UFC

Ciryl Gane oduševljen je zbog meča protiv Jonesa: ‘Boriti se protiv najvećeg ikad san je svakog borca‘

Ciryl Gane

 Screenshot (youtube, The Mac Life)
32-godišnji francuski teškaš u hvalospjevima je pričao o Jonu Jonesu

Ciryl Gane protiv Jona Jonesa. Teško UFC može ugovoriti bolji meč od ovog. Jon Jones jedan je od najvećih MMA boraca u povijesti, ali ovo će mu biti debi u teškoj kategoriji i puno je upitnika oko toga kako će izgledati u tom debiju.

Ciryl Gane s druge strane moderni je teškaš kojem se predviđa dugogodišnja vladavina teškom kategorijom. Radi se o borcu nevjerojatnih atletskih mogućnosti. 196 centimetara visok Francuz raspolaže rasponom ruku od 206 centimetara, a na vaganju se redovito pojavljuje s više od 110 kilograma.

Brzinom kojom se kreće, kao i tehnička profinjenost, zbilja su netipične stvari za teškaša, a pogotovo za teškaša takvih gabarita. Pravi je užitak gledati Ganea kako barata vještinama u stojci, ali problem mu predstavljaju hrvački i parteraški segmenti.

Francis Ngannou koji inače ne pripada redu elitnih hrvača među MMA borcima otkrio je neke slabosti Ciryla Ganea koji je u MMA došao iz Muay Thaija i očekivano je puno kvalitetniji u stojci, nego u parteru. Nakon što je ugovoren meč između Jona Jonesa i Ciryla Ganea, mnogi su odmah dali slične prognoze.

‘‘Gane bi trebao imati prednost u stojci, ali Jones ga lako može rušiti i izdominirati u parteru.‘‘

Ovo je jedna od najčešćih skraćenih analiza na koje ćete naići po pitanju ovog meča, a puno je istine u tome. Nemojte se ipak u potpunosti hvatati takvog razmišljanja. Ciryl Gane 32-godišnji je teškaš koji nevjerojatnom brzinom napreduje iz borbe u borbu i zasigurno će pokazati osjetan napredak u tim segmentima. Bude li Jones računao da ima lak put do pobjede, mogao bi se grdno prevariti, a to mu je poručio i sam Gane.

‘‘On (Jones) će morati ostati svestran u toj borbi. Mislim da neće pokušati dokazati nešto. Vjerujem da mu je jedini cilj doći do pobjede, a ja ne znam postoji li ‘lak način‘ za pobijediti me. Naravno da će neki ljudi reći da moje hrvanje nije dovoljno dobro zbog borbe protiv Francisa, ali to nije istina.‘‘, rekao je Gane na konferenciji za medije, a zatim je istaknuo kako sebe vidi kao veću prijetnju za Jonesa, nego što bi to bio Francis Ngannnou.

‘‘Znam da imam dobar rad nogu i vjerujem da Jonesu predstavljam nešto svestraniju prijetnju od Ngannoua. Ja sam donekle sličan Jonu Jonesu. Kad za protivnika imate velikog ti koji vas samo pokušava ubiti jednim udarcem, puno je lakše svestranom i pametnom borcu poput Jona Jonesa da kontrolira situaciju. Ja sam također takav tip borca koji voli kontrolirati borbu. Bit će ovo jako dobar meč.‘‘, rekao je Gane.

Cirylu Ganeu 4. ožujka (treći mjesec) otvorit će se prilika karijere. Francuz će istovremeno moći poraziti po mnogima najvećeg borca ikad, a ima priliku osvojiti i UFC-ovu titulu u teškoj kategoriji. Na upit što mu od toga predstavlja veću važnost, Gane je rekao da se ne može odlučiti i da ga obje stvari čine uzbuđenim. Nije Gane skrivao niti svoju oduševljenost Jonesovim vještinama.

‘‘Kad sam počeo gledati ovo, Jon Jones bio je jedan od mojih omiljenih boraca. Onda kada sam tek počinjao pratiti MMA, morao sam s poštovanjem promatrati tipa poput Jonesa, jer on je tako svestran i potkovan u svim segmentima. On je najveći ikad, pogledajte njegovu karijeru. Ja sam još uvijek mlad borac i mislim da je san svakog mladog borca da se bori protiv najvećeg ikad.‘‘, pojasnio je Gane.

Meč protiv Jonesa bit će 13. u Ganeovoj profesionalnoj MMA karijeri (11-1). Francis Ngannou jedini je uspio poraziti Ciryla Ganea, a Matt Hamill jedini je borac koji je porazio Jonesa u njegovih 28 profesionalnih nastupa. Mnogi MMA fanovi ne gledaju taj meč kao poraz Jonesa, jer ‘‘Bones‘‘ je tu borbu izgubio zbog diskvalifikacije nakon što je Hamilla ispogađao nedozvoljenim udarcima. Meč je realno trebao biti prekinut puno ranije i do tih udaraca uopće ne bi niti došlo. Nažalost po Jonesa, poraz mu se piše i on kao i Gane ulazi u sljedeći meč s jednim porazom u svom omjeru.

Tko će po drugi put u karijeri izgubiti, saznat ćemo kroz mjesec i pol dana, a slijedi period velikog iščekivanja. Što dodati, osim da se moramo strpiti i nadati da se nitko od ove dvojice neće ozlijediti u procesu priprema.

Linker
27. travanj 2024 06:10