UFC

Beneil Dariush: ‘Briga me ako moram upisati još 10 pobjeda, moja kruna doći će od mog Spasitelja‘

Beneil Dariush

 Screenshot (youtube, Ufc)
Iskusni UFC-ov borac lake kategorije prihvatio je činjenicu da ga UFC jednostavno ignorira

U vrlo nezahvalnoj situaciji našao se Beneil Dariush uoči sinoćnjeg meča na UFC 280 eventu. 33-godišnji Iranac s američkom adresom još u drugom mjesecu trebao se boriti protiv Islama Makhacheva za ulogu sljedećeg izazivača za UFC-ovu titulu u lakoj kategoriji.

Dariush je taj nastup morao otkazati zbog ozljede, a iako je Dana White tvrdio kako će Makhachev morati poraziti Dariusha prije napada na titulu, do toga nije došlo. White se predomislio i Makhachev je dobio napad na titulu nakon što je porazio Bobbyja Greena, ali i devet ostalih protivnika u svom sjajnom nizu.

Dok je Islam dobio što je htio, Beneil se nadao nekom od top 5 izazivača. Dustin Poirier i Michael Chandler činili su mu se kao prihvatljive opcije, ali UFC ga je odbio i njih dvojicu su međusobno uparili.

‘‘Ti borci nisu samo super zvijezde, oni su i sportaši. Sportaš je željan natjecati se s najboljima. Zašto se oni onda ne žele boriti sa mnom? Ja sam u nizu od sedam uzastopnih pobjeda. Kad sam pobijedio Diega Ferreiru, on je bio oko šest godina neporažen. Imam hrpu finiša. Dobio sam Tonyja Fergusona također i stoga ne razumijem zašto se ne žele boriti sa mnom? Frustrirajuće je što se sve svodi na biznis i moje kolege ne spominju moje ime. Ok, onda budite biznismeni, a ja ću biti ovdje i tražit ću svoju sljedeću žrtvu. Kad ste posljednji put čuli da me netko prozvao? Ne sjećam se da je itko iz top 5 izgovorio moje ime. Možda sam najizbjegavaniji borac, ali to nije nešto o čemu previše razmišljam.‘‘, rekao je Dariush na konferenciji za meidje uoči UFC 280 eventa.

Ne samo da nije dobio željenog protivnika, nego su ga lišili i uloge rezervnog borca u slučaju da su Oliveira ili Makhachev otkazali nastup. Dariush tvrdi da mu je ta uloga prvotno obećana, a na kraju ju je ipak dobio Alexander Volkanovski, bez previše objašnjenja.

Sve te distrakcije nisu spriječile Dariusha da upiše osmu uzastopnu pobjedu. Mateusz Gamrot bio je favorit u meču protiv njega, a Poljak je u meč ušao sa četiri uzastopne pobjede. Dariush je neutralizirao sve Gamrotove adute i jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28) došao je do nove velike pobjede.

‘‘Moram posvetiti ovaj meč svojim ljudima u Iranu. Znam da se mučite i borite za slobodu. Znajte da molimo za vas i volimo vas. Dajte da vam još nešto kažem, jer to je možda i najvažnija stvar koju ćete čuti. Postoji istinska sloboda, ona koju vam nitko ne može oduzeti, a ona dolazi kroz ime Isusa Krista, sina Božjeg. Ako išta od mojih riječi upamtite, neka to bude ono što ćete upamtiti.‘‘, bio je početak Dariushova obraćanja neposredno nakon pobjede.

Daniel Cormier koji ga je intervjuirao postavio je zanimljivo pitanje: ‘‘Što još moraš napraviti da dobiješ napad na titulu?‘‘, upitao je ‘‘DC‘‘, a Dariush je odgovorio:

‘‘To je odlično pitanje, ali nemam odgovor na to. Jednu stvar ipak vam mogu reći. Ja nisam osoba koja će prositi napad na titulu. Napravio sam sve što trebam učiniti. Koga god stavite pred mene, ja se borim. Moja kruna doći će od mog Gospodara i Spasitelja. Briga me ako moram pobijediti u još deset mečeva prije nego dođem do pojasa. Učinit ću to.‘‘, poručio je vrlo religiozni Beneil Dariush.

Sean Strickland jednom prilikom putem Twittera otkrio je kako Beneil Dariush vodi i svojevrsnu grupu na kojoj se skupljaju osobe koje zajedno razmatraju biblijske tekstove. 33-godišnji borac rodom iz Irana očito crpi veliku snagu iz svoje vjere, a to se očituje i na njegovim rezultatima.

Osam pobjeda u nizu upisao je Beneil Dariush, a pola ih je ostvario prekidima. Tony Ferguson, Mateusz Gamrot, Drew Dober, Thiago Moises, Carlos Diego Ferreira, neka su od jako respektabilnih imena koje je pobijedio u tom nizu.

Neće Beneil Dariush biti sljedeći u redu za napasti titulu. Alexander Volkanovski kao prvak perolake kategorije dobit će tu priliku prije njega. Međutim, Dariush je smiren, nigdje mu se ne žuri i kao što je rekao, spreman je upisati još 10 pobjeda ako je potrebno za napad na titulu.

Čak i da ju nikad ne osvoji, produhovljena osoba poput Dariusha mirno će se pomirit s time i vjerovat će da je Bog providio nešto bolje za njegovu osobnu izgradnju.

Nadamo se ipak kako će Dariush dočekati svoj ‘‘title shot‘‘, jer uistinu ga je zaslužio. Svjedočili smo brojnim slučajevima boraca koji su dugo čekali svoju priliku i nikad ju nisu dočekali. Beneil Dariush ne zaslužuje takav rasplet, jer uistinu je učinio sve što je potrebno.

Kompletan Dariushov razgovor s Cormierom pogledajte u videu pri dnu teksta.

Linker
20. travanj 2024 01:45