UFC

Ciryl Gane uvjerljivom pobjedom protiv Lewisa do privremene titule, sjajne pobjede Alda i Luquea

Ciryl Gane
 Alex Bierens de Haan/Getty Images /AFP
Privremeni UFC pojas teške kategorije odlazi u Francusku, a razloga za slavlje imaju i dva Brazilca

Kao što se moglo i očekivati, Ciryl Gane pokazao se kao puno bolji borac od Derricka Lewisa, posebno na tehničkom, ali i taktičkom planu. Vrhunskom izvedbom ostavio je Lewisa bez ikakve šanse da napravi bilo što konkretno, a onda je u trećoj rundi primijetio priliku za dovršiti posao, što je i napravio. Došao je tako "Bon Gamin" do profesionalnog omjera 10-0, ali i do pojasa privremenog prvaka teške kategorije.

Iznenađujuće, odmah na početku Gane je ušao kao ofenzivniji borac te je svojim kretanjem natjerao Lewisa na boravak blizu ograde kaveza. No, udarci u početku nisu dolazili. Gane je pogađao tek neke pojedinačne, čime borbu nije činio niti malo uzbudljivom, ali je sebi skupljao bodove. Tek jednom je "Black Beast" nasrnuo, ali bez uspjeha i vrlo čisto Gane uzima prvu rundu. Statistika je rekla 23:1 u značajnim udarcima za Francuza. Jednako se nastavilo i prvu polovicu druge runde, a onda dolazi do prvog klinča. No, nije niti tu Lewis ništa mogao napraviti, ali svakako vrijedi istaknuti da je do te pozicije došlo. Iz klinča se izašlo tijekom posljednje minute runde, a na nogama nije viđeno ništa novo.

Treća runda ponovno je u početku preslika svega do tada viđenog. Francuz je držao borbu upravo onakvom kakva mu je potrebna da bi došao do privremenog pojasa. Vrlo pametno je radio, a povremenim low kickovima dodatno je Lewisa usporavao. Ipak, sredinom runde pogodio je udarac nogom, a onda i direkt nakon kojeg se Lewis činio uzdrman, a Gane odgovara malo intenzivnijim napadima. Počinje se Lewis sve više panično braniti, uz nekoliko pokušaja udaraca kojima nije ugrozio Francuza. Ulaskom u posljednju minutu runde, nakon još nekoliko direkata, pada Lewis na koljena, Gane završava na njegovim leđima te serijom udaraca na koje ovaj više nije odgovarao navodi suca Miragliottu na prekid. Gane je došao do privremene titule, a sad je na redu fantastična borba protiv Francisa Ngannoua.

image
Ciryl Gane vs. Derrick Lewis
ALEX BIERENS DE HAAN Afp

Teško je opisati koliko je impresivno izgledao Jose Aldo i to drugu borbu u nizu. Kao da je zapravo tek sada uhvatio pravu formu u bantam kategoriji. Ovog puta ponudio je školu stand up borbe jednom inače sjajnom borcu poput Pedra Munhoza. Njihov okršaj na nogama možemo zapravo opisati podjednakim i vrlo kompetitivnim, sve do trenutaka kad bi Aldo izveo opak napad, većinom impresivnom kombinacijom udaraca, a takvih je bilo par po rundi. Svakako dovoljno da na suce ostavi uvjerljiv dojam, što se i dokazalo jednoglasnom sudačkom odlukom u njegovu korist.

image
HOUSTON, TX - AUGUST 07: Jose Aldo hugs Pedro Munhoz after the conclusion of their Bantamweight bout at Toyota Center on July 7, 2021 in Houston, Texas. Alex Bierens de Haan/Getty Images /AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Alex Bierens de Haan/Getty Images /AFP

Iako je trajala samo tri i pol minute, borbu Vicentea Luquea i Michaela Chiesa možemo u svakom smislu nazvati sjajnom. Vidjeli smo nekoliko vrhunski akcija i gotovo nevjerojatan preokret. Luque je bio prvi borac koji je odradio značajniji napad, kad je serijom udaraca izbacio Chiesu iz balansa. Ovaj odgovara ulaskom u klinč i odvođenjem borbe u parter. Nakon što se našao na leđima Luquea, mnogi bi bili uvjereni da Chiesa to završava. I krenuo je dalje upravo s takvom namjerom, dva puta gotovo zatvorivši gušenje. No, nakon drugog pokušaja Luque izvlači svoj vrat, a onda munjevitom brzinom napada D'arce gušenjem. Okrenuo je Chiesu i uhvatio čvrsti zahvat te nije prošlo dugo prije nego je Maverick tapkao. Fantastičan potez i fantastična pobjeda Luquea, ujedno deseta u posljednjih 11 nastupa. Među svim pobjedama, jedino Mikea Perryja nije završio prekidom, što njegov rezime čini još impresivnijim.

