UFC

B.J. Penn hvali Charlesa Oliveiru: ‘Nevjerojatan je, mogao bi pobijediti i Khabiba‘

Charles Oliveira

 Taidgh Barron/Zuma Press/Profimedia
Legendarni borac s Havaja otvoreno je iskazao oduševljenje aktualnim prvakom UFC-ove lake kategorije

Čini se kako Charles Oliveira napokon dobiva pažnju i poštovanje koje zaslužuje. Osam uzastopnih pobjeda, trebalo je ''Do Bronxu'' da dobije priliku za napasti pojas. Konačno, sredinom 2021. godine, Oliveira je porazio Michaela Chandlera u meču za pojas prvaka i time je okrunio svoju dotadašnju karijeru.

Ipak, uvjerljive pobjede nad Kevinom Leejem, Tonyjem Fergusonom i Michaelom Chandlerom, nisu bile dovoljne da Brazilac utiša sve kritike. Justin Gaethje prednjačio je izjavama kako Oliveira nije pravi prvak dok ne pobijedi njega ili Poiriera te ga je nazivao borcem koji se olako predaje i fali mu srčanosti.

Oliveira je krajem 2021. godine ugušio i Dustina Poiriera, a dileme više nema. Charles ''Do Bronx'' Oliveira i više je nego legitimni prvak. Napokon su mi i kolege borci počeli odavati poštovanje koje zaslužuje. Dustin Poirier priznao je kako se radi o pravom prvaku, Kevin Lee nazvao je Oliveiru vjerojatno najboljim borcem s kojim se susreo, a niti Gaethje više nije tako glasan.

Posljednji u nizu komplimenata, dolazi od strane legendarnog B.J. Penna. 43-godišnji ''Prodigy'' otpušten je 2019. godine iz UFC-a, nakon čak sedam poraza u nizu. Ipak, sve to ne briše činjenicu kako je B.J. Penn jedna od legendi ovog sporta, a radi se o bivšem prvaku dvaju UFC-ovih kategorija (laka i velter). Penn je bio svestran borac. Sedam pobjeda upisao je nokautom, šest submissionom, a samo triput slavio je sudačkom odlukom. Ipak, BJJ i borba u parteru njegovo je glavno oružje, a iste odlike krase i Charlesa Oliveiru. Ne čudi da je B.J. Penn oduševljen aktualnim prvakom lake kategorije.

''Mislim da je on nevjerojatan, jedan od najboljih zasigurno. On je istinski finišer i poprilično je dobro potkovan u svim segmentima ove igre'', započeo je Penn u intervjuu za BJPENN.com portal.

Brazilac je tron lake kategorije preuzeo nakon povlačenja Khabiba Nurmagomedova. Sjajni Dagestanac neporažen je u 29 profesionalnih mečeva i mnogi su smatrali kako će godinama vladati tom kategorijom. Ipak, Khabib je nakon smrti oca, obećao svojoj majci da više neće nastupati. Mnogi su smatrali kako mu samo Tony Ferguson može zaprijetiti, no ''El Cucuy'' je u strmovitom padu te je izgubio čak tri puta zaredom. Charles Oliveira jedan je od trojice poraza koji je savladao Fergusona, a B.J. Penn smatra kako bi ''Do Bronx'' bio itekako opasan i za Nurmagomedova.

''Sjećam se kad je submissionom završio Kevina Leeja. Tada sam pomislio kako je to tip koji bi mogao pobijediti Khabiba. Nakon toga, on je izdominirao Tonyja Fergusona, koji je tako dobar borac. Oliveira je super impresivan.'', rekao je Penn, a zatim je otkrio gdje vidi potencijalne prednosti Charlesa Oliveire u meču protiv Khabiba.

''Ima li Oliveira ikakve rupe uopće? Srušite li ga dolje, upadate u sve moguće probleme. Dok je borba u stojci, može vas nokautirati. Ne garantiram da bi on pobijedio Khabiba, ali zasigurno se ne bi kladio protiv njega.'', dodao je ''Prodigy''.

Inače, Charles Oliveira također izuzetno cijeni B.J. Penna. Naime, stranica MMA History Today putem Twittera podijelila je fotografiju koja prikazuje Pennovu pobjedu protiv Joea Stevensona. ''Prodigy'' je tom pobjedom postao UFC-ovim prvakom lake kategorije, a to se zbilo 19. siječnja 2008. godine. Oliveira je tu objavu podijelio na svom profilu, napisavši ''GOAT (Greatest of all time)''. Dakle, ''Do Bronx'' je otišao toliko daleko, nazvavši Penna najvećim borcem svih vremena. Što reći, osim da je lijepo vidjeti kako velikani ovog sporta gaje uzajamno poštovanje.

Linker
26. travanj 2024 22:07