UFC

Bivši ovisnik o heroinu, ‘novi Conor McGregor‘ i Sterling u lovu na rekord: Saznajte što sve nudi UFC 292 event!

Neil Magny vs. Ian Garry (gore lijevo) | Chris Weidman (dolje lijevo) | Aljamain Sterling (desno)

 Screenshot (instagram, The Mac Life) | Screenshot (youtube, Ufc) | Px Images/abaca/Abaca Press/Profimedia
Pročitajte detaljnu najavu večerašnjeg spektakularnog UFC 292 eventa

Nakon fantastičnog boksačkog vikenda kojem smo svjedočili prije tjedan dana, UFC je ponovno u centu pozornosti među fanovima borilačkih sportova. UFC 292 veliki je event koji ćemo popratiti ovaj vikend, točnije u noći sa subote na nedjelju.

Stipe Miočić po dobrome pamti dvoranu u kojoj se održava večerašnji event

TD Garden dvorana u Bostonu ugostit će večerašnji spektakl. Radi se o dvorani u koju je UFC dolazio šest puta, a posljednji put u desetom mjesecu 2019. godine. Tada su UFC on ESPN 6 event predvodili Chris Weidman i Dominick Reyes, a slavio je Reyes nokautom u prvoj rundi. Weidman će i večeras nastupiti u Bostonu, ali više o tome nešto kasnije u tekstu.

Dvorana TD Garden u jako dobrom sjećanju ostala je Stipi Miočiću. Hrvatsko-američki teškaš predvodio je UFC 220 event održan 2018. godine u Bostonu, a fantastičnom izvedbom porazio je Francisa Ngannoua. Nitko nikada nije deklasirao Ngannoua na takav način, a Miočić je do pobjede došao jednoglasnom odlukom sudaca (50-44 x3). 16 015 gledatelja nakrcalo se tada u TD Garden i radi se o rekordu kad su u pitanju UFC-ovi eventi u Bostonu. Dodamo li da se Conor McGregor borio u toj istoj dvorani 2015. godine protiv Dennisa Sivera te da je event popratilo 13 828 ljudi, postaje vam jasnije da su Miočić i Ngannou ostvarili sjajan rezultat po tom pitanju.

Aljamain Sterling pokušat će ispisati povijest, a planove mu želi pomrsiti najpopularniji borac u bantam kategoriji

Večerašnji UFC-ov event u Bostonu možda ne nudi tako zanimljivu glavnu borbu večeri kao npr. UFC 220, ali svejedno se radi o fantastičnom ‘‘fight cardu‘‘. Aljamain Sterling branit će titulu prvaka u bantam kategoriji i pokušat će ispisati povijest kao prvi borac u povijesti kategorije koji je četiri put uspješno branio naslov prvaka. T.J. Dillashaw i Dominick Cruz uspjeli su triput obraniti titule dok su bili prvaci, a Sterling večeras ide po rekord.

Porazi li Seana O‘Malleyja, Sterling će imati čvrste argumente da je najveći borac u povijesti UFC-ove bantam kategorije, a to bi mogao biti i njegov oproštaj s kategorijom. Naime, Aljamain želi otvoriti put ka tituli svom prijatelju i timskom kolegi, Merabu Dvalishviliju. Gruzijac je trenutno prvi u poretku izazivača, ali on i Sterling odbijaju se međusobno boriti. Dođe li Sterling večeras do pobjede, kategoriju će napustiti i prepustit će tron nekom drugome. Sterling će svoj fokus prebaciti na perolaku kategoriju i Alexandera Volkanovskog.

Naravno, nešto se pita i Seana O‘Malleyja, najveću zvijezdu bantam kategorije i trenutno drugorangiranog izazivača na ljestvici. Još od ulaska u UFC preko Contender Seriesa 2017. godine, Sean O‘Malley plijeni puno pažnje. Neki će reći da se radi o ‘‘lošoj kopiji‘‘ Conora McGregora, ali činjenica je da se radi o karizmatičnom borcu atraktivnog stila borbe. U desetom mjesecu prošle godine, O‘Malley je napravio dodatni iskorak.

Tijesnom sudačkom odlukom porazio je odličnog Petra Yana i bilo je jasno kako O‘Malley više nije samo ‘‘talentirani klinac‘‘, nego borac koji pripada samom vrhu kategorije. Hoće li zasjesti na sami tron, saznati ćemo večeras.

