UFC

Vicente Luque vjeruje u svoju snagu: ‘Mogu nokautirati svakoga, uključujući i Usmana‘

Vicente Luque
 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
29-godišnji brazilski borac sve je bliže samom vrhu kategorije

Brazilski borac Vicente Luque (21-7-1, 14-3 UFC) uživa vjerojatno najbolje dane svoje karijere. Četiri pobjede u nizu nisu njegov najbolji niz jer je u periodu od listopada 2017. do studenog 2019. godine zaredao čak šest pobjeda, no radilo se o nešto lošijim protivnicima nego u zadnje četiri borbe. Luque je trenutno četvrtorangirani borac velter kategorije i vjerojatno ga jedna pobjeda dijeli od prilike za napasti titulu koja je trenutno u vlasništvu Kamarua Usmana.

Zadnji nastup 29-godišnji Brazilac odradio je proteklog vikenda na UFC 265 priredbi te je submissionom (D'Arce gušenje) savladao Michaela Chiesu. Ne samo da je Luque pobijedio zadnja četiri protivnika, nego je svu četvoricu pobijedio prekidom. ''Silent Assassin'' neko vrijeme trenirao je s trenutnim prvakom Usmanom, a polako usmjerava svoj fokus ka potencijalnoj borbi protiv Nigerijca. Luque vjeruje kako posjeduje alate za savladati trenutno možda i najdominantnijeg prvaka u UFC-u.

''Kamaru ima izrazito jak tempo. U mnogim borbama nametnuo je svoju snagu. Ja sam također borac koji voli nametati tempo, naročito kada se borba odvija na mom jačem području, u stojci. Time mogu zakomplicirati stvari protiv Kamarua. Colby Covington bio je najbliži dovođenju prvaka u opasnost zato jer je imao visok tempo i bacao je puno udaraca u stojci. Ja to također mogu napraviti, no uz mogućnost da nokautiram protivnika. Ja udaram prilično jako za ovu kategoriju i znam da mogu nokautirati svakoga, uključujući Usmana.'' rekao je Luque za Combate te dodatno nastavio s argumentima koji idu njemu u korist.

''Moje vještine u parteru također su dobre. Kamaru je u puno borbi dominirao u parteru, no ja sam razvijao defanzivno hrvanje i kontriranje u parteru, bilo to u donjoj poziciji ili tokom tranzicije. Puno sam radio na D'Arce gušenju, no postoje i ostala oružja na kojima radim. Ja sam kompletan borac kao i Usman, ali posjedujem vještine da zakompliciram stvari. Mogu se boriti s njime na bilo kojem području, neovisno radi li se o stojci, parteru ili uz ogradu kaveza. Radio sam na tome da ne mogu biti iskontroliran tokom borbe, razvijao sam se u kompletnog borca koji se može suprotstaviti Usmanu.'', dodao je Luque u razgovoru za Combate.

Puno je boraca koji su smatrali kako mogu parirati Usmanu makar u nekim elementima ovog sporta, no nakon 14 Kamaruovih nastupa pod okriljem UFC-a, još uvijek se traži borac koji ga može pobijediti. Izuzev Josea Caceresa koji je Usmana pobijedio u njegovoj drugoj profesionalnoj borbi sada već davne 2013. godine, nitko nije uspio savladati sