UFC

Merab Dvalishvili pravi je stroj! Petr Yan nije se mogao nositi s nevjerojatnim tempom sjajnog Gruzijca

Merab Dvalishvili

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
U neviđenom tempu Merab Dvalishvili borio se svih 25 minuta borbe protiv Petra Yana

Nakon fantastične UFC 285 prirebe, na red je došao nešto slabiji UFC Fight Night 221 event. Unatoč nešto manjem broju vrhunskih imena na ‘‘fight cardu‘‘, event je ponudio nekoliko vrlo interesantnih mečeva. Glavna borba večeri ponudila je obračun dvojice top 5 bantamaša, a dodatnu zanimljivost pružao je animozitet između Petra Yana i Meraba Dvalishvilija.

Još od Yanovog rivalstva s Aljamainom Sterlingom, stvorile su se određene tenzije između Meraba i Yana. Gruzijac je inače sparing partner i jako dobar prijatelj Petra Yana, a na konferenciji za medije upleo je i političke sukobe Rusije i Gruzije u svoj meč protiv Yana.

1. runda

Odmah u startu borbe Merab je upisao prvo rušenje i pokušao je uzeti leđa Petru Yanu. Rad s Aljamainom Sterlingom bio je itekako vidljiv, ali Merab ne uzima leđa tako dobro kao Sterling i Yan se ekspresno vratio na noge. Brzo je Gruzijac pokušao doći do novog rušenja, ali bezuspješno. Vrlo eksplozivno izgledao je Dvalishvili na početku borbe, dok je Yan po običaju nešto sporije otvorio meč. Uporno je Merab tražio rušenje ‘‘single legom‘‘, ali Yan je besprijekorno branio rušenja u prvoj rundi. Yan je lijepo pogađao desnim ‘‘calf kickom‘‘ tijekom prve runde, ali pomalo se mučio razmišljajući što će Merab učiniti sljedeće. Dvalishvili je konstantno miksao boksačke tehnike s pokušajima rušenja i Yanu nije bilo lako. Pokušao je ruski borac doći do rušenja pred kraj prve runde, ali Merab je fantastično obranio taj pokušaj i Yan je završio u donjoj poziciji. Brzo se Petr pridigao, a Merab ga je kontrolirao pritiskom uz ogradu kaveza sve do kraja prve runde. Vrlo dobra prva runda za Meraba Dvalishvilija, ali i Yan može biti zadovoljan načinom na koji je branio pokušaje rušenja.

2. runda

Dvalishvili je drugu rundu otvorio s pregršt ‘‘calf kickova‘‘, a Yan je sve teže primao udarce u lijevu nogu. Promijenio je Yan svoj ‘‘stance‘‘ kako bi zaštitio nogu, a Merab je nastavio u strašno visokom tempu i ubrzo je srušio Yana ‘‘double leg‘‘ rušenjem. Yan kao da je djelovao pomalo šokirano Merabovom kvalitetom i tempom koji je držao. Dvije minute prije kraja runde Merab ipak radi grešku i nakratko završava kao donji u parteru. Yan je zapravo uhvatio njegov pokušaj ‘‘kicka‘‘ i borbu je odveo u parter, ali to je bilo kratkog vijeka. Do kraja runde vidjeli smo jedno rušenje Meraba, ali posljednjih pet sekundi druge runde završio je kao donji nakon Yanovog rušenja.

3. runda

Nije Dvalishvili usporavao niti u trećoj rundi. Kao da je njegov pritisak postajao sve veći i bilo je nevjerojatno gledati u kojem se tempu borio Merab. Yan se jako mučio s Merabovim miksanjem hrvanja i stojke, a koliko je Merab bio iznenađujuće dobar u stojci govori i činjenica da je Petr Yan u više navrata pokušao odvesti borbu u parter. Dvalishvili je drugi dio treće runde proveo pritiskajući Yana uz ogradu kaveza i frekventno tražeći rušenje onda kada bi se borba odvijala na distanci. Mora se priznati da je i Petr Yan prezentirao jako dobru obranu od rušenja. Nakon tri runde, Yan je vjerojatno gubio ovaj meč, a lako moguće da je izgubio sve tri runde.

