UFC

Biti ili ne biti: Ciryl Gane večeras je na prekretnici svoje karijere, novi poraz bio bi poguban

Ciryl Gane

 JOEL SAGET/AFP/Profimedia
33-godišnji francuski teškaš morat će pokazati velik napredak kako bi došao do pobjede protiv Spivaka

‘‘Biti ili ne biti‘‘, poznata je dilema Shakespeareovog Hamleta. Radi se o toliko poznatoj izreci da ju nerijetko izgovaraju i osobe koje Shakespeareovu dramu nikada nisu niti pročitale. Zapravo se radi o Hamletvoj dilemi između života i smrti, a Hamlet aktivno razmišlja o samoubojstvu kako bi pronašao izlaz iz životnih teškoća koje su ga zadesile. Prepreku ka samoubojstvu stvara mu strah od života poslije smrti, jer taj život poslije smrti mogao bi biti čak i gori od ovog sadašnjeg u kojem mora trpjeti.

Ponajbolji francuski borac Ciryl Gane večeras neće razmišljati o samoubojstvu, ali njegova karijera naći će se na svojevrsnoj prekretnici gdje ćemo saznati hoće li Gane ‘‘biti ili ne biti‘‘. Večerašnji Ganeov meč protiv Sergeija Spivaka uvelike će utjecati na tijek njegove karijere i velik je teret na leđima sjajnog francuskog teškaša.

Trebao je biti glavno lice UFC-ove teške kategorije, ali postoji veliki nedostatak u njegovoj igri

Još po dolasku u UFC 2019. godine, točnije nakon debija protiv Raphaela Pessoe, vidjelo se da Ciryl Gane posjeduje poseban set vještina. 196 centimetara visok i preko 110 kilograma težak Francuz posjeduje odlične fizičke predispozicije, ali motoričke sposobnosti zapravo ga čine posebnim.

Gane djeluje nevjerojatno ‘‘lagano‘‘ na nogama i nerijetko smo slušali da se kreće poput velteraša ili borca srednje kategorije. Fantastičan rad nogu, osjećaj za distancu i tehnička profinjenost u stojci njegovi su glavni alati koji su ga gurali prema vrhu teške kategorije.

Nizao je Gane pobjedu za pobjedom, a nakon što su pali nešto lošiji teškaši poput Pessoe, Don‘Talea Mayesa i Tannera Bosera, uslijedio je prvi ozbiljniji ispit u vidu Juniora dos Santosa. Istina da je bivši prvak krajem 2020. godine bio na izmaku snaga i daleko od svojih najboljih dana, ali ipak je trebao ponuditi ozbiljniji otpor nego Boser ili Mayes. Međutim, Gane je besprijekorno odradio taj ispit i nokautirao je JDS-a u drugoj rundi borbe.

Tada je već postalo jasno kako je Gane definitivno materijal za visoke domete, a nakon pobjeda protiv Jairzinha Rozenstruika i Alexandera Volkova, uslijedio je meč za pojas. Bitno je napomenuti da se radilo o pojasu za privremenog prvaka, a pobjednik meča između Derricka Lewisa i Ciryla Ganea izborio bi meč protiv tadašnjeg prvaka Francisa Ngannoua.

Derrick Lewis došao je kao naručen Cirylu Ganeu. ‘‘Bon Gamin‘‘ djelovao je barem za klasu bolje od Lewisa, a stilski mu je Lewis savršeno odgovarao. Nije Derrick mogao parirati Ganeovoj brzini i tehnici, a krajem treće runde Gane je čak i nokautirao Lewisa na Lewisovom domaćem terenu u Houstonu.

Ngannou je razotkrio Ganeove najveće mane

Deset pobjeda u deset nastupa upisao je Gane i uslijedio je meč za titulu. Francis Ngannou također je stilski trebao odgovarati Ganeu, jer radilo se o još jednom protivniku koji preferira borbu na nogama, a to je segment u kojem je Gane po mnogima bio najjači. Jako dobre prve dvije runde odradio je Gane i djelovalo je kao da bez pretjeranih problema kontrolira meč. Ngannou je shvatio da je Ganeu teško parirati u borbi na nogama i odlučio je testirati Ganeovo hrvanje. Dvaput je Francis rušio svog bivšeg timskog kolegu tijekom treće runde, a dva rušenja upisao je i u četvrtoj rundi. Odjednom se Ngannou pretvorio u hrvača, a Gane nije imao adekvatan odgovor tijekom treće i četvrte runde.

U petoj rundi Gane je ipak došao do rušenja, ali loš pokušaj ‘‘leg locka‘‘ koštao ga je gubitka dominantne pozicije, a nastavno na to, Gane je izgubio i meč. Ganeovi nedostaci isplivali su na površinu, ali već u sljedećem nastupu Gane je opet uparen sa stilski pogodnim protivnikom.

Tai Tuivasa prije godinu dana došao je na gostujući teren u Pariz i pokušao je iznenaditi Ganea. Odličan meč pružila su dvojica teškaša, gledali smo pravi rat, ali Gane je ponovno prezentirao svoju nadmoć u borbi na nogama te je nokautirao Tuivasu u trećoj rundi.

Spletom okolnosti, točnije odlaskom Francisa Ngannoua iz UFC-a, Gane je dobio priliku ponovo se boriti za pojas, a protivnik mu je bio Jon Jones, po mnogima najveći borac u povijesti MMA-a. Kad su kladionice tek pustile prve koeficijente u ponudu, Gane je bio favorit (1,60-2,40), ali kako se meč bližio, sve više uplata zabilježeno je u korist Jonesove pobjede i koeficijenti su se drastično promijenili. Jones je na kraju ušao u borbu kao favorit (1,60 - 2,25 cca), a taj status je i opravdao.