Stilski gledano, radi se o dvoboju ‘‘grapplera‘‘ i udarača. Aljamain Sterling maestralan je ‘‘grappler‘‘, a način na koji protivnicima uzima leđa u parteru prava je umjetnost. O‘Malley s druge strane odličan je udarač, besprijekorne tehnike u stojci. Bit će više nego zanimljivo vidjeti tko će nametnuti svoj stil.

Inače, Aljamain Sterling u ovaj meč ulazi nakon devet uzastopnih pobjeda i neporažen je više od četiri i pol godine. Sean O‘Malley izgubio je jednom u svojoj karijeri, sredinom 2020. godine protiv ‘‘Chita‘‘ Vere. Nakon toga, ‘‘Suga‘‘ je upisao četiri pobjede i ‘‘no contest‘‘ u meču s Pedrom Munhozom. Što dodati, osim da nas čeka fantastičan ‘‘main event.‘‘

Bit će pravo čudo dogura li sunaslovna borba večeri do sudačke odluke

Sunaslovna borba večeri također nudi borbu za titulu, ali u ženskoj slamka kategoriji. Zhang Weili u 11. mjesecu prošle godine osvojila je pojas prvakinje drugi put u svojoj karijeri. Kineskinja je poprilično lako svladala Carlu Esparzu te ju je prisilila na predaju početkom druge runde (‘RNC‘). Pojas će večeras braniti protiv opasne Brazilke Amande Lemos.

36-godišnja Lemos napad na titulu izborila je dvama uzastopnim pobjedama, a prekidima je porazila Michelle Waterson i Marinu Rodriguez. U posljednjih osam nastupa, Lemos je ostvarila sedam pobjeda, a izgubila je samo od Jessice Andrade. Bio je to onaj nesvakidašnji poraz ‘‘arm triangle‘‘ gušenjem u stojci, a Jessica ju je porazila u travnju (4. mjesec) prošle godine.

Lemos je raznovrsna borkinja potkovana u svim segmentima, ali udaračka snaga njena je glavna odlika. Osam od ukupno 13 pobjeda u svojoj karijeri upisala je nokautom, a ranije u svojoj karijeri borila se u bantam kategoriji.

Zhang Weili također je nevjerojatno moćna udaračica, ali i vrlo svestrana borkinja. 11 od ukupno 23 pobjede upisala je nokautom, a osam put slavila je ‘‘submisisonom. Gotovo da ne postoji segment borbe u kojem se Zhang ne snalazi, a krasi ju i ogromna fizička snaga za borkinju slamka kategorije. Baš neki dan smo vas podsjetili kako je prošle godine lakoćom podigla Francisa Ngannoua, iako je ‘‘Predator‘‘ tada težio preko 130 kilograma.

Borba Zhang i Lemos ne bi trebala dogurati do sudačke odluke. Obje borkinje vrsne su finišerke i teško je očekivati da netko neće biti završen prije isteka pete runde.

‘‘Novi Conor McGregor‘‘ večeras je na ispitu karijere

Od ostatka ‘‘fight carda‘‘ izdvojit ćemo još nekoliko mečeva. Prije svega ćemo se dotaknuti velteraškog obračuna između Iana Garryja i Neila Magnyja. Ian Garry 25-godišnji je Irac iza kojeg je 12 nastupa i niti jedan jedini poraz. Polako, ali sigurno Garry korača prema vrhu velter kategorije, a sljedeća stepenica zove se Neil Magny.

Meč Magnyja i Garryja školski je primjer sukoba generacija. 36-godišnji Magny iza sebe ima čak 30 nastupa u UFC-u, a ukupno 38 puta odradio je MMA borbu. Rekorder je UFC-ove velter kategorije s 21 pobjedom, a kavez je dijelio s mnoštvom velikana ove igre. Posljednji meč odradio je u šestom mjesecu ove godine i podijeljenom sudačkom odlukom porazio je Phila Rowea.