4. runda

Pritisak Dvalishvilja nastavio se i u četvrtoj rundi, ali mučio se Gruzijac s rušenjem Yana i naratko se činilo da je ipak blago usporio u toj četvrtoj rundi. Zapravo se radilo o kratkom predahu prije povratka u visoki tempo. Dvalishvili je u stojci lijepo kombinirao kombinaciju prednjeg i stražnjeg direkta, a ‘‘kickovima‘‘ je također lijepo pogađao. Yan nije bio na svojoj uobičajenoj frekvenciji udaraca i nije prezentirao svoj sjajni boksački repertoar. Yan je četvrtu rundu završio s velikom oteklinom iznad desnog oka i finiš u petoj rundi bio mu je jedini put ka pobjedi.

5. runda

Iako je višestruko puta spomenuto u izvještaju borbe, jednostavno je teško ostati imun na tempo koji je prezentirao Merab Dvalishvili. Trećerangirani izazivač UFC-ove bantam kategorije nastavio je u istom ritmu i u petoj rundi. Yan je djelovao vjerojatno najnemoćnije u dosadašnjoj UFC karijeri i jednostavno nije pronalazio rješenje za ovakvog protivnika. Taman kad bi Merab bacio nekoliko udaraca stojci i kad bi Yan mogao početi razmišljati o boksačkim tehnikama, Dvalishvili bi eksplozivno ušao u pokušaj rušenja. Vrhunski je Merab kombinirao sve segmente MMA-a i bio je ovo nastup itekako vrijedan napada na titulu prvaka. Čak 49 pokušaja rušenja imao je Merab Dvalishvili i radi se o apsolutnom UFC-ovom rekordu. Yan je obranio 38 pokušaja, ali Merab je imao 11 uspješnih pokušaja rušenja. Pobjedu je odnio više nego zasluženu, a slavio je jednoglasnom odlukom sudaca (50-45 x3). Ovo je deveta uzastopna pobjeda za trećerangiranog izazivača bantam kategorije, a Petr Yan kao drugoplasirani izazivač upisao je čak treći uzastopni poraz. Dvalishvili je u potpunosti opravdao svoj nadimak ‘‘The Machine (‘Stroj‘)‘‘.

Problem za Dvalishvilija predstavlja činjenica da je Aljamain Sterling prvak bantama. Dvalishvili i Sterling ne planiraju se međusobno boriti jer su jako dobri prijatelji. Postoji ipak opcija da Sterling napusti tu kategoriju kako bi otvorio put Merabu, ali Sterling barem zasad ostaje u bantamu. Naime, 6. svibnja (peti mjesec) čeka ga obračun s Henryjem Cejudom. Nakon tog meča, tko zna, možda Sterling uistinu otvori put Merabu, ako tada uopće bude prvak.

Ostatak priredbe nije razočarao. Alexander Volkov i Nikita Krylov došl su do novih pobjeda već u prvoj rundi, dok je Anton Turkalj upisao drugi poraz u svom drugom UFC nastupu. Jedan prekaljeni UFC-ov veteran odlučio je reći konačno zbogom sportu, a detaljnije o ostatku ‘‘carda‘‘ pisali smo vam u zasebnom članku koji možete pročitati OVDJE.

Kompletne rezultate UFC Fight Night 221 eventa možete pročitati u nastavku ovog teksta.

UFC Fight Night 221 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Merab Dvalishvili def. Petr Yan via jednoglasnom odlukom sudaca (50-45, 50-45, 50-45)

Alexander Volkov def. Alexander Romanov via TKO - R1, 2:16

Nikita Krylov def. Ryan Spann via submission (trokut gušenje) - R1, 3:38

Jonathan Martinez def. Said Nurmagomedov via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Mario Bautista def. Guido Cannetti via submission (rear-naked choke) - R1, 3:18

Vitor Petrino def. Anton Turkalj via jednoglasnom odlukom sudaca (30-26, 30-27, 30-27)

Preliminarni dio priredbe:

Karl Williams def. Lukasz Brzeski via jednoglasnom odlukom sudaca (30-26, 30-26, 30-27)

Davey Grant vs. Raphael Assuncao via sub (reverse triangle) - R3, 4:43

Josh Fremd def. Sedriques Dumas via submission (guillotine choke) - R2, 3:00

Victor Henry def. Tony Gravely via podijeljenom sudačkom odlukom (30-27, 28-29, 29-28)

Ariane Lipski def. JJ Aldrich via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Bruno Silva def. Tyson Nam via submission (rear-naked choke) - R2, 1:23

Carlston Harris def. Jared Gooden via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Linker
18. travanj 2024 09:31