Znao je Jones gdje leže Ganeove najveće mane, posebno nakon što ih je razotkrio Francis Ngannou. Brzo je ‘‘Bones‘‘ odveo borbu u parter, a Ciryl Gane u donjoj poziciji izgledao je poput nekakvog amatera iza kojeg je samo nekoliko grappling treninga. Lakoćom je Jones zaključao ‘‘giljotinu‘‘ kojom je prisilio Ganea na predaju, a meč je potrajao dvije minute i četiri sekunde.

Šest mjeseci nakon tog poraza, Gane se vraća u kavez, u statusu ‘‘biti ili ne biti‘‘. Sergey Spivak naći će se na suprotnoj strani kaveza, a radi se o nominalno lošijem borcu od Ganea. Moldavac je sedmorangirani izazivač unutar teške kategorije, a kladionice također favoriziraju Ganea (1,60 - 2,40 u prosjeku). Istina da Spivak ulazi u borbu nakon tri uzastopne pobjede, ali moldavski teškaš uglavnom je gubio kad bi se u kavezu našao s teškašima iz samog vrha.

Tako je Tom Aspinall nokautirao Spivaka 2021. godine nakon samo dvije i pol minute borbe, a Spivak je poraze upisivao i u mečevima protiv Marcina Tybure i Walta Harrisa. Složit ćete se da Harris i Tybura nisu čak niti teškaši iz samog vrha, ali pokazali su se nepremostivom preprekom za Spivaka.

Jasno da je Spivak napredovao nakon tih poraza, a u posljednjem nastupu upisao je najveću pobjedu u karijeri porazivši Derricka Lewisa. Samo tri minute i pet sekundi trebao je Spivak za doći do pobjede ‘‘submissionom‘‘, a nešto slično pokušat će napraviti i Ganeu.

Moldavac je odličan hrvač, točnije, ponajbolji je ofenzivni hrvač u teškoj kategoriji. Čak 5,05 rušenja u prosjeku Spivak upisuje tijekom borbe na 15 minuta (večeras se bori na pet rundi), a 65 posto njegovih pokušaja završi uspješno. Usporedbe radi, Curtis Blaydes, po mnogima najbolji hrvač u kategoriji, svoja rušenja uspješno sprovede u 53 posto pokušaja. Blaydes nešto češće pokušava nego Spivak i u prosjeku bilježi 5,93 rušenja na svakih 15 minuta borbe. Ova usporedba dovoljno vam govori o Spivakovim tendencijama, ali i o njegovoj hrvačkoj kvaliteti. Više je nego jasno da će Moldavac što prije tražiti rušenje protiv Ganea čiji postotak obranjenih pokušaja rušenja iznosi samo 45 posto.

Ciryl Gane puno će se oslanjati na svoj rad nogu i morat će držati Spivaka podalje od hrvačke distance. Naravno, kroz 25 minuta borbe bit će jako teško konstantno izbjegavati hrvačke razmjene i Gane mora u ovaj meč ući s osjetnim napretkom kad je u pitanju obrana od rušenja. Ukoliko je Gane ostao na istoj razini koju je dosad pokazivao, Sergei Spivak imati će jasan put do pobjede.

Prekretnica karijere - Ciryl Gane mora pobijediti u ovom meču, inače će njegova karijera krenuti silaznom putanjom

Izgubi li Gane i ovaj meč, bit će mu to treći poraz u četvrtom nastupu. Obrazac će postati više nego jasan - Ciryl Gane gubi kad god se na suprotnoj strani kaveza nađe kvalitetan hrvač i grappler. Uzmemo li u obzir da su Ganeu 33 godine, ne možemo reći da je prestar za napredak, ali vrijeme mu ne čini uslugu. Još je nekoliko godina karijere pred njim, ali želi li i dalje biti u konkurenciji za sam vrh, Gane jednostavno mora poraziti borca kao što je Spivak.

Tom Aspinall teškaš je kojeg se nerijetko uz Ganea najavljivalo kao budućnost teške kategorije, lakoćom je prošao kroz Sergeyja Spivaka i nokautirao ga je u prvoj rundi. Spivaka je nekoć u prvoj rundi nokautirao i Walt Harris, a očito je da Moldavac ne reagira dobro kada se nađe pod pritiskom moćnih udarača. Ciryl Gane nije takav tip borca, ali možda je za njega i bolje da odradi nešto dulji meč. U tom slučaju bi nam mogao dokazati da se može nositi s kvalitetnim hrvačem i skupio bi potrebno iskustvo za buduće protivnike sličnog stila.

Sada se vraćamo na citat s početka, ‘‘biti ili ne biti‘‘. Porazi li Spivaka, Gane definitivno i dalje može biti izazivač za titulu i konkurent za sami vrh. Izgubi li pak od Moldavca, onda slijedi ono ‘‘ne biti‘‘ i Gane očito nije materijal za sjesti na sam tron. Tada će uslijediti i spomenuti ‘‘život poslije smrti‘‘, odnosno život u kojemu bi Gane postao svojevrsni ‘‘gatekeeper‘‘ u kojeg gotovo nitko više neće vjerovati. Hamlet se života poslije smrti plašio jer taj se život odvija ‘‘u zemlji neotkrivenoj iz koje se nijedan putnik ne vraća‘‘. Gane porazom od Spivaka neće završiti u zemlji neotkrivenoj, ali jako teško bi se vratio i iz poznate zemlje ‘‘gatekeepera‘‘.

Sve je u njegovim rukama, a večeras oko ponoći Gane će nam otkriti hoće li biti, ili ipak ne biti.

Linker
29. travanj 2024 02:39