UFC

Ciryl Gane vratio se pobjedama! ‘Bon Gamin‘ je deklasirao moldavskog ‘Polarnog medvjeda‘

Ciryl Gane

 JB Autissier/Panoramic/Bestimage/Profimedia
33-godišnji francuski teškaš podsjetio nas je na svu raskoš svog talenta

Glavna borba večeri na UFC Fight Night 226 eventu u Parizu ponudila je obračun dvojice top 10 teškaša. Sergey Spivak kao sedmorangirani izazivač unutar teške kategorije tražio je svoj plasman unutar top 5 borbom protiv drugorangiranog Ciryla Ganea.

Bio je to svojevrsni sukob stilova. Sergey Spivak u meč je ušao s reputacijom ponajboljeg ofenzivnog hrvača unutar teške kategorije, dok je Ciryl Gane jedan od najboljih kickboksača u kategoriji.

Spivak je sredinom runde pokušao srušiti Ganea, a sve nas je zanimalo može li Gane napokon braniti rušenje potkovanog hrvača. Francuz je sjajnim ‘‘sprawlom‘‘ obranio pokušaj Moldavca, a kaznio ga je i sjajnim udarcem koljenom u tijelo. Spivak nije uspio odvesti borbu u parter tijekom prve runde i Gane je odradio kvalitetnih pet minuta.

Ciryl Gane sve je više uživao u meču protiv Spivaka. Moldavac je u stojci bio osjetno lošiji, njegovo lice postajalo je sve više obliveno krvlju, a Gane se poigravao u borbi na nogama. Miksao je Gane udarce u glavu i tijelo, bacao je ‘‘kickove‘‘, a povremeno je pogađao i koljenom u tijelo. Osjetio je Gane da se otvara mogućnost za pobjedu nokautom, a Spivakov govor tijela bio je samo dodatna potvrda. Gane je neprekidno udarao, Spivak nije imao rješenje, sudac je upozoravao Moldavca da se mora aktivno braniti, ali Moldavac to nije činio. Minutu i 15 sekundi prije kraja druge runde, Gane je došao do pobjede tehniičkm nokautom, iako je Spivak još uvijek bio na nogama. Nije se Spivak niti žalio na prekid, jer bilo je više nego očito da jednostavno ne može parirati Ganeu.

Nakon uvjerljivog poraza od Jona Jonesa ranije ove godine, Ciryl Gane sjajnim nastupom vratio se pobjedničkim navikama. Prezentirao je Gane napredak kad je u pitanju obrana od rušenja, a njegove vještine u stojci bile su besprijekorne. Odličan nastup ‘‘Bon Gamina‘‘ protiv borca za kojeg su mnogi mislili da mu stilski neće odgovarati. Moldavac nadimka ‘‘Polar bear‘‘ (‘Polarni medvjed‘) ipak nije borac Ganeove kvalitete.

Situacija pri vrhu ženske muha kategorije dodatno se zakomplicirala

Rose Namajunas, nekadašnja prvakinja UFC-ove slamka kategorije nakon poraza od Carle Esparze odlučila se za prelazak u višu, muha kategoriju. Odmah u debiju unutar muha kategorije, Namajunas je uparena s trećerangiranom izazivačicom Manon Fiorot, a Fiorot i Namajunas nastupile su u sunaslovnoj borbi večeri.

Razlika u fizikalijama bila je očigledna, ali Rose Namajunas poprilično dobro parirala je opasnoj Francuskinji. Nažalost po Rose, bilo je to nedovoljno dobro za doći do pobjede i Fiorot je slavila jednoglasnom odlukom sudaca.

Fiorot je slavila u svih šest nastupa unutar UFC-a i situacija pri vrhu muha kategorije poprilično se zakomplicirala. Alexa Grasso branit će pojas 16. rujna (deveti mjesec) protiv Valentine Shevchenko, a Erin Blanchfield i Manon Fiorot s pravom se nadaju napadu na titulu. Hoće li UFC-ovi čelnici upariti Fiorot i Blanchfield u svojevrsnom ‘‘title eliminatoru‘‘ ili će ipak odabrati neku od njih bez međusobnog obračuna, vrijeme će pokazati.

Benoit Saint-Denis pravi je problem unutar UFC-ove lake kategorije

Domaći borac Benoit Saint-Denis (12-1-0, 4-1 UFC) užario je atmosferu u prepunoj Accor Areni u Parizu. Sjajni francuski borac lake kategorije odradio je nevjerojatno uzbudljiv meč protiv iskusnog Thiaga Moisesa (17-7-0, 6-5).

Od samog početka meča, Saint-Denis pokazao je jasne namjere, a to je pobjeda prekidom. Poput tenka je Francuz pokušavao pregaziti Moisesa, ali tvrdi Brazilac hrabro se odupirao napadima domaćeg borca, a u nekoliko navrata opasno je zaprijetio ‘‘leg lockovima‘‘. Saint-Denis ipak se pokazao previše moćnim za Moisesa, konstantno je pritiskao, nanosio je veliku štetu i 16 sekundi prije kraja borbe tehničkim nokautom došao je do pobjede.

27-godišnjem Saint-Denisu ovo je četvrta uzastopna pobjeda unutar UFC-a, a jedini poraz pretrpio je u svom debiju. Bio je to nastup u velter kategoriji, a Saint-Denisa je tada porazio Elizeu Zaleski dos Santos. Prelazak u laku kategoriju bio je pun pogodak i došlo je vrijeme da se Benoit obračuna s rangiranim borcem unutar lake kategorije.

Ostale rezultate UFC-ovog eventa u Parizu možete pročitati u nastavku ovog članka.

UFC Fight Night 226 - rezultati

Glavni dio priredbe:

Ciryl Gane def. Sergey Spivak via TKO - R2, 3:45

Manon Fiorot def. Rose Namajunas via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 30-27)

Benoit Saint-Denis def. Thiago Moises via TKO - R2, 4:44

Volkan Oezdemir def. Bogdan Guskov via submission (RNC) - R1, 3:46

William Gomis def. Yannis Ghemmouri via TKO - R3, 2:20

Morgan Charriere def. Manolo Zecchini via KO/TKO - R1, 3:51

Preliminarni dio priredbe

Taylor Lapilus def. Caolan Loughran via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Ange Loosa def. Rhys McKee via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Nora Cornolle def. Joselyne Edwards via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28)

Farid Basharat def. Kleydson Rodrigues via submission (arm triangle choke) - R1, 4:15

Jacqueline Cavalcanti def. Zarah Fairn via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Linker
28. travanj 2024 20:29