UFC

Borba za pamćenje! Dan Hooker odradio je meč u stilu Rockyja Balboe i porazio je Jalina Turnera

Dan Hooker

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Iskusni Novozelanđanin upisao je drugu pobjedu zaredom i dokazao je kako ga ne možemo otpisati

Nakon ekspresne pobjede Nickala na početku glavnog dijela UFC 290 eventa, uslijedio je meč koji je trebao ponuditi više napetosti. Jalin Turner i Dan Hooker stupili su u kavez, a bio je to obračun 11-rangiranog izazivača Jalina Turnera i 12-rangiranog Dana Hookera.

Hooker je meč otvorio s nekoliko ‘‘low kickova‘‘ s distance, dok je Turner bio nešto uspješniji s boksačkim kombinacijama. Nakon minutu prve runde, Hooker je jedan ‘‘low kick‘‘ bacio previsoko i Turnera je pogodio u međunožje. Uslijedila je kraća stanka, a Hooker je dobio upozorenje od strane suca. Turner je uzeo minutu pauze i meč se nakon te minute nastavio. Hooker se nastavio oslanjati na udarce nogom, a Turner je čekao priliku za ugroziti ‘‘Hangmana‘‘. Kako je runda odmicala, Turner se oslobađao i zaredao je nekoliko dobrih udaraca nogom u tijelo Hookera. Novozelanđanin je ipak frekventnije pogađao ‘‘kickovima‘‘ od Turnera i gledali smo dobre prve tri minute od strane Hookera. Jalin Turner navikao je na veliku prednost nad protivnicima kad je u pitanju ‘‘reach‘‘, ali ovdje tu prednost nije imao i kao da ga je to mučilo kroz prve četiri minute. Ipak, nakon nešto više od četiri minute, Turner je imao jedan agresivan nalet u kojem je nanizao nekoliko udaraca i učinio posao osjetno težim za suce. Krajem runde vidjeli smo još jednu otvorenu razmjenu, a oba borca imala su uspjeha u toj razmjeni. Teška runda za bodovanje, ali Turner ju je u posljednjoj minuti vjerojatno ‘‘ukrao‘‘ s nekoliko konkretnijih udaraca.

Tehnički na vrlo visokoj razini borili su se Hooker i Turner, a nadmudrivanje se nastavilo i u drugoj rundi. Turner protiv Hookera nije ulazio u razmjene samouvjereno kao u nekim od svojih prošlih mečeva, ali razumljivo s obzirom da je Hooker izrazito kvallitetan udarač. Međutim, sredinom runde Turner je fantastično pogodio lijevi ‘‘high kickom‘‘ i napravio je ogromne probleme Hookeru. ‘‘Hangman‘‘ je pokušao srušiti Turnera, ali bio je to bezuspješan pokušaj nakon kojeg je Hooker primio još nekoliko čistih udaraca. Veliku posjekotinu na licu napravio je Turner svom protivniku i počeo je u potpunosti preuzimati kontrolu nad borbom. Nismo dugo čekali na novi lijevi ‘‘high kick‘‘ Turnera, ali Hooker nas je po tko zna koji put podsjetio koliko je čvrst. Čak je Hooker krenuo i pritiskati do kraja runde, stisnuo je Turnera uz ogradu kaveza i boksačkim serijama napravio je gomilu problema Turnera. Američki borac posljednjih 20-ak sekundi čak je i proveo i kao donji u parteru, a tamo je završio nakon pokušaja koljenom u klinču. Hooker je nekoliko sekundi prije kraja zaključao i stražnje gušenje, ali nije imao dovoljno vremena za eventualni finiš. Nevjerojatna runda u kojoj se činilo da Turner ide ka pobjedi prekidom, a na kraju je ipak spašavao živu glavu. U stilu Rockyja Balboe, Dan Hooker odradio je ovu rundu. Naprimao se čistih udaraca većim dijelom runde, ali nakon što je Turner bacio svoje najjače adute, Hooker je dodao gas.

Hookerovo samopouzdanje vinulo se u nebesa nakon završetka druge runde i u treću je ušao vrlo agresivno. Lijevim krošeom pogodio je Turnera i odlučio se upustiti u pravi rat s opasnim Turnerom. Govor tijela kod Jalina Turnera nije bio dobar i vidio se potencijal da ga Hooker završi. Vrlo umorno djelovao je Turner, ali Hooker se pretjerano opustio i Turner je borbu odveo u parter ‘‘double leg‘‘ rušenjem. Brzo mu se ipak Hooker pridigao i krenuo je po finiš. Nizao je Hooker udarce, a Turner je završio na tlu. Pogodio je Dan i nekoliko udaraca iz gornje pozicije, ali nedovoljno da bi došao do pobjede tehničkim nokautom. Odlučio je Dan malo usporiti i zauzeo je gornju poziciju u zatvorenom gardu Jalina Turnera. Oba borca bila su već vidno iscrpljena, što ne čudi s obzirom na tempo kojim su se borili i štetu koju su pretrpili. Turneru je dobro došla ova pozicija u parteru, jer Hooker mu više nije radio tako veliku štetu kao u stojci. Tražio je ‘‘Tarantula‘‘ način za doći do ‘‘trokut gušenja‘‘, ali Hooker je taj pokušaj prepoznao i spriječio ga je prije nego se išta konkretnije dogodilo. Držao je Dan tu gornju poziciju, bacao je udarce dovoljno da ih sudac ne pridigne i tek u posljednjih 20 sekundi Turner se uspio pridići. Do kraja smo vidjeli dva ‘‘middle kicka‘‘ od strane Turnera, a po isteku borbe, obojica su podigli ruke vjerujući da su pobijedili.

Čekala se odluka sudaca, a suci su imali jako težak posao s drugom rundom. Turner je u toj rundi imao uzdrmanog Hookera, ali Dan se krajem runde vratio i pogodio je više udaraca od Turnera. Treća runda čisto je otišla na stranu Hookera, dok je Turner vjerojatno uzeo prvu. No, čekali smo suce. Bruce Buffer čitao je sudačke kartice, a prvi sudac meč je bodovao rezultatom 29-28 u korist Turnera. Ipak, druga dva suca vidjeli su Hookera kao boljeg (29-28 x2) i Dan je slavio podijeljenom sudačkom odlukom.

Nakon što je krajem prošle godine porazio Claudia Puellesa, Dan Hooker upisao je drugu pobjedu zaredom i dokazao je kako ga definitivno ne možemo otpisati. Jalin Turner u trećem mjesecu ove godine izgubio je podijeljenom sudačkom odlukom od Mateusza Gamrota, a sada je na isti način poražen i od strane Dana Hookera. ‘‘Tarantula‘‘ ipak ne treba previše žaliti, jer sudjelovao je u meču za pamćenje i zaslužuje poštovanje za ovako dobar meč.

Linker
03. svibanj 2024 05:23