UFC

Burns ima posebnog skauta koji detaljno analizira protivnike: ‘Masvidal je pametniji nego što mislite‘

Gilbert Burns (lijevo) i Jorge Masvidal (desno)

 Screenshot (youtube, Espn Mma)
Brazilac jako ozbiljno pristupa svom ovotjednom nastupu

Dugo je Gilbert Burns zazivao meč protiv Jorgea Masvidala, u nekim trenucima se činilo kao da mu želja neće biti uslišana, ali strpljenje se isplatilo i Burns se ovog vikenda bori protiv ‘‘Gamebreda‘‘.

Brazilac dolazi na gostujući teren u Miami i neće mu biti lako poraziti Masvidala pred tisućama gledatelja koji će glasno navijati za Masvidala. Svjestan je i sam Burns da ga čeka težak posao, a unatoč činjenici da je Masvidal poražen u posljednja tri nastupa, te da pobjedu nije upisao od 11. mjeseca 2020. godine, Burns ga ne želi podcijeniti i unaprijed otpisati.

Koliko je ozbiljno pristupio ovom meču govori i činjenica da Burns i za ovaj meč koristi trenera Daniela Mendesa čak i kao svojevrsnog skauta koji detaljno proučava i analizira Masvidalove prijašnje mečeve. Burns je gostujući u Trocacao Franca podcastu istaknuo da Mendes obavlja skautski posao već nekoliko godina i da se rezultati toga definitivno vide.

‘‘Šalje mi jako puno brojki (statistika), posebno za tipa poput Masvidala koji ima 51 borbu. Puno je snimki za pregledati, a Masvidal neke navike nikad ne mijenja. On se može poboljšati u pojedinim segmentima, ali ne može se kompletno promijeniti preko noći. Dakle, mogu se uočiti određeni obrasci i tendencije.‘‘, započeo je Burns, a potom je dodao:

‘‘Možete uočiti kako brani rušenja. Demian Maia rušio ga je na jedan način, Colby Covington radio je to na svoj način, Usman na svoj itd. Ali ta trojica su na nekoj drugoj razini. Mnogi su pokušali srušiti Masvidala i nije im pošlo za rukom. Michael Chiesa je imao dobar pokušaj rušenja, ali završio je kao donji, a potom ga je Masvidal završio ‘submissionom‘. Dobro je imati sve te informacije i znati koje su njegove tendencije. Tako mogu znati što radi dobro, a na što ne bih trebao trošiti previše energije. To pomaže u sastavjanju strategije.‘‘, dodao je ‘‘Durinho‘‘.

Nema sumnje da su ovakve stvari budućnost MMA analitike. Naravno da treneri još otprije pregledavaju protivnike svojih boraca i rade analize, ali nije isključeno da borci u budućnosti imaju ljude posebno zadužene za ovakve stvari i za još detaljniju analizu koja će im pomoći u pripremi. Burns je očito jako dobro izanalizirao Masvidala sa svojim timom.

Mnogi su uvjereni kako Masvidal ima prednost u stojci, dok će Burns imati tendenciju odvesti borbu u parter gdje će tražiti dominaciju iz gornje pozicije ili eventualno ‘‘submission‘‘. Međutim, Masvidala nije lako završiti i Burns to dobro zna.

‘‘On ima jako dobru obranu u parteru, ali njegova najjača strana je stojka. Dobro udara koljenima i ima dobre kickove. Puno je pametniji nego što ljudi misle i dobro brani rušenja. Onaj meč u Abu Dhabiju protiv Kamarua (Usmana), kad je uskočio umjesto mene, bio je dosadan jer je Masvidal branio rušenja. Kamaru ga nije mogao srušiti.‘‘, rekao je Burns.

Ovakav pristup Gilberta Burnsa vrlo je poučan za mlađe borce, ali i fanove. ‘‘Durinho‘‘ pokazuje kako se ozbiljno pristupa svakom meču, a posebnog skauta u svom timu ima od 2018. godine i poraza od Dana Hookera. Burns je tada shvatio da treba neke promjene, a nakon toga upisao je šest uzastopnih pobjeda. Očito se isplatilo.

Linker
26. travanj 2024 06:03