UFC

Belal Muhammad trebao je predvoditi event u Londonu: ‘Htio sam meč protiv Chimaeva‘

Belal Muhammad

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Petorangirani izazivač UFC-ove velter kategorije nadao se borbi protiv čečenske senzacije

Šest pobjeda i ''no contest'' protiv Leona Edwardsa, učinak je Belala Muhammada (20-3-0, 1 NC) u posljednjih sedam mečeva. UFC-ov velteraš nekoliko godina dobro kotira u velter kategoriji, ali dojam je bio kako mu nešto nedostaje za konkretniji iskorak.

Pobjedama nad Demianom Maiom te naročito nad Stephenom Thompsonom, Muhammad se probio do petog mjesta u poretku izazivača. Još jedna pobjeda mogla bi mu bii dovoljna za napasti titulu prvaka, no težak protivnik čeka u sljedećem nastupu.

Vicente Luque bit će Belalov protivnik na UFC Fight Night 206 priredbi koja će se održati 16. travnja (četvrti mjesec). Brazilac je trenutno četvrtorangirani izazivač i oba borca nadaju se kako im pobjeda u tom meču donosi napad na titulu. Ipak, velter nosi oštru konkurenciju, a ''title shotu'' nadat će se i pobjednik meča između Khamzata Chimaeva i Gilberta Burnsa, a tu je i sveprisutni Colby Covington. Dakle, velika je gužva pri vrhu, no te probleme ostavljamo UFC-ovim ''matchmakerima'', a mi ćemo se vratiti na Belala Muhammada.

33-godišnji američki borac jedno vrijeme bio je u konkurenciji za obračun protiv Khamzata Chimaeva. Čečen je na kraju uparen s Gilbertom Burnsom, a Muhammad s Luqueom. Belal je u razgovoru za MMA Fighting opisao što se zapravo dogodilo prilikom ugovaranja njegovog meča.

''Ludo je to što me tri ili četiri tjedna nakon posljednjeg nastupa, nazvao moj menadžer Ali Abdelaziz i rekao mi je: 'Nude ti Khamzata (Chimaeva) u Londonu, glavna borba večeri'. Ja sam pristao, dok me Ali pitao jesam li siguran, jer je Khamzat tek 11. u poretku izazivača. Htio sam taj meč, a on (Abdelaziz) mi je rekao da shvaća, ali da još ništa nikom ne govorim. Tri ili četiri dana kasnije, dopisivao sam se s obitelji, a oni su već tražili avionske karte za London. Ja sam im rekao da ne rade ništa dok ne potpišem ugovor, jer nikad se ne zna.'', započeo je Belal s objašnjenjem, a zatim je pojasnio zašto do meča ipak nije došlo.

''Odjednom sam dobio poziv gdje su mi rekli da imamo nekoliko problema. Gilbert Burns i Vicente Luque stvarno su dobri prijatelji i nikada se ne bi borili jedan protiv drugog. To je stvorilo određene probleme, a nekako su htjeli upariti Gilberta (Burnsa), Luquea, Khamzata i mene. Ja sam najviše htio Khamzata od te trojice. Mislim da bi najviše 'hypea' dobio pobjedom protiv takvog tipa, iako se ne radi o visokorangiranom borcu, ali dobio bih priliku predvoditi event u O2 Areni, a to bi bilo ogromno.'', dodao je Belal.

Ipak, ukoliko bi promocija uparila Chimaeva i Muhammada, tada nastaju problemi s Burnsom i Luqueom. Jednog od njih mogli bi upariti s Colbyjem Covingtonom eventualno, ali s kime upariti preostalog od njih dvojice. Muhammad je ubrzo shvatio kako će zbog toga ostati bez borbe protiv Chimaeva, a promocija mu je ponudila Luquea.

''Odjednom sam se trebao boriti protiv Burnsa, a Luque se trebao boriti protiv Khamzata. Meni je bilo svejedno, jer Gilbert je drugorangiran. Dva dana kasnije, rekli su mi kako ću se ipak ja boriti protiv Luquea, a ja sam im rekao kako me nije briga, samo neka mi pošalju ugovor. Puno dobivam borbom protiv bilo koga od njih trojice. Svi oni predstavljaju težak test i stoga me nije briga protiv koga ću se boriti.''

Nameće se pitanje tko će napasti pojas nakon što Luque i Muhammad odrade svoj meč te nakon što se Burns i Chimaev obračunaju. UFC će imati težak posao prilikom odluke, a moguće je kako će borac s najimpresivnijom pobjedom biti idući na redu. Muhammad se pribojava kako će ''hype'' oko Chimaeva biti presudan te vidi Čečena kao favorita za dobiti ''title shot''.

''Ako ja pobijedim Luquea, a Chimaev pobijedi Burnsa, njemu će dati napad na titulu. Ako bih ja pobijedio Burnsa, a Chimaev Luquea, opet bi dali Chimaevu priliku za napasti pojas. Ne želim da me on preskoči na bilo kakav način. Svi ga žele vidjeti protiv Usmana i stoga bih se rado i ja borio protiv njega. Dajte mi direktan obračun s njim (s Khamzatom).'', izjavio je Muhammad.

Borba Luquea i Muhammada zapravo je revanš prve borbe koja se dogodila u jedanaestom mjesecu 2016. godine. Luque je tada slavio nokautom nakon 79 sekundi, no obojica su danas puno drukčiji i kompletniji borci. Muhammad je izjavio kako cijeni Luquea te da se radi o jako pristojnom i dobrom tipu. Međutim, oba borca ciljaju na sam vrh i nema sumnje kako ćemo gledati paklen meč. Njihova borba trebala bi biti ujedno i glavna borba večeri na UFC Fight Night 206 eventu. Londonski event na kraju predvode Tom Aspinall i Alexander Volkov, a održat će se ovaj tjedan, točnije u subotu.

Linker
22. travanj 2024 09:00