image
Michael Chiesa vs. Vicente Luque
Alex Bierens de Haan/Getty Images /AFP

Tecia Torres po drugi put je slavila u borbi protiv Angele Hill. Okršaj je to bio prepun akcije, ali isto tako okršaj u kojem je "Tiny Tornado" neupitno više pogađala. Unatoč dva rušenja Hill te jednog Torres, bila je to većinom stand up borba u kojoj Hill nije uspjela iskoristiti prednost u visini i dužini ekstremiteta. American Top Team pripremio je bolju taktiku te Tecia uspijeva potvrditi da je bolja borkinja od Hill.

image
Tecia Torres vs. Angela Hill
Alex Bierens de Haan/Getty Images /AFP

Najizjednačenija borba na programu bila je ona koja je otvorila njegov glavni dio. Još jedan okršaj prepun akcije koji je došao do sudačke odluke pripao je Kinezu Songu Yadongu, dok je Casey Kenney ovim putem ostao kratak. Kenney je u ovoj borbi bio agresivniji borac, ali Song je isto tako bio onaj koji je bolje i kvalitetnije pogađao, većinom munjevito iz kontre. I tako kroz sve tri runde. Bilo je samo pitanje hoće li suci više vrednovati čiste pogotke ili agresivnost. Na kraju su dvojica odabrali Kinezove kontre, dok kartica jednog suca Kenneyu nije bila dovoljna.

image
Song Yadong vs. Casey Kenney
Alex Bierens de Haan/Getty Images /AFP

Na uvodnom programu vidjeli smo par sjajnih duela, u prvom planu onaj između Rafaela Fizieva i Bobbyja Greena. Nakon dvije runde u kojima je napadao, ali i primao previše štete, uvijek čvrsti Green u trećoj je odradio sjajan posao, no nedovoljan za pobjedu. Ona je otišla Fizievu, sjajnom Kazahstancu koji je nakon kiksa u UFC debiju uspio naslagati niz od četiri pobjede. U prvi plan vrijedi staviti i pobjedu Manela Kapea, koji je atraktivno nokautirao Odea Osbournea te zadržao svoje mjesto na UFC rosteru, kao i slavlje Alonsa Menifielda nad uvijek čvrstim veteranom Edom Hermanom. Teško je opisao što je sve "Short Fuse" izdržao u ovoj borbi, a moramo priznati i kako je Menifield pokazao itekako dobar napredak na polju kondicije. Moguće je i da smo gledati posljednju borbu Karoline Kowalkiewicz, popularne Poljakinje koja se vratila borbama, da bi završila teško poražena polugom na ruci od Jessice Pene. Vrlo lako moguće je da joj je ruka slomljena.

image
Jessica Penne vs. Karolina Kowalkiewicz
Alex Bierens de Haan/Getty Images /AFP

UFC 265 - Rezultati

Ciryl Gane def. Derrick Lewis - TKO (R3 4:11)
José Aldo def. Pedro Munhoz - jednoglasna sudačka odluka
Vicente Luque def. Michael Chiesa - SUB (R1 3:25)
Tecia Torres def. Angela Hill - jednoglasna sudačka odluka
Song Yadong def. Casey Kenney - podijeljena sudačka odluka

Rafael Fiziev def. Bobby Green - jednoglasna sudačka odluka
Vince Morales def. Drako Rodriguez - jednoglasna sudačka odluka
Alonzo Menifield def. Ed Herman - jednoglasna sudačka odluka
Jessica Penne def. Karolina Kowalkiewicz - SUB (R1 4:32)
Manel Kape def. Ode' Osbourne - KO (R1 4:44)
Miles Johns def. Anderson dos Santos - KO (R3 1:16)
Melissa Gatto def. Victoria Leonardo - TKO (R2 5:00)
Johnny Muñoz Jr. def. Jamey Simmons - SUB (R2 2:35)

Linker
19. travanj 2024 05:23