Brojni su veliki talenti ‘‘lomili zube‘‘ upravo na Neilu Magnyju, prekaljenom veteranu koji nikada nije lak zalogaj. Istina da je u meč protiv Garryja uskočio na ‘‘short notice‘‘ kao zamjena za Geoffa Neala, a na borbu je pristao osam dana prije samog eventa. Međutim, Magny inače trenira u Denveru na preko 1500 metara nadmorske visine, višestruko puta u svojoj karijeri uskakao je na ‘‘short notice‘‘ i uvijek je fizički adekvatno pripremljen za meč. Garryja čeka najteži ispit u dosadašnjoj karijeri i jedva čekamo vidjeti kako će se snaći. Dođe li do pobjede, nastaviti će se ‘‘hype‘‘ oko Irca kojeg mnogi nazivaju ‘‘novim Conorom‘‘, ali dug je put do takvog statusa.

Južnoamerički dvoboj mogao bi ponuditi najbolju borbu večeri

‘‘Main card‘‘ otvorit će dvojica bantamaša, Pedro Munhoz i Marlon ‘‘Chito‘‘ Vera. Radi se o tihom favoritu za najbolju borbu večeri, ali mnogo toga ovisi o pristupu Marlona Vere. Ekvadorcu se nerijetko spočitava da je previše pasivan u svojim mečevima, iako posjeduje sve alate da se bori na drukčiji način.

Naime, kondicijska sprema nikada mu ne predstavlja problem, a Vera također sjajno podnosi udarce. Nikada u svojoj karijeri ‘‘Chito‘‘ Vera nije nokautiran, niti uzdrman. To vam dovoljno govori koliko je čvrst ovaj borac, a dodati ćemo da nikada nije završen niti ‘‘submissionom‘‘.

Ista priča može se ispričati i za njegovog protivnika, Pedra Munhoza. 36-godišnji Brazilac iza sebe ima 29 MMA nastupa (jednako kao i Vera), a nitko ga nikada nije završio, niti poslao u nokdaun. Munhoz je strašno čvrst, ali i jako kvalitetan borac, na što nas je podsjetio u prošlom nastupu.

U četvrtom mjesecu ove godine Munhoz je ugasio ‘‘hype‘‘ oko Chrisa Gutierreza i rutinski ga je porazio jednoglasnom odlukom sudaca. Bio je Munhoz u prvoj rundi blizu pobjede prekidom, ali Gutierrez se izvukao i izdržao do samog kraja.

Marlon Vera s druge strane u ovaj meč ulazi nakon uvjerljivog poraza od Coryja Sandhagena ranije ove godine. Vera je baš u tom meču prezentirao pasivnost i morat će dodati gas u ovom meču ako planira doći do pobjede. Ovo će biti borba na tri runde i Vera ne može previše računati da će doći do pobjede prekidom, kako to često biva u njegovim mečevima. Morat će otpustiti kočnicu od prve sekunde i krenuti po povratak na pobjedničke staze.

Dva Južnoamerikanca, nikad završeni, razornih udaraca. Da smo samo to napisali kao opis ovog meča, vjerujemo da bi bilo dovoljno da vam prodamo meč kao nešto što ne smijete večeras propustiti.

Velikan ovog sporta vraća se nakon teške ozljede i duge pauze

Glavna zvijezda preliminarnog dijela priredbe definitivno je Chris Weidman, borac koji je ponajveća zvijezda kompletnog ‘‘fight carda‘‘. Nekadašnji prvak UFC-ove srednje kategorije i borac koji je svrgnuo Andersona Silvu s trona, večeras se vraća nakon grozne ozljede.

Još u četvrtom mjesecu 2021. godine Weidman je pretrpio težak lom noge na samom početku meča protiv Uriaha Halla. Uslijedila je duga pauza, a mnogi su skeptični oko povratka 39-godišnjeg Weidmana. Chris ipak djeluje jako motivirano i vrati li se nekadašnjim izdanjima, možemo očekivati još jedan vrlo kvalitetan nastup.

Protivnik Brad Tavares zapravo je adekvatan protivnik za povratnički meč. Tavares nije borac iz kategorije moćnih udarača, jer samo pet od ukupno 19 pobjeda upisao je nokautom. Radi se o borcu koji je dugo u UFC-u (od 2010. godine), kvalitetan je, ali nije elitni borac srednje kategorije. Zapravo savršen tip protivnika koji će nam dati potrebne odgovore u vezi Chrisa Weidmana.

