UFC

Chimaev smatra da Usman nikada više neće biti isti: ‘Sada zna da je i on samo čovjek‘

Kamaru Usman

 Alex Goodlett/Getty images/Profimedia
Neporaženi čečensko-švedski borac smatra da je Nigerijac prizemljen porazom od Edwardsa

Iako se niti jednog borca ne može unaprijed otpisati, jako je malo onih koji su vjerovali da Leon Edwards može pobijediti Kamarua Usmana, a još je manje onih koji su očekivali da će se to ‘‘high kickom‘‘ nakon kojeg je Usman ostao nokautiran bez svijesti.

Oni koji su vjerovali jesu Leon Edwards i njegov tim, a britanski velteraš 20. kolovoza (osmi mjesec) postao je prvakom UFC-ove velter kategorije. Usman će dobiti priliku za revanš, a osim titule prvaka u velter kategoriji, Kamaru je ostao i bez prvog mjesta na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici.

Jedan od onih koji nagoviještao da je Edwards opasan, ali je favorizirao Usmana jer se nadao postati prvim borcem koji će ga pobijediti u UFC-u, bio je Khamzat Chimaev. Čečen je isticao kako bi upravo on volio skinuti Usmana s broja 1 na ‘‘P4P‘‘ ljestvici kao i s trona velter kategorije. Unatoč tome, Khamzat je često znao isticati i da je Usman sve stariji i potrošeniji te da se njegovo vrijeme bliži kraju. U razgovoru za ESPN uoči svog ovotjednog nastupa protiv Natea Diaza, ‘‘Borz‘‘ se osvrnuo na Usmanov poraz od Edwardsa.

‘‘Bila je to luda i dobra borba. Naučio sam puno toga o tom meču. Bilo je zabavno za gledati. Usman se previše uzdigao. Govorio je da će se boriti protiv Canela Alvareza a onda je završio nokautiran. Nije bio fokusiran, iako govori da je uvijek fokusiran. Leon je došao i udarcem u glavu ga je srušio.‘‘, započeo je Chimaev, a zatim je iznio zanimljivu teoriju.

‘‘Mislim da Usman više nikada neće biti isti tip. Njegov um će se promijeniti. Vidjeli smo mnoge prvake koji su mislili ‘nitko me ne može pobijediti‘, zato što su više puta branili titulu. ‘Sada sam nepobjediv‘ i slične stvari, a onda se dogodi ‘bam‘, netko vas nokautira. Sada i on (Usman) zna da je samo čovjek, kao svi mi.‘‘, dodao je Khamzat.

Dana White i UFC već su unaprijed isplanirali da će se Usman i Chimaev obračunati za titulu nakon što Usman pobijedi Edwardsa, a Chiamev Diaza. Međutim, Leon je pokvario planove još proteklog mjeseca, a Chimaevu tek slijedi meč protiv Natea Diaza. ‘‘Borz‘‘ i Nate borit će se u noći sa subote na nedjelju u sklopu glavne borbe večeri na UFC 279 eventu, a u slučaju pobjede, Chimaev će ipak morati pričekati na ‘‘title shot‘‘. Čečensko-švedski borac već ima rezervnu varijantu.

‘‘Prihvatit ću neki drugi meč i vidjet ćemo što će se dogoditi. Možda protiv Israela Adesanye ili onog drugog tipa, Alexa Pereire. Možda bih se mogao boriti s pobjednikom te borbe. Ne znam, pričekat ćemo Daninu odluku nakon mog meča. On je još nakon mog prošlog meča (protiv Burnsa) rekao da ću možda dobiti napad na titulu, ali to se nije dogodilo.‘‘, objasnio je Khamzat.

Veliki je Chimaev favorit u meču protiv Natea Diaza kojemu će to biti posljedni meč pod okriljem UFC-a. Kladionice kao i velika većina analitičara i fanova predviđa uvjerljivu pobjedu Chimaeva, a to najavljuje i sam Khamzat. Međutim, Chimaev ističe kako poštuje Diaza i svjestan je da se radi o legendi ovog sporta.

‘‘Ja sam fan - ako niste fan, što radite ovdje? Mislim da su tipovi koji govore ‘Ne volim nikoga‘ zapravo lažovi. Sigurno se ugledate na nekoga. Morate se ugledati na nekoga. Ako igrate tenis, ugledate se na najbolje igrače. Ovi tipovi bili su pri vrhu cijeli život. Ja se ugledam na njega (Diaza) i ostale tipove, gledam njihove mečeve i učim. Sviđa mi se ovaj tip (Nate Diaz). On je tvrd, a ja poštujem takve tipove. On je ratnik, a i ja sam ratnik također. Ratnici se međusobno poštuju. Ja poštujem sve svoje protivnike, ali onda kada idem ubiti nekog, nema potrebe za respektom. Ako bude u mogućnosti, on će ubiti mene. Ja ću napraviti isto. Kad smo u kavezu i dođe vrijeme za rat, ne poštujem nikoga.‘‘, otkrio je Chimaev s kakvim ‘‘mindsetom‘‘ ulazi u ovaj meč.

Khamzat dakle ne skriva da je fan braće Diaz, kao vjerojatno mnogi mladi nadolazeći borci koji su odrastali gledajući Nicka i Natea kako pružaju uvijek zanimljive i uzbudljive mečeve unutar ringa ili kaveza. Chimaev sada ima priliku pobijediti borca na kojeg se u mladosti ugledao i zasigurno će doći silno motiviran da se pokaže u što boljem svjetlu. Ali kao što je na samom početku teksta napisano, niti jednog borca ne može se unaprijed otpisivati, pa tako ni Natea Diaza.

Linker
26. travanj 2024 06:14