UFC

Cejudo se ne vraća dok mu UFC ne ponudi dobar novac: ‘Plaćaju Masvidala koji ima 17 poraza u karijeri‘

Henry Cejudo

 Screenshot (youtube, Chael Sonnen)
Bivši UFC-ov prvak u dvama različitim kategorijama ima jasne kriterije oko povratka sportu

U petom mjesecu 2020. godine, Henry Cejudo nokautirao je Dominicka Cruza krajem druge runde te je uspješno obranio titulu prvaka u bantam kategoriji. Cejudo je nakon borbe iznenadio sveprisutne te se umirovio, iako je tada imao tek pune 33 godine.

''Triple C'' je inzistirao da ga UFC počne plaćati sukladno njegovom statusu, a ako ne žele, on će se jednostavno povući. Cejudo je na sportskom planu ostvario uistinu puno. Nakon zlata na OI 2008. godine u Pekingu, Cejudo je imao i super uspješnu MMA karijeru. Osvajao je UFC-ov pojas u dvije različite težinske kategorije (muha i bantam), a obje titule uspio je i obraniti.

Jedna stvar privukla bi Cejuda na ekspresni povratak, a ne radi se o novcu konkretno. Naime, Henry bi se rado borio protiv Alexandera Volkanovskog za titulu prvaka perolake kategorije. Time bi došao u priliku da postane prvi UFC-ov borac u povijesti, s titulama u tri različite kategorije. Međutim, UFC mu to odbija omogućiti te zahtijevaju da odradi barem jednu povratničku borbu, prije nego dobije priliku za napasti pojas. Ipak, tu se opet vraćamo na problem po pitanju financija. Cejudo i dalje želi biti bolje plaćen, a čini se kako ga UFC-ovi čelnici ne vide kao borca kojem se isplati dati unosniji ugovor.

Promocija je nedavno potpisala nove i navodno vrlo unosne ugovore s Israelom Adesanyom i Jorgeom Masvidalom. Nije poznato o kojim točno ciframa se radi, no sam Adesanya izjavio je kako je sada vjerojatno drugi najplaćeniji borac u promociji. Cejuda ljuti činjenica da takve borce nagrađuju bogatim ugovorima, a njega ne žele.

''Neću ući u USADA-in program testiranja dok ne dobijem što zaslužujem. Oni daju ugovor Israelu Adesanyi koji ne zna napraviti niti 'moonwalk', ne može osvojiti pojas u još jednoj kategoriji, a rušenje ne bi obranio niti da mu život ovisi o tome. Jorge Masvidalu također daju novac. On ima oko 17 poraza (16, op.a.) u karijeri čovječe, a oni ne žele dati 'Triple C-ju' nešto tog novca.'', rekao je Cejudo za The Underground, a zatim je pokušao opisati koliko je velik u okvirima ovog sporta.

''Novac nije vrijedan ostavštine, ali moja reputacija je neokaljana. Khabiba su primili u Kuću slavnih, ali čak niti njegove reference ne pariraju mojim. Ja imam dodatni pojas na sve to, a imam i olimpijsko zlato. Svakog dana bih preferirao to više nego 29-0 omjer, a ja volim Khabiba. Razlog zašto sve ovo govorim je nešto drukčiji. Nisam kompanijin tip. Ja sam prokleta crna ovca koja pokušava zaraditi novac. Ne zazivam osnivanje sindikata. Samo kažem da me pošteno isplate. Želim 'zeleno' i zaslužujem ga.'', objasnio je Cejudo.

Izuzev trećeg pojasa koji ga privlači čisto iz sportskih ambicija i utjecaja na njegovu ostavštinu, Cejudo je izjavio kako je zainteresiran za još jedan meč, također u perolakoj kategoriji.

''Dvije borbe koje mi padaju na pamet ako se vratim, jesu Volkanovski i Max Holloway. Ako mi neće dati Alexandera 'Prosječnog' u borbi za pojas, neka mi daju meč protiv Hollowayja. Ukoliko žele da zaslužim borbu za pojas, dajte mi Hollowayja. Znam da ga mogu pobijediti, a onda me čeka Alexander 'Prosječni'. Ali želim da me dobro naplate za to.'', završio je Cejudo.

Uistinu je pomalo nepošteno da borac poput Masvidala zarađuje znatno više od Cejuda. Istina da je Jorge spletom raznih okolnosti uspio izgraditi zvjezdani status u ovom sportu, no možda bi UFC mogao odraditi bolji posao i s promoviranjem Henryja Cejuda koji također ima potencijal za postati zvijezdom. Dodamo li da se radi o ipak osjetno kvalitetnijem borcu nego što je Masvidal, teško je zamjeriti Cejudu što se osjeća potplaćeno. Kad je Israel Adesanya u pitanju, tu se ipak radi o dominantnom prvaku te je teško reći da je preplaćen.

Linker
20. travanj 2024 03:47