam nekoliko svjetskih prvaka. Grapplam na jako visokoj razini, a nisam znao što me snašlo protiv Glovera. Gdje je nestao Glover koji se tada borio protiv mene. To nije taj isti tip.''

Iako su Glover i Prochazka pružili sjajan meč, mora se priznati kako je Smith donekle u pravu. Obojica su uistinu radili mnoštvo grešaka, a Glovera je skupo koštao i pokušaj ''giljotine'' u petoj rundi, u trenucima kad je uzdrmao Prochazku u stojci. Gloverova kontrola iz gornje pozicije u parteru također nije bila na standardnoj razini, ali sve to doprinijelo je zanimljivosti samog meča.

''Prije nego me netko razapne zbog pričanja sranja, hoću reći da nisam kritičan. Smatram da su se obojica hrabro borili. Bilo je to hrabro izdanje od strane oba borca, ali ja sam istovremeno i analitičar, a njihovi nastupi bili su užasni. Siguran sam da njihovi treneri nisu sretni. Iz perspektive uzbudljivosti, ovo nije moglo bolje proći, ali što se tehničkih detalja tiče, bilo je loše.'', objasnio je Smith svoje stajalište.

Inače, Prochazkinim osvajanjem pojasa, Češka je dobila svog prvog UFC prvaka, a pojas se vratio u Europu nakon što ga je Blachowicz izgubio u desetom mjesecu prošle godine. Jan sada poziva Prochazku na europski obračun, a pri vrhu kategorije je i Aleksandar Rakić, također Europljanin. Smith uočava da se nameću europski obračuni, ali planira upropastiti svu tu zabavu.

''Imate ova tri Europljana koji iz nekog razloga, nisu baš u najboljim odnosima i žele saznati tko je kralj Europe. Oni će se natezati okolo, a neki štreber iz Nebraske će se prišuljati i sve će im oduzeti.'', rekao je Smith, aludirajući na sebe naravno, jer on dolazi iz Nebraske.

Izuzev gore navedenih imena koja konkuriraju za vrh, tu su i nadolazeći borci poput Paula Craiga i Jamahala Hilla, a prerano je otpisivati i borce poput Dominicka Reyesa i Thiaga Santosa. Uglavnom, uzbudljivi dani čekaju nas kad je u pitanju UFC-ova poluteška kategorija.

Linker
25. travanj 2024 02:40