UFC

Brendan Allen trenutno izgleda nezaustavljivo! Američki borac bez problema je prošao kroz Paula Craiga

Brendan Allen

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
27-godišnji borac srednje kategorije upisao je 11. pobjedu u svom 13. nastupu pod okriljem UFC-a

Posljednji UFC-ov event u 11. mjesecu ove godine ponudio je čak 14 mečeva, a možemo reći kako je ukupni dojam prolazan. Gledali smo nekoliko dobrih i atraktivnih mečeva, ali glavna borba večeri ponudila je ‘‘jednosmjernu ulicu‘‘, odnosno uvjerljivu pobjedu Brendana Allena. Odlični američki borac porazio je Paula Craiga, no krenimo s redom s izvještajem ovog meča.

Prva polovica prve runde protekla je u ispitivanju snaga i podosta kalkuliranom obračunu na nogama. Sredinom runde Craig je pritisnuo Allena uz ogradu kaveza, pokušavao je zaključati ‘‘body lock‘‘, ali vrlo brzo Allen je došao do rušenja i ‘‘full mounta‘‘. Craig je morao biti pažljiv u ‘‘full mountu‘‘ i nije smio prepustiti leđa Allenu, jer stražnja gušenja Allenova su specijalka. Odlično je Craig svojim nogama kontrolirao noge Brendana Allena i onemogućio mu je dobru bazu u gornjoj poziciji. Jako zanimljive bile su ‘‘leg lock‘‘ razmjene. Craig je u jednom trenutku sjajno napao ‘‘calf slicerom‘‘, Allen se izvukao napadom na Craigovu nogu i bile su to najzanimljivije ‘‘grappling razmjene‘‘ u prvoj rundi. Nitko nije uspio doći do finiša u svemu tome i uslijedila je druga runda.

Početkom druge runde, Craig i Allen jedan drugog uzdrmali su snažnim udarcima u stojci. Brendan Allen ipak je nešto bolje podnio taj udarac i ubrzo je došao do novog rušenja. Opet je Allen ekspresno došao do ‘‘full mounta‘‘, a nakon nešto manje od dvije minute druge runde, Allen je imao opasan pokušaj ‘‘arm trianglea‘‘. Craig se dobro branio, ali Allen je u tim trenucima dominirao i Craig nije uspijevao ugroziti američkog borca. Radio je Allen i štetu iz gornje pozicije, a udarcima laktom napravio je posjekotinu na licu Paula Craiga. Odlično je Allen kontrolirao Craiga i rijetko koji borac može tako dominirati Craiga u parteru.

Brendan Allen i u stojci je bio osjetno konkretniji i precizniji. Treću rundu otvorio je dvama čistim udarcima kojima je pogodio Craiga, a škotski borac pokušao je doći do rušenja lošim pokušajem ‘‘double leg‘‘ rušenja. Allen je uzvratio pokušajem giljotine, ali Craig se brzo izvukao. Pokušavao se Craig vratiti na noge, Allen je iskoristio priliku, napao je leđa Craiga i zaključao je stražnje gušenje. Craig je ubrzo tapkao, a Brendan Allen upisao je 14. pobjedu ‘‘submissionom‘‘ i čak 11. ‘‘RNC-om‘‘.

Odličan nastup Brendana Allena i njegova šesta uzastopna pobjeda. 27-godišnji američki borac ušao je u ovaj meč kao 10-rangirani izazivač unutar srednje kategorije, a borio se protiv 13-rangiranog Craiga. Vrijeme je da Brendan Allen dobije priliku protiv nekog od top 10 boraca u srednjoj kategoriji, jer kroz proteklih nekoliko nastupa definitivno dokazuje da ima kvalitetu za visoke domete u srednjoj kategoriji. Allen je zatražio priliku u eliminacijskom meču za sljedećeg izazivača, ali tu priliku vjerojatno zasad neće dobiti. Treba mu barem još jedna pobjeda.

Paul Craig s druge strane nastavio je tamo gdje je stao u poluteškoj kategoriji. Upisat će Craig nekoliko dobrih pobjeda i u srednjoj kategoriji, ali njegov set vještina jednostavno je limitiran i Craig ne može na takav način konkurirati za vrh, neovisno u kojoj težinskoj kategoriji se borio.

Craigu je ovo drugi poraz ‘‘submissionom‘‘ u karijeri, a osim Allena, na predaju ga je prisilio i Jimmy Crute.

Neporaženi Ekvadorac spreman je za rangirane protivnike u velter kategoriji

Ekvadorac Michael Moraes u ‘‘co-main eventu‘‘ upisao je svoju 16. pobjedu u 16. profesionalnom nastupu. Borac velter kategorije danas je imao vrlo nezgodnog protivnika u vidu Jakea Matthewsa, ali Morales je još jedan test prošao bez većih problema.

Borba se u potpunosti odvijala u stojci i gotovo pa smo imali kickboksački meč. Morales je oduševljavao eksplozivnošču i brzinom svojih ruku, a kombinacijom prednjeg i stražnjeg direkta najčešće je pronalazio metu. Ono čime je također oduševio bili su ‘‘low kickovi‘‘, posebno unutarnji ‘‘low kick‘‘ u trenucima kad Matthews krene skraćivati distancu plasirajući direkte. Morales bi ‘‘inside low kickom‘‘ razbio ritam Matthewsa i spriječio bi ga u skraćivanju distance.

