UFC

Marlon Vera vratio se na pobjedničke staze: Tehnički i taktički nadjačao je iskusnog Munhoza

Marlon Vera

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
30-godišnji Ekvadorac jako dobro koristio je prednost u duljini svojih ekstremiteta

Nakon vrlo zanimljivog preliminarnog dijela UFC 292 priredbe, prešli smo na ‘‘main card‘‘ koji su otvorili borci bantam kategorije, Marlon ‘‘Chito‘‘ Vera i Pedro Munhoz. Vera je u meč ušao kao šestorangirani izazivač bantam kategorije, dok je Munhoz na desetom mjestu.

Zanimljivost je da su obojica odradili 29 profesionalnih nastupa uoči ovog večerašnjeg, a nikada u karijeri nisu završeni, čak niti uzdrmani. Očekivao se sjajan meč, a dobili smo vrlo zanimljivo nadmudrivanje u stojci.

Očekivano je Munhoz otvorio meč konstantno bacajući ‘‘low kickove‘‘ i djelovao je nešto mobilnije na nogama. Vera po običaju sporije otvara svoje mečeve i pokušava pročitati sve namjere svog protivnika. ‘‘Low kickovima‘‘ počeo je uzvraćati i Vera sredinom prve runde, a čekali smo tko će prvi napraviti konkretniju štetu u stojci. Munhoz je sredinom runde imao neuspješan pokušaj ‘‘double leg‘‘ rušenja, a Vera je u tim trenucima bio nešto precizniji kad su ručne tehnike u pitanju i lijepo je gađao prednjim direktom. Vera je dobro koristio 14 centimetara prednosti u ‘‘reachu‘‘ i nadboksao je Munhoza tijekom prvih pet minuta borbe. Pedro je pogodio više ‘‘low kickova‘‘, ali Vera je osjetno bolje gađao udarcima u glavu.

Pedro Munhoz u drugoj rundi bolje je naštimao nišanske sprave i njegove boksačke kombinacije napokon su pronalazile metu. Kombinacija prednjeg i stražnjeg direkta češće je odsjedala na glavi Marlona Vere, a nastavio je Munhoz frekventno pogađati i ‘‘low kickovima‘‘. Vera više nije bio konkretan s boksačkim tehnikama kao tijekom prvih pet minuta i činilo se da Munhoz blago preuzima kontrolu ovog meča. Niti jedan borac nije pokazivao tendenciju ka grapplingu tijekom druge runde, a zapravo je i očekivano da su se odlučili na razmjene u stojci. Podosta aktivniji bio je Munhoz tijekom drugih pet minuta, ali obje runde bile su podosta tijesne.

Prema koeficijentima kladionica, oba borca imala su jednake šanse za pobjedu na ulasku u treću rundu. To vam dovoljno govori koliko tijesne su bile prve dvije runde. Podigao je Vera tempo početkom treće runde i vratio se učestalom pogađanju prednjim direktom. Nakon otprilike minutu i pol, Vera je blago i uzdrmao Munhoza, ali Munhoz je pokazao želju za otvorenom razmjenom koju je Vera ipak odlučio izbjeći te je izašao izvan dosega Munhozovih udaraca. Prva polovica treće runde prošla je jako dobro za Veru i šteta na licu Munhoza bila je sve vidljivija. Trebao je Munhoz nešto uistinu konkretno za preokrenuti ovu rundu, ali Vera je pronašao osjećaj za distancu i gledali smo rundu u kojoj je ipak bilo jasno na čiju stranu će otići. Zagrlili su Munhoz i Vera jedan drugog neposredno po završetku borbe, a gledali smo 15 minuta zanimljivog nadmetanja u stojci. Neki (uključujući nas) očekivali su možda nešto otvoreniji meč, ali ne možemo biti nezadovoljni onim što su pružila dvojica bantamaša.

Jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 29-28) slavio je Marlon ‘‘Chito‘‘ Vera. Konfuziju su napravili komentari s Twittera koji su se puštali u prijenosu uživo, jer mnoštvo je stranih novinara koji su vidjeli Munhoza kao boljeg nakon prve dvije runde, ali ipak je Marlon Vera više nego zasluženo slavio u ovom meču. Pobjedom protiv Munhoza, Vera se vratio na pobjedničke staze nakon što je ranije ove godine deklasiran od strane Coryja Sandhagena. Prije poraza od Sandhagena, Vera je bio u seriji od pet uzastopnih pobjeda, dok je Munhozu ovo drugi nastup ove godine i prvi poraz. Ranije ove godine porazio je Chrisa Gutierreza.

Linker
30. travanj 2024 21:38