UFC

Čelni čovjek USADA-e: ‘Prije našeg dolaska UFC je bio Divlji zapad, a ubuduće će kontrolirati rezultate testiranja‘

Travis Tygart

 LIONEL BONAVENTURE/AFP/PROFIMEDIA Lionel Bonaventure/afp/profimedia
Travis Tygart ispričao je kako je došlo do raskida suradnje, ali i iznio svoja razmišljanja o tome kako će UFC-ova testiranja na doping izgledati budućnosti

Posljednjih 24 sata u svijetu slobodne borbe zabilježene su intenzivne tektonske aktivnosti. Sve je krenulo objavom kako je u glavnu borbu večeri predstojeće UFC 294 priredbe, umjesto ozlijeđenog Charlesa Oliveire, upao Alexander Volkanovski, da bi potom i sunaslovna borba bila korigirana, na način da je Kamaru Usman zamijenio nedovoljno oporavljenog Paula Costu, a "grande finale" je stiglo u obliku vijesti o tome da je UFC prekinuo suradnju s Američkom antidopinškom agencijom (USADA).

UFC i USADA surađivali su od 2015. godine, a ta je suradnja podigla funkcioniranje čitave organizacije na višu razinu u smislu čistoće i pravednosti samog natjecanja. USADA je, na sebi svojstven način, brojnim i nenajavljenim testiranjima, u proteklih osam godina, velik broj boraca uhvatila s "prstima u pekmezu" i adekvatno ih sankcionirala zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava, te tako čuvala dignitet same promocije i sportsku srž nadmetanja. Sve će to, međutim, od početka sljedeće godine pripadati prošlosti, a najjača svjetska MMA organizacija će se, po svemu sudeći, funkcionirati po principima koji pripadaju onim, ne baš slavnim vremenima, prije 2015. godine.

Izvršni direktor USADA-e, Travis Tygart, prethodno je već istaknuo kako je kamen spoticaja u odnosu agencije i UFC-a predstavlja situacija oko Conora McGregora, a u kasnijem razgovoru za MMA Fighting detaljnije je govorio o cijeloj priči. Rekao je da je u ponedjeljak bio na razgovoru s čelnicima UFC-a kada su ga obavijestili da promocija "ide u drugom smjeru" i da neće obnoviti ugovor s USADA-om zbog - troškova.

"Rekli su nešto o vlastitom prilagođenom ili fleksibilnom programu. Mi smo ih navodno tjerali na troškove jer smo im dali jednu brojku koja je bila vrlo dosljedna proteklih osam godina, uključujući inflaciju, povećanje broja sportaša i ostalo. Nikada nismo čuli ni riječi o toj brojci, nikada nisu rekli: ‘Ovo nam se čini preskupo, možemo li malo rezati ovdje?‘. Sada je odjednom postalo preskupo, a to zvuči vrlo šuplje. Nikada prije troškovi nisu bili problem, ali sada jesu. Sedam milijuna dolara za kompaniju procijenjenu na 12 milijardi dolara je kikiriki".

Tygart očekuje da će UFC angažirati drugu tvrtku koja ne zadovoljava standarde antidopinške agencije, a predviđa i da će najjača svjetska MMA organizacija ubuduće kontrolirati praktično čitav proces testiranja.

"Tamo postoje neke privatne tvrtke. Neke od njih su u vlasništvu rizičnog kapitala voljne su pokrenuti bilo kakav program, bez obzira ima li on kredibilitet ili ne, samo da bi mogle. ostvariti malo profita. Pretpostavljam da će pronaći neku tvrtku za prikupljanje uzoraka koja to radi. Drug Free Sport International, primjerice, a onda će vjerojatno pokušati sklopiti podugovor s laboratorijem, te će UFC vjerojatno obraditi sve rezultate, što je moja pretpostavka. Stoga će ga donijeti kući i kontrolirati svaki njegov aspekt: ​​tko se testira, na što se testira, u koje vrijeme se testira i slično. To je moje predviđanje. To nije model koji se može približiti USADA-i u smislu vjerodostojnosti i učinkovitosti, ali to je model koji možete kontrolirati i dobiti rezultate koje želite i kada ih želite, bez iste razine otvorenosti, transparentnosti i neovisnosti koju nudi naš program.

Tygart je u zaključnom dijelu razgovora istaknuo kako je većina boraca u UFC-ovom rosteru zdušno podržavala rad USADA-e, a prisjetio se kako je cijela priča zapravo i krenula na inicijativu boraca koji su bili frustrirani situacijom prije 2015. godine.

"Oni ogromnom većinom podržavaju program. Mi smo im pružali neku vrstu nade da ćemo ih podržati i zaštititi, a sada im je ta prostirka izvučena ispod nogu, i to je stvarno žalosno. Uključili smo se u ovaj program još 2015. jer su nam u to vrijeme dolazili UFC borci i gotovo nas molili da se uključimo, jer je tada bilo prljavo i divlje, bio je to Divlji zapad. UFC je tada prepoznao da im je potreban kredibilitet i nedavno su, krajem ožujka, također govorili o našem kredibilitetu, jedan od njihovih čelnika rekao je da je razlog zašto su nas odabrali taj što nismo ovdje ni zbog čega drugog osim da radimo ono što je ispravno za čisti sport. Nemamo poslovni interes, ovdje smo zbog čistog sporta", ispričao je za MMA Fighting čelni čovjek USADA-e.

Prema svemu sudeći, čisti sport i kredibilitet su, u međuvremenu, ipak pali za nekoliko mjesta na UFC-ovoj ljestvici vrijednosti, što bi moglo rezultirati korakom unatrag. Hoće li se Tygartove prognoze ostvariti i hoće li se UFC, po pitanju kontrole nad upotrebom nedozvoljenih sredstava, doista vratiti na "Divlji zapad", saznat ćemo kroz koji mjesec.

Linker
14. svibanj 2024 02:18