Iskusni Matthews mučio se s brzinom i fizičkom snagom Michaela Moralesa, a velik utjecaj imala je i razlika u ‘‘reachu‘‘. Morales je imao čak 18 centimetara prednosti u rasponu ruku.

Treba istaknuti kako je imao i Jake Matthews svojih trenutaka u ovom meču. Pogodio je Australac mnoštvo čistih udaraca boksačkim tehnikama, ali Morales je pogađao frekventnije, tvrđe i konkretnije. Zaslužena pobjeda Ekvadorca, njegova četvrta unutar UFC-a. 24-godišnji Ekvadorac spreman je za protivnike iz top 15, dok 29-godišnji Matthews i dalje ne uspijeva napraviti taj dodatni iskorak. Ovo mu je sedmi poraz u 19. nastupu unutar UFC-ovog kaveza.

Amanda Ribas oduševila nastupom, Chase Hooper lakoćom porazio Jordana Leavitta

Ostatak ‘‘main carda‘‘ ponudio je nekoliko uzbudljivih mečeva. Posebno dobar bio je nastup Amande Ribas. Brazilka se borila protiv sunarodnjakinje i nekadašnje cimerice, Luane Pinheiro, a do pobjede je došla tehničkim nokautom u trećoj rundi.

Amanda Ribas loše je otvorila meč. Pinheiro je pogađala preciznije i čvršće, a Ribas se mučila s pronalaskom osjećaja za distancu. Između prve i druge runde, Ribas je dobila podsjetnik od svog kuta. Spomenuli su joj kako novcem od ovog meča planira otvoriti ustanovu (institut) kojim će pomagati djeci iz svog rodnog kvarta. Te riječi probudile su neku ‘‘novu‘‘ Amandu Ribas.

Uslijedila je odlična druga runda u režiji Amande, a zatim još bolja treća. Ribas je sve više pogađala ‘‘low kickovima‘‘, ali posebno impresivan bio je tempo kojim se borila i postepeno lomila svoju suparnicu.

Pinheiro je vidno opadala kako je meč odmicao, nije mogla držati tako visok tempo, a Ribas je namirisala krv u trećoj rundi. Vidjelo se da je pitanje trenutka kada će Pinheiro pasti, a pokleknula je nakon stražnjeg kružnog udarca i dodatnog ‘‘ground and pounda‘‘. Odlična izvedba Amande Ribas protiv Luane Pinheiro, a od sljedećeg tjedna, Ribas će vjerojatno preskočiti Luanu Pinheiro u poretku izazivačica. Uoči meča, Amanda Ribas okupirala je deseto mjesto, a Pinheiro se nalazila na devetom mjestu.

Talentirani Payton Talbott (7-0) debitirao je pobjedom u UFC-u. 25-godišnji Talbott nešto je lošije otvorio meč protiv Nicka Aguirrea, ali u drugoj rundi preuzeo je inicijativu, a posao je dovršio stražnjim gušenjem (‘RNC‘) u trećoj rundi. Talbott mora poraditi na svom hrvanju i parteraškim vještinama, ali njegova mirnoća unutar kaveza osvaja fanove i radi se o vrlo zanimljivom talentu unutar bantam kategorije.

Chase Hooper porazio je Jordana Leavitta stražnjim gušenjem u prvoj rundi, nakon nešto manje od tri minute borbe. Hooper je djelovao osjetno potentnije i konkretnije u parteru, Leavitt se mučio i Hooper je zasluženo došao do slavlja. Chaseu je to druga uzastopna pobjeda, dok je Leavitt upisao dva poraza u posljednja tri meča. Ranije ove godine porazio je Victora Martineza tehničkim nokautom.

O porazu Uroša Medića pisali smo vam u zasebnom članku kojem možete pristupiti klikom na LINK, a izvještaj preliminarnog dijela eventa možete potražiti OVDJE.

Rezultate UFC Fight Night 232 eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC Fight Night 232 - rezultati eventa:

Glavni dio priredbe:

Brendan Allen def. Paul Craig via submission (RNC) - R2, 0:38

Michael Morales def. Jake Matthews via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Chase Hooper def. Jordan Leavitt via submission (RNC) - R1, 2:58

Payton Talbott def. Nick Aguirre via submission (RNC) - R3, 0:58

Amanda Ribas def. Luana Pinheiro via TKO (strikes) - R3, 3:53

Myktybek Orolbai def. Uros Medic via submission (neck crank) - R2, 4:12

Preliminarni dio priredbe:

Joanderson Brito def. Jonathan Pearce via submission (ninja choke) - R2, 3:54

Jose Johnson def. Chad Anheliger via submission (rear-naked choke) - R3, 4:49

Christian Leroy Duncan def. Denis Tiuliulin via TKO (strikes) - R2, 4:24

Mick Parkin def. Caio Machado via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Jeka Saragih vs. Lucas Alexander via KO - R1, 1:31

Ailin Perez def. Lucie Pudilova via jednoglasnom odlukom sudaca (29-27, 29-28, 29-28)

Trey Ogden vs. Nikolas Motta - završeno ‘‘no contestom‘‘ nakon pogreške suca

Rafael Estevam def. Charles Johnson via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Linker
27. travanj 2024 08:15