UFC

Bivša izazivačica kreće u rat protiv USADA-e! Odradila suspenziju pa dobila novu na četiri godine!

Jessica Penne
 screenshot/Youtube
Pravu dramu trenutno prolazi UFC-ova borkinja i bivša izazivača za titulu, Jessica Penne. Nakon što je odradila svoju suspenziju u trajanju od 18 mjeseci te se trebala vratiti borbama, USADA joj je izrekla novu u trajanju od četiri godine. Penne je nakon toga odlučila dokazati svoju nevinost te kreće u sudsku bitku protiv antidopinške kompanije.

Jessica Penne 36-godišnja je UFC borkinja i bivša izazivačica koja u Octagonu nije nastupila od travnja 2017. godine. Razlog tome nalazi se u doping problemima te suspenziji koju je odradila. No, nedugo nakon toga uslijedila je nova suspenzija koja joj doslovno završava karijeru. Ipak, ona neće dozvoliti da se to samo tako odvije. Tvrdi kako je u ovom slučaju nevina te će se s USADA-om obračunati putem viših tijela, odnosno na sudu.

Krenimo od početka. Penne je bila prva osoba koja je na doping testu pala putem biološke putovnice. Radi se o metodi koju je USADA pokrenula 2016. godine. Biološka putovnica je dokument koji sadrži nivoe određenih mjerljivih pokazatelja u tijelu sportaša. Iako samo testiranje možda na prvi mah neće pokazati da je sportaš u prekršaju jer su njegovi nivoi unutar dozvoljenih, činjenica da drastično odstupaju od onih zapisanih u biološkoj putovnici sportaša su dovoljni da USADA napravi dodatna testiranja i pokuša dokazati posrednim putem da je borac varao. Upravo to se dogodilo u slučaju Jessice Penne. Njoj je test je najprije pokazao negativan rezultat, no uspoređujući rezultate s nivoima koji se nalaze u biološkoj putovnici Penne, zaključeno je da postoje značajna odstupanja od uobičajenih rezultata. Dodatnim testiranjima je utvrđeno da je Penne u svom organizmu ipak imala nedopuštena sredstva. USADA ju je početkom 2018. godine suspendirala na 18 mjeseci.

Nakon što je Penne odradila suspenziju te je trebala krenuti u pregovore oko nove borbe, koja bi joj trebala spasiti posao u UFC-u budući da se nalazila u nizu od tri poraza, uslijedio je novi pad. Ipak, o njemu se nije znalo baš ništa, sve do 10. siječnja ove godine, kad je Penne istupila vrlo emotivnom izjavom. U njoj je navela kako je bez novaca i slomljenog srca jer je sve što je imala uložila u dokazivanje svoje nedužnosti te je optužila USADA-u za zlostavljanje i navođenje na umirovljenje iz sporta.

U poruci je otkrila kako nije bila svjesna uzimanja zabranjene supstance u prvom slučaju, ali da je prihvatila suspenziju. Tijekom tog vremena zarađivala je vozeći Taxi te putem osobnih treninga. Nakon isteka suspenzije, imala je ugovorenu borbu za veljaču prošle godine koju je otkazala zbog ozljede, no novo "bookiranje" došlo je već dva mjeseca kasnije. Jessica je tim putem otkrila kako je konstantno tijekom suspenzije bila testirana gdje su svi rezultati bili negativni te kako je postala paranoična po tom pitanju. Unatoč tome svemu, prije nego je trebala odraditi borbu, uklonjena je iz nje, a sad je otkrila što se dogodilo. Pojavio je test koji je otkrio vrlo nisku razinu stanozolola u njenom tijelu. Riječ je o pikogramima i vrijednosti koja dokazano ne utječe na poboljšanje performansi. Jessica je odmah sve što je imala uložila u testiranja suplemenata, da bi joj laboratorij otkrio kontaminaciju. Vjerovala je kako će time uspjeli očistiti svoje ime, no USADA je odradila druge testove i obavijestila ju kako se ne slažu s njenima. Rezultat je bila nova suspenzije i to na četiri godine, što je propisana suspenzija za ponavljanje prekršaja. Po svom ustaljenom običaju, USADA joj je obećala smanjenje suspenzije ako prijavi nekoga od prekršitelja za koga zna da je korisnik nedozvoljenih sredstava. Jessica je ujedno prva u povijesti USADA testiranja s takvom suspenzijom.

Jessica je dodala kako su Jeff Novitsky i Donna Marcolini iz UFC-a od samog početka na njenoj strani te kako su joj pomogli u dokazivanju nevinosti. Uostalom, svi suplementi koje je uzimala bili su odabrani ili potvrđeni od strane osoblja UFC-ovog Instituta. Otkrila je kako joj je USADA poslala dokument kojim bi trebala potpisati pristanak na spomenutu suspenziju. Umjesto toga, ona je najavila borbu dokazivanja nevinosti te će to pokušati odraditi putem viših tijela. Uz podršku spomenutih UFC-ovih dužnosnika, pokrenuti će sudski proces. Taj proces će je koštati između 30 i 40 tisuća dolara, gdje je 2500 potrebno samo za pokrenuti proces. Zbog toga je njen menadžer pokrenuo "Go Fund Me" kampanju, kojom je u dva dana otkako je pokrenuta prikupljeno šest tisuća dolara.

USADA je s druge strane reagirala u svom standardnom stilu. Opovrgnuli su izjavu Penne kako ju oni pokušavaju istjerati iz UFC-a (iako ona to niti nije izjavila doslovno) te kako svatko ima priliku dokazati svoju nevinost. Što se tiče Jessice, ona je to i odlučila napraviti, no na malo višoj razini nego što to rade njeni kolege.

Što se tiče njene karijere, tijekom iste je upisala 12 pobjeda i pet poraza. Kao UFC borkinja debitirala je u Ultimate Fighteru pokrenutom pri osnivanju slamka kategorije. Tamo je dogurala do polufinala i zaradila ugovor s promocijom, a već jedna pobjeda bila joj je dovoljna za napad na titulu. No, berlinska borba protiv Joanne Jedrzejczyk prošla je jako loše po nju te je dobila rijetko zapamćene batine u dominantnoj pobjedi prvakinje. Nakon te borbe upisala je još dva poraza za redom. Prije UFC-a borila se u Bellatoru te u Invicti, gdje je bila prvakinja atom kategorije. Osim kao profesionalna borkinja, Jessica je radila kao model za neke proizvođače sportske opreme, a američki sportski mediji ovu 165 cm visoku djevojku često svrstaju među sportašice s najbolje građenim tijelom.

Linker
23. travanj 2024 04:52