UFC

Gdje je pošlo po zlu za Uroša Medića? Službena statistika otkriva na čemu Medić mora ozbiljno poraditi

Uroš Medić i Myktybek Orolbai

 Screenshot (youtube, Ufc)
Srpski velteraš pretrpio je drugi poraz u svojoj profesionalnoj karijeri

Podosta uvjerljivo izgubio je Uroš Medić na sinoć održanom UFC Fight Night 232 eventu. Ponajbolji srpski MMA borac borio se protiv Kirgistanca Myktybeka Orolbaija (12-1-1), ujedno debitanta u UFC-u.

Jučer tijekom dana pružili smo vam posebnu najavu posvećenu Medićevom protivniku, a s razlogom smo obratili toliko pažnje Orolbaija. Iako ga do sinoć nismo gledali unutar UFC-ovog kaveza, Myktykbek Orolbai veliki je talent i daleko bi mogao dogurati unutar UFC-ove velter kategorije.

Meč protiv Medića prihvatio je na ‘‘short notice‘‘ samo nekoliko dana uoči samog eventa, ali unatoč tome, Medić se našao na osjetno težem ispitu od prvotno planiranog. Jonny Parsons trebao je biti Medićev protivnik na ovom eventu, ali nakon njegovog otkazivanja, uskočio je strašni Orolbai.

Medić je čak i dobro otvorio meč. Radio je probleme Orolbaiju pogađajući s distance i koristeći duljinu svojih ekstremiteta. Lijevi ‘‘high kick‘‘ iz kontragarda bio je Medićevo glavno oružje, a lijepo je plasirao i prednji direkt. Upravo tim prednjim direktom Medić je napravio prvu konkretniju štetu. Odlično je pogodio Orolbaija, a zatim je uslijedila sekvenca u klinču tijekom koje je Medić sjajno pogađao koljenom, ali i lijevom rukom. Orolbai je izgledao pomalo uzdrmano, ali ostao je pribran tijekom Medićevog naleta, smirio je njegov nalet i došao je do prvog rušenja.

To rušenje zapravo je označilo početak kraja za Uroša Medića, jer kompletan ostatak meča odvijao se na taj način. Orolbai je neprestano rušio Medića, pokušavao ga je iskontrolirati iz gornje pozicije i tražio je priliku za konkretniju štetu ili finiš.

Medić se tijekom prve runde čak i dobro opirao, neutralizirao je napade Orolbaija, ali konstantno je bivao srušen. Prema službenoj UFC-ovoj statistici, Orolbai je rušio Medića čak pet puta u prvoj rundi. Uroš je tri pokušaja uspio obraniti, ali gotovo pune četiri minute proveo je u donjoj poziciji, iskontroliran od strane Orolbaija.

U pauzi između rundi, Urijah Faber savjetovao je Orolbaija da počne raditi štetu iz dominantnih pozicija do kojih dolazi. Uočili su u kutu Kirgistanca da njihov borac lakoćom ruši Medića čija je obrana od rušenja bila na kritičnoj razini.

Ekspresno je Orolbai došao do rušenja i u drugoj rundi, držao je Medića dolje, a čim se Medić vratio na noge, Orolbai ga je ponovo spustio u parter. Četiri minute i 12 sekundi potrajala je druga runda, a Orolbai je imao tri minute i 37 sekundi kontrole. Kirgistanac nije u potpunosti uvažio savjet Fabera i nije nanosio štetu niti u drugoj rundi. Prema službenoj statistici, Orolbai je pogodio ukupno 10 udaraca u drugoj rundi, od čega su tri upisana u rubriku ‘‘značajnih udaraca‘‘. Međutim, Orolbai je uspio doći do ‘‘neck cranka‘‘ i snažnim pritiskom prisilio je Uroša na predaju.

image

Medić vs. Orolbai - službena statistika

Ufc

Pogled na statistiku sve govori. Myktybek Orolbai pogodio je samo osam značajnih udaraca, dok je Medić u toj rubrici bio uspješniji sa 14 pogođenih značajnih udaraca. Ono gdje je Medić imao ozbiljne probleme, svakako je hrvanje. Mkytybek Orolbai upisao je sedam rušenja, a samo tri pokušaja bila su neuspješna. 70 posto uspješnih rušenja govori koliko Medić mora poraditi na obrani rušenja, jer neovisno u kojoj kategoriji nastavi karijeru (laka ili velter), nailazit će na elitne hrvače koji će mu raditi probleme.

Ne sumnjamo da će 30-godišnji Uroš brzo biti natrag u dvorani i da će naporno raditi na ispravljanju ovih nedostataka. Bila bi prava šteta ako bi ga i naredni protivnici dobivali na ovakav način. Uspije li Medić neutralizirati pokušaje rušenja, svima može napraviti probleme, jer u stojci prikazuje jako kvalitetan set vještina.

Linker
03. svibanj 2024 20:11