Deklasira li Tavares Weidmana, jasno je kako je Chrisovo vrijeme prošlo i UFC dani mogli bi mu biti odbrojani. Uspije li Weidman ipak pobijediti, onda definitivno ima još ‘‘vatre u njemu‘‘. Weidman je u par navrata najavio da će borbu otvoriti najsnažnijim mogućim ‘‘low kickom‘‘ kako bi se riješio mentalne blokade nastale lomom noge. Mi se iskreno nadamo da to neće napraviti, ali ako se ipak odvaži, nek‘ mu je Bog na pomoći.

Finale ovosezonskog ‘‘TUF-a‘‘ također nas čeka večeras

Austin Hubbard i Kurt Holobaugh borit će se u finalu ovosezonskog ‘‘The Ultimate Fightera‘‘, a radi se o dvojici boraca lake kategorije koji su predstavljali tim Michaela Chandlera. Obojica su nekoć bili članovi UFC-a, a osvajanjem TUF-a pokušat će izboriti povratak u organizaciju. Nije isključeno da UFC odluči zadržati i poraženog, ali pobjedniku je zagarantiran novi ugovor s organizacijom.

Povratak u UFC tražiti će Brad Katona i Cody Gibson također. Oni će se boriti u finalu ‘‘TUF-a‘‘, ali u bantam kategoriji. Obojica su sezoni otvorili u timu Michaela Chandlera, ali Katona je naknadno promijenio tim i sada predstavlja tim Conora McGregora. Katona je 2018. godine već osvojio ‘‘TUF‘‘, a večeras ima priliku postati prvim borcem u povijesti koji je ‘‘TUF‘‘ osvojio dvaput.

Bivši ovisnik o heroinu tražit će svoju petu uzastopnu pobjedu u UFC-u

Najavu mečeva zaključit ćemo borbom Andrea Petroskog i Geralda Meerschaerta. Iako razlika u godinama nije tako izražena kao kod Magnyja i Garryja, možemo i ovdje reći da se radi o sukobu generacija. Naime, Gerald Meerschaert svoj MMA debi odradio je još 2007. godine, a iza njega je čak 51 MMA nastup (35-16-0). Andre Petroski tri godine je mlađi od Meerschaerta, ali odradio je ‘‘samo‘‘ 10 nastupa. MMA debi upisao je u desetom mjesecu 2018. godine.

Pravo je čudo što je Andre Petroski danas u UFC-u, jer prije samo pet godina, ovaj borac srednje kategorije bio je na samom dnu. Petroski se jednom prilikom predozirao heroinom i bio je jako blizu smrti. Pet godina kasnije, Petroski će nastupiti na UFC-ovom ‘‘PPV‘‘ eventu, protiv istinskog veterana. Obojica su majstori partera i ljubitelja ‘‘grapplinga‘‘ trebali bi uživati u ovoj borbi.

Pogledate li ovaj meč, vjerojatno ćete uočiti kako Petroski na svom tijelu ima istetoviran ‘‘srp i čekić‘‘, ali Petroski je jednom prilikom rekao da se ne radi o poveznici s komunizmom, nego o podsjetniku na svog djeda koji je izbjegao iz nekadašnjeg SSSR-a.

‘‘Srp i čekić izvorno su bili simbol sindikalnog udruženja poljoprivrednika i industrijskih radnika. Tek kasnije se taj simbol počeo povezivati s komunizmom.‘‘, rekao je Petroski 2021. godine u intervjuu za Sherdog. Tu ćemo stati s najavom večerašnjih mečeva, a preostaje nam podijeliti još nekoliko informacija koje vas uvijek zanimaju.

Gdje i kada se održava UFC 292?

Ranije smo već naveli da će Boston ugostiti UFC 292 priredbu, a rani preliminarni program (‘Early prelims‘) započinje iza ponoći, točnije u 0:30h. ‘‘Prelimsi‘‘ startaju u nedjelju (sa subote na nedjelju) od 2:00h, dok ‘‘main card‘‘ sačinjen od pet borbi započinje u nedjelju od 4:00h ujutro.

‘‘Main card‘‘ ovog eventa možete pogledati putem gol.hr-a, dok su je ostatak eventa dostupan na UFC Fight Pass servisu. Kompletan popis borbi možete pogledati klikom na LINK.

Linker
26. travanj 2024 13:25