UFC

Chimaev smatra kako će lakše osvojiti pojas u srednjoj kategoriji: ‘Adesanyi ću zgnječit glavu‘

Khamzat Chimaev

 Screenshot (youtube, Khamzat Chimaev)
Sjajni čečenski borac u lovu je na titule u dvama različitim težinskim kategorijama

Sredinom 2020. godine, Khamzat Chimaev prvi put kročio je UFC-ovim kavezom. Čečen sa švedskom putovnicom došao je s pedigreom velikog talenta, no tek ga je čekalo dokazivanje na najvećoj pozornici. Šest pobjeda i nula poraza imao je iza sebe uoči debija za UFC, a u roku od dva tjedna, upisao je dvije UFC pobjede.

Ekspresno je Khamzat navukao ''hype'' na sebe i mnogi su ga odmah počeli najavljivati kao borca dostojnog samog vrha. Dva mjeseca kasnije Chimaev je nokautirao Geralda Meerschaerta nakon 17 sekundi i dileme više nije bilo. Chimaev je bio spreman za rangiranog protivnika.

Nažalost, uslijedili su veliki problemi s koronavirusom, a Chimaev je više od godinu dana bio bez nastupa. Krajem desetog mjeseca protekle godine, Khamzat se vratio te se obračunao s rangiranim Li Jingliangom. Još jednom Chimaev je prošao kroz svog protivnika i lako je moguće da ga jedna pobjeda dijeli od napada na titulu.

Tu pobjedu mogao bi upisati 09. travnja (četvrti mjesec) u meču protiv Gilberta Burnsa. Chimaev bi time skočio visoko u poretku velteraša. Khamzat međutim ima ambicije napasti titulu i u srednjoj kategoriji unutar koje je upisao dvije UFC pobjede. Iako je trenutno fokusiran na velter, smatra kako će imati lakši posao u srednjoj kategoriji.

''Izzyja će biti lakše razvaliti nego Usmana. Njegovo hrvanje je nula. Tip s kojim se borio posljednji put (Robert Whittaker), on nije hrvač, a uzeo mu je leđa. Ako mu ja uzmem leđa, brate, zgnječit ću mu glavu. Otkinut ću mu glavu. Laka lova za mene.'', rekao je Khamzat prilikom gostovanja u MMA Houru.

Možda Khamzat gleda previše u budućnost jer itekako težak izazov čeka ga u vidu Gilberta Burnsa. 35-godišnji Brazilac iza sebe ima 24 MMA nastupa i još pregršt grappling mečeva. Posljednjih godina isprofilirao se kao ponajbolji velteraš svijeta i bit će najveći ispit Khamzatove dosadašnje karijere. Burns je nedavno u podcastu Trocacao Franca izjavio kako je doveo dva ruska hrvača u svoj kamp, kako bi ga pripremili za Chimaeva. Khamzat nije naročito zabrinut tim podatkom.

''On (Burns) je rekao: 'Možda ćemo hrvati, možda grapplati, a možda se budemo borili i u stojci. On ne zna što ću ja učiniti'. Pod stresom je (Burns). Ima veliku dramu u svojoj glavi i razmišlja o njoj. Kad ga slušate, shvatite da je tip gotov. Kako on misli naučiti hrvati u dva mjeseca, ili možda tri? Nikad, čak niti u snovima, on me ne može srušiti. On je toga svjestan. Određeni tipovi bili su kod mene u dvorani, a trenirali su i s njim. Ne znam što su mu rekli, ali sve sam ih pobijedio i on to zna. Uplašen je.'', dodao je Chimaev.

Linker
15. travanj 2024 11:39