UFC

Belal Muhammad ugasio je ‘hype‘ Seana Bradyja: Vrijeme je da mu UFC pruži top 5 protivnika!

Belal Muhammad

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Preliminarni dio UFC 280 priredbe završio je dvama vrlo zanimljivim mečevima

Pravi obračun ‘‘grapplera‘‘ ponudio je posljednji meč na preliminarnom dijelu priredbe. Neporaženi Sean Brady (15-0, 5-0 UFC) i Belal Muhammad (21-3-0, 12-3 UFC) zaslužili su mjesto i na glavnom dijelu priredbe, ali na kraju krajeva nije naročito niti bitno.

Muhammad je u meč ušao kao osjetno iskusniji borac, a u posljednjih osam mečeva upisao je sedam pobjeda, dok je meč protiv Leona Edwardsa završen ‘‘no contestom‘‘ nakon Edwardsovog uboda u oko Belala koji nakon tog nije mogao nastaviti.

Krenuo je Belal odlučno u ovaj meč. Odmah je zauzeo sredinu kaveza i počeo je vršiti presing. Brady nije djelovao naročito impresionirano, a rušenju je došao blizu nakon stotinjak sekundi borbe. Uhvatio je Brady jedan od ‘‘kickova‘‘ Belala koji je završio na podu. Pokušao ga je Brady gurnuti natrag na tlo prije nego se Belal u potpunosti ustao, ali nije uspio u svome naumu da ga zadrži dolje. Niti jedan borac nije ništa konkretnije napravio u prvoj polovici prve runde. Druga polovica runde ponudila je osjetno više akcije. Belal je puno frekventnije bacao udarce i pogađao boksačkim kombinacijama. Brady nije pratio njegov tempo, ali kad god bi Sean pogodio, djelovalo je kao da se radi o vrlo ozbiljnom i konkretnom udarcu. Dakle, Belal je pogađao više, a Brady konkretnije, ali vjerojatno nedovoljno konkretno da bi uzeo ovu rundu aktivnom Belalu Muhammadu. Brady je imao jedan pokušaj rušenja, ali Belal je to lakoćom obranio.

Muhammad je i u drugoj rundi nastavio s pritiskom, ali Brady sve više lateralno kretao i bio je osjetno aktivniji nego u prvoj rundi. Nekoliko puta Brady je lijepo pogodio, ali niti Muhammad nije ostajao dužan u tim razmjenama. Dvoboj ‘‘grapplera‘‘ bio je čisti obračun u stojci, barem nakon prve polovice meča. Pokušao je Brady ‘‘double leg‘‘ rušenjem srušiti Muhammada sredinom druge runde, ali Belal je lakoćom branio njegove pokušaje rušenja. 4/4 bila je Belalova statistika obranjenih rušenja nakon osam minuta borbe. Bio je ovo meč koji predstavlja podosta težak posao za suce. Belal je konstantno pritiskao, ali Brady je jako često kontrirao. 45-45 bio je omjer značajnih udaraca nakon devet minuta borbe. Ipak, 50 sekundi prije kraja runde Belal Muhammad počeo je raditi prevagu. Desnicom je sjajno ispogađao Bradyja koji se našao u velikim problemima i ‘‘borio se za život‘‘. Muhammad je tražio finiš, a 12 sekundi prije kraja runde sudac je prekinuo meč. Pomalo nejasan prekid od strane suca, jer Brady je i dalje bio na nogama.

Istina da je Sean bio uzdrman, ali ne u toj mjeri da se prekine meč, naročito ne 12 sekundi prije kraja runde. Sean je nakratko protestirao, ali brzo se ipak pomirio s porazom i Muhammad je zasluženo došao do pobjede.

Belal je uspješno obranio peto mjesto u poretku izazivača i vrijeme je da mu UFC pruži borbu protiv nekog od top izazivača. Nakon Demiana Maie, Stephena Thompsona i Vicentea Luquea, Belal je pobijedio i Seana Bradyja. Definitivno Belal pripada samom vrhu kategorije, a Sean Brady puno će naučiti iz ovog poraza protiv trenutno ipak boljeg borca. Khabib Nurmagomedov bio je u kutu Belala Muhammada, a nema sumnje da je Khabib ponosan na nastup Belala.

U predzadnjoj borbi preliminarnog dijela priredbe gledali smo obračun dvojice vrlo zanimljivih boraca srednje kategorije. 29-godišnji Caio Borralho na glasu je kao jedan od većih potencijala srednje kategorije, a ove godine debitirao je u UFC-u. Jednoglasnom odlukom porazio je vrlo dobre borce kao što su Gadzhi Omargadzhiev i Armen Petrosyan, a danas ga je čekao Makhmud Muradov.

32-godišnji Uzbekistanac 2019. godine debitirao je u UFC-u, a kreno je s tri pobjede u promociji. U osmom mjesecu prošle godine pretrpio je prvi poraz, a bolji je bio Gerald Meerschaert koji ga je završio ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi.

Prva runda borbe između Borralha i Muradova protekla je pretežno u dominaciji Borralha. Brazilac je relativno brzo došao do rušenja, a jedan period proveo je i u ‘‘full mountu‘‘. Muradov se krajem runde uspio izvući, iako mu je Boralho skoro zaključao polugu na ruci. Muradov je rundu završio u gornjoj poziciji, ali dojam je kako je Borralho ipak bio nešto bolji u toj rundi.

Muradov je u drugoj rundi pokušao doći do rušenja, ali Boralho ga je zaključao u ‘‘giljotinu‘‘. Uspio se Muradov ipak izvući, ali cijena je bila to što mu je Borralho ubrzo završio u ‘‘full mountu‘‘. Uspio je ipak I Borralho izgubiti dominantnu poziciju, a dobar dio druge runde je i Muradov proveo u gornjoj poziciji. Zanimljive ‘‘scrambleove‘‘ i razmjene u parteru gledali smo između ove dvojice boraca.

U posljednjoj rundi Muradov je ponovno krenuo po rušenje nakon otprilike minutu i pol, a kao da smo gledali reprizu prošle runde. Borralho je opet zaprijetio ‘‘giljotinom‘‘ koju nije uspio izvesti do kraja, ali je završio u ‘‘full mountu‘‘ te je do kraja runde dominirao iz gornje pozicije čime je potvrdio pobjedu.

Jednoglasnom odlukom (30-27 x2, 29-28) slavio je Caio Borralho i nastavio je svoj jako dobar niz. Posljednji poraz upisao je još 2015. godine u svom drugom profesionalnom nastupu, a omjer mu sada iznosi 13-1.

Vrijeme je za ‘‘main card‘‘ i mečeve koje ipak najviše iščekujemo.

Linker
25. travanj 2024 12:54