UFC

Askren je imao jasan plan i u startu je znao da se neće predugo zadržati u UFC-u

 Screenshot (YouTube)
Kakvih 12 mjeseci... Godinu dana trajala je UFC priča Bena Askrena.

Od studenog 2018. kada je službeno objavljena povijesna razmjena između UFC-a i ONE Championshipa u kojoj je Ben stigao u Octagon, a Demetrious Johnson otišao prema singapurskoj promociji, do studenog 2019. kada je 'Funky' otkrio probleme s kukom i službeno se povukao u mirovinu.

Bilo je to sadržajnih godinu dana...

Iako po nekima nije opravdao očekivanja, Askren je zasigurno donio jednu lijepu dozu zabave i napetosti u UFC. Najjačoj svjetskoj MMA promociji priključio se kao neporažen borac i već u prvom nastupu pobijedio bivšeg prvaka Robbieja Lawlera. Dosta kontroverzan kraj te borbe glasno je odjeknuo svijetom i samo dodatno podigao njegovu popularnost.

Već idući meč označio je kraj Benove neporaženosti. I to na jedan brutalan način. Jorge Masvidal u srpnju je za svega pet sekundi koljenom uspavao Askrena možda čak i najatraktivnijim nokautom u posljednjih nekoliko godina. Bila je to borba koja je od 'Gamebreda' napravila jednu od najvećih UFC-ovih zvijezda, a od Askrena borca oko čije su se kvalitete potezale brojne rasprave.

Uslijedio je potom susret s Demianom Maiom, ali i novi poraz za Askrena koji je potvrdio da ipak nije materijal za UFC-ovog prvaka, barem ne u 2019. godini i eri koja broji nekoliko fenomenalnih boraca u velter kategoriji.

Unatoč neslavnom kraju karijere, nitko mu ne može osporiti uspjehe koje je bilježio do dolaska u UFC i svog prvog povlačenja u mirovinu.

Ben je, podsjetimo, u studenom 2017. imao 18 poraza i jedan 'no contest'. Tijekom karijere je osvajao i više puta branio naslov prvaka u Bellatoru i ONE Championshipu te je bez ikakve rasprave borac koji može biti ponosan na svoju karijeru.

U istom razgovoru u kojem je Arielu Helwaniju otkrio zdravstvene probleme i odlazak u mirovinu, Ben je progovorio i o tome kako je zamišljao svoj idealan kraj.

"U idealnim okolnostima, da mogu napisati priču, pobijedio bih Robbieja i Masvidala, a onda se borio u Madison Square Gardenu (protiv Usmana, op.a.) i to bi bilo to. Osvojio bih pojas i povukao se u mirovinu kao najbolji na svijetu. To je moja idealna priča, ali se ona nije ostvarila", izjavio je Askren dodavši:

"Znao sam da se neću vratiti na, recimo, tri godine. Ima toliko drugih stvari kojima se želim baviti. Moj idealan scenarij je uključivao jednu godinu, ali kad sam izgubio od Jorgea mislio sam da će mi trebati ipak godina i pol do dvije."

Ben se na kraju u mirovinu povukao s 35-godina, a više o razlozima koji su utjecali na tu odluku pročitajte OVDJE.

Linker
18. travanj 2024 13:25