UFC

Brendan Allen sinoć je napravio ogromno iznenađenje: Šanse za takav ishod iznosile su oko 10 posto

Brendan Allen

 Screenshot (youtube, Ufc)
27-godišnji američki borac srednje kategorije iznenadio je mnogime način kojim je došao do pobjede

Vjerojatno najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri sinoć je upisao Brendan Allen (21-5-0). 27-godišnji Allen pod okriljem UFC-a nalazi se od sredine 2019. godine. Allen je ušao u UFC preko Dana White‘s Contender Seriesa, porazivši Aarona Jefferjya u prvoj rundi.

U periodu kraćem od četiri godine, Allen je uspio odraditi čak 11 UFC mečeva, a slavio je devet puta. Jedine poraze upisao je od strane Seana Stricklanda i Chrisa Curtisa, ali sinoćnjom pobjedom protiv Andrea Muniza, Allen je dokazao da sazrijeva kao borac.

Nakon što su kladionice pustile koeficijente za njihov međusobni obračun, koeficijent na pobjedu Allena i Muniza bio je identičan (1,91-1,91). Kako se borba bližila, Muniz se iskristalizirao kao osjetni favorit, vjerojatno zbog mnoštva uplata na njegovu pobjedu. Oko 1,45 bio je koeficijent na Muniza uoči same borbe, dok su koeficijenti na pobjedu Allena varirali od 2,75 do 3,00.

S razlogom je Muniz bio favorit. Brazilac je u sinoćnji meč ušao s 11. mjesta u poretku izazivača srednje kategorije, dok je Allen bio nerangiran. Muniz je pod okriljem UFC-a imao pet pobjeda u jednako toliko nastupa, a ukupno je nanizao čak devet uzastopnih pobjeda. Samo jedan poraz u posljednjih 18 nastupa imao je Muniz prije borbe s Allenom, a taj poraz došao je 2016. godine od strane Azamata Murzakanova.

Dodamo li da se Muniz prometnuo i u jednog od najopasnijih BJJ majstora u srednjoj kategoriji, razlozi za biti favoritom itekako su jasni. Andre Muniz sredinom 2021. godine porazio je i legendarnog ‘‘Jacarea‘‘ Souzu, a do pobjede je došao ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi. Brendan Allen trebao je biti još jedna žrtva Andrea Muniza, ali američki borac imao je drukčiji plan.

Neutralizirao je Allen sva Munizova najjača oružja, a na koncu ga je završio njegovim najjačim oružjem, ‘‘submissionom‘‘. Pokušavao je Allen završiti Muniza ‘‘arm-triangle gušenjem‘‘, Muniz se uspješno izvukao, ali dao je leđa i Allen ga je na kraju prisilio na predaju ‘‘rear naked chokeom‘‘ (‘stražnje gušenje‘).

Munizu je to prvi poraz ‘‘submissionom‘‘ u profesionalnoj MMA karijeri, a sinoć je odradio 28. meč. 15 puta je Muniz slavio na taj način, ali Brendan Allen očito se nije šalio kad je ranije ovaj tjedan izjavio da Muniza čeka borac koji mu je ravnopravan u parteru. Nitko Allenu nije vjerovao, a dokaz tome ponovo je koeficijent od strane kladionica.

Naime, koeficijent na Allenovu pobjedu ‘‘submissionom‘‘ iznosio je čak 10, a time su i šanse za pobjedu ‘‘submissionom‘‘ iznosile su oko 10 posto. Radi se o uistinu maloj šansi za takvim ishodom, ali Brendan Allen napravio je ogromno iznenađenje i pokazao je da Muniz nije nepobjediv kad borba završi u parteru.

Allenu je to 12. pobjeda ‘‘submissionom‘‘ u karijeri, a od utorka ga vjerojatno čeka plasman unutar top 15. Brendan je izrazio želju za novom borbom protiv Chrisa Curtisa ili Seana Stricklanda, ali dodao je da nema ništa protiv obračuna s Jackom Hermanssonom ili Dricusom Du Plessisom.

Nema sumnje da mu je samopouzdanje poprilično skočilo nakon četvrte pobjede zaredom, a s obzirom da će tek ući u najbolje borilačke godine, velika je vjerojatnost da srednja kategorija dobiva novog borca koji će konkurirati za vrh.

Linker
20. travanj 2024 06:20