UFC

Cain Velasquez istaknuo ruskog teškaša kao buduću zvijezdu: ‘On je jedan od rijetkih koji mi je uspio parirati‘

Cain Velasquez

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove teške kategorije nije se susreo s puno boraca koji su mu uspjeli parirati

Cain Velasquez nekoć je bio nezaustavljivi stroj unutar UFC-ove teške kategorije. Američki teškaš meksičkih korijena pod povećalo šire borilačke javnosti došao je u drugom mjesecu 2010. godine, nokautiravši legendarnog ‘‘Minotaura‘‘ Nogueiru već u prvoj rundi.

Cain je tada upisao osmu pobjedu u osmom profesionalnom nastupu i bilo je jasno kako je spreman za napad na UFC-ovu titulu u teškoj kategoriji. Osam mjeseci kasnije Velasquez je na UFC 121 eventu dobio priliku osvojiti pojas, a Brock Lesnar tada je bio prvak.

Lesnar je glasio kao fizički najmoćniji borac na svijetu, a kombinacijom snage i hrvačkih vještina došao je do titule. Međutim, Cain Velasquez ‘‘poigrao‘‘ se s Lesnarom i brutalno ga je prebio. Manje od pet minuta trebao je Cain za doći do pobjede tehničkim nokautom i osvojiti pojas.

Pojas ipak nije dugo držao. Odmah u prvoj obrani titule, Junior dos Santos nokautirao je Velasqueza nakon 64 sekunde i preuzeo je tron u teškoj kategoriji. Motivirani Velasquez vratio se u kavez demoliravši Antonija ‘‘Bigfoot‘‘ Silvu i time je izborio revanš protiv JDS-a. Bio je to pravi UFC-ov klasik, a nakon pet rundi dominacije, Velasquez je vratio pojas u svoje vitrine.

Upisao je Velasquez nove pobjede nad ‘‘Bigfootom‘‘ i JDS-om, a nakon toga uslijedio je nagli pad. Velasquez je na priredbi u Meksiku pružio najlošije izdanje u dotadašnjoj karijeri i Fabricio Wedum porazio ga je ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi. Više od godinu dana čekali smo povratak Caina, a povratnički meč odradio je sjajno.

Velasquez je u sedmom mjesecu 2016. godine pružio izdanje na kakvo smo navikli od njega i dominantno je porazio Travisa Brownea na UFC 200 eventu. Nažalost, nakon toga uslijedio je period prožet brojnim ozljedama, a Velasquez je odradio samo još jedan meč. Bio je to pokušaj povratka u 2. mjesecu 2019. godine, ali vidno ‘‘potrošeni‘‘ Velasquez izgubio je meč protiv Francisa Ngannoua nakon samo 26 sekundi. Nakon toga nije se više vraćao u kavez i prava je šteta što nismo vidjeli više od Caina Velasqueza.

Ukupno 17 MMA mečeva odradio je u svojoj kariejri, od čega 15 pod okriljem UFC-a. Neki ga i dalje smatraju najboljim teškašem u povijesti UFC-a, ali njegova era jednostavno je prekratko trajala i zapravo je misterij što bi Cain sve postigao da je uspio ostati zdrav.

Daniel Cormier nerijetko je pričao kako je na sparinzima dobivao batine od strane Velasqueza i da se nikada nije suočio s boljim borcem od Caina. Zbog njega je Cormier prešao čak i u polutešku kategoriju, djelomično jer se nije htio boriti protiv svog prijatelja i sparing partnera, a dobrim dijelom zato što je znao da je Velasquez bolji borac od njega. Cain je godinama bio jedan od lidera ‘‘American Kickboxing Academy‘‘ dvorane, ali u razgovoru sa ‘‘Schmo-om‘‘, Velasquez je otkrio koji teškaš mu je pružio mnoštvo problema na sparinzima.

‘‘Prije nekoliko godina trenirao sam Sergeijem Pavlovichem. Naravno da on tada nije bio na razini na kojoj je danas. Ali jako teško se nositi s njim. Trenirajući u AKA dvorani, nije se pojavilo puno tipova koji su me uspjeli nadjačati na sparinzima. On (Pavlovich) jedan je od onih tipova protiv kojih je bilo jako teško raditi ono što sam htio. On ima dobru, snažnu hrvačku podlogu, jako dobar je defanzivno. Osim toga, on udara jako snažno i tehnički je vrlo dobar udarač. Stvarno se teško nositi s njim, a vjerujem da on i Tom Aspinall posjeduju zbilja dobre vještine koje će ih učiniti zvijezdama u budućnosti.‘‘, rekao je Velasquez.

Sergei Pavlovich trenutno je jako blizu napada na UFC-ov pojas. Sljedeći mjesec bit će u ulozi zamjenskog borca na UFC 295 eventu, a u slučaju da Jones ili Miočić otkažu nastup, Pavlovich će dobiti priliku uskočiti. 31-godišnji Rus trenutno je u nizu od šest uzastopnih pobjeda nokautom, a svih šest nokauta upisao je u prvoj rundi. Jedini poraz u dosadašnjih 19 profesionalnih nastupa upisao je 2018. godine. Tada je u UFC debiju poražen od strane Alistaira Overeema, ali jednostavno je prerano ‘‘bačen u vatru‘‘ protiv tako iskusnog teškaša. Kako su godine prolazile, Pavlovich se etablirao kao ponajbolji teškaš svijeta, a Velasquez je njegove mogućnosti dobro upoznao.

Linker
29. travanj 2024 19:38