UFC

Anton Turkalj izgubio u svom drugom UFC nastupu: Petrino je slavio u meču prepunom pogrešaka

Anton Turkalj

 Screenshot (youtube, Ufc Fight Pass)
Dvojica poluteškaša pružili su podosta čudnovat meč na UFC Fight Night 221 eventu

Anton Turkalj i dalje čeka prvu pobjedu pod okriljem UFC-a. Šveđanin hrvatskih korijena u svom drugom UFC nastupu jednoglasnom odlukom sudaca izgubio je od Vitora Petrina u meču kojim su otvorili ‘‘main card‘‘ UFC Fight Night 221 eventa.

Jako brzo je Petrino došao do rušenja i zauzeo je gornju iz poziciju iz polugarda. Držao je Petrino Turkalja kao donjeg tridesetak sekundi, a Turkalj se podosta lako vratio na noge. Borci su borbu nastavili u klinču, a rušenje je ubrzo upisao i Turkalj. Nažalost, nikakvu kontrolu nije uspostavio i Petrino se odmah vratio na noge, a borba se i dalje odvijala u klinču. Nakon što su se borci razdvojili, Turkalj je nekoliko puta lijepo pogodio ‘‘kickovima‘‘, ali u trenucima kad je došlo do novog klinča, Turkalj je koljenom pogodio Petrina u međunožje i došlo je do kraće pauze. Inače, Turkalj je u jednom trenutku prezentirao nesvakidašnji potez u klinču poljubivši Petrina u uho. Nakon što se Petrino oporavio od udarca u međunožje, borba se rasplamsala. Brazilac je s nekoliko čistih udaraca uzdrmao Turkalja koji je završio na tlu, ali je Petrina uspio pogoditi ‘‘upkickom‘‘ i time je smirio njegov nalet. Brazilac je djelovao blago uzdrmano nakon tog ‘‘upkicka‘‘, a rundu je završio kontrolom iz gornje pozicije u parteru.

Druga runda započela je novom otvorenom razmjenom, a Petrino je lijevim krošeom sjajno pogodio Turkalja. Ponovno je Turkalj djelovao uzdrmano, a Petrino je ubrzo došao i do rušenja. Brazilac nije uspijevao zadržati dulju kontrolu i Turkalj se opet lakoćom ustao. Ne samo a se pridigao nego je uspio i srušiti Petrina. Tražio je Turkalj kontrolu leđa, ali izgubio je poziciju i Petrino je završio kao gornji u zatvorenom gardu. Oba borca pokazivala su vrlo loše grappling vještine za borce na najvišoj razini, a pomalo je nejasno zašto je Petrino konstantno tražio klinč i rušenje, jer u borbi s distance bio je osjetno dominantniji. U nastavku runde Turkalj se pridigao, a nakon otprilike tri minute uzeo je leđa Petrina. Brazilac se brzo izvukao iz te pozicije, a nakon svojevrsnog ‘‘scramblea‘‘ u parteru, borci su završili na nogama i borba se nastavila u stojci. Opet smo gledali otvorenu razmjenu, ali ovaj put je Turkalj pogađao konkretnije i Petrino je djelovao pomalo uzdrmano. Gledali smo uistinu kaotičnu borbu s pregršt preokreta.

Turkalj je treću rundu otvorio ekspresnim rušenjem, ponovno je tražio kontrolu leđa, ali Petrino se po tko zna koji put izvukao. Ubrzo je Brazilac došao do pokušaja ‘‘RNC-a‘‘, ali Turkalj se ovaj put izvukao i preuzeo dominantnu poziciju. Grešku za greškom redali su Petrino i Turkalj, ali srčano su se borili. Nakon kraćeg vremena u dominantoj poziciji, Petrino okreće Turkalja i završava u gornjoj poziciji polugarda. Konstantno smo gledali kako Petrino i Turkalj gube dominantne pozicije, ali optimisti će reći da smo gledali kako se Turkalj i Petrino izvlače iz podređenih pozicija. Naravno da se i Anton brzo izvukao iz donje pozicije u polugardu, a 50-ak sekundi prije kraja runde, borba se nastavila u stojci. Turkalj je ubrzo tražio novo rušenje, ali Petrino je bio taj koji je pred sami kraj podigao Turkalja i ‘‘slamom‘‘ ga je srušio. Jako bitan trenutak u tijesnoj trećoj rundi.

Do pobjede je na kraju došao Vitor Petrino, a suci su jednoglasno presudili u njegovu korist (30-26, 30-27, 30-27). Vitor Petrino poručio je Dani Whiteu da je ovo bila najbolja borba večeri i zatražio je bonus. Svaka čast Petrinu na pobjedi, ali zahtjev za bonusom bolje ne prokomentirati.

Anton Turkalj inače je 26-godišnji švedski borac hrvatskih korijena. Njegovi baka i djed preselili su u Švedsku još 1967. godine, ali Turkalj je 2019. godine u intervjuu za Fight Site istaknuo kako je i njegov otac ‘‘pravi Hrvat koji je odrastao uz hrvatske simbole, hrvatsku hranu i hrvatsku kulturu u svom domu.‘‘

Profesionalnu MMA karijeru započeo je u 12. mjesecu 2018. godine, a u prvih osam nastupa upisao je osam pobjeda. Posebno impresivna bila je pobjeda na Brave CF 50 eventu održanom u četvrtom mjesecu 2021. godine. Turkalj je tada nokautirao Konstantina Soldatova nakon samo 13 sekundi i bio je to najbrži nokaut u povijesti Bravea. Prvi poraz Turkalj je upisao u devetom mjesecu prošle godine. Anton je tada uskočio na ‘‘short notice‘‘, odradio je meč u ‘‘catchweightu‘‘, ali Jailton Almeida pokazao se nepremostivom preprekom i Turkalja je porazio ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi. Anton je večeras upisao drugi poraz, a nadamo se da će mu UFC pružiti barem još jednu šansu.

Brazilac Vitor Petrino danas je debitirao pod okriljem UFC-a, a u najjaču svjetsku MMA organizaciju došao je prošle godine preko Dana White‘s Contender Seriesa. Nokautom u drugoj rundi porazio je Rodolfa Bellata. Petrino je uoči meča s Turkaljem imao sedam pobjeda u sedam nastupa, a čak šest puta slavio je nokautom. Turkalja nije uspio završiti, ali ostao je neporažen nakon borbe.

Linker
26. travanj 2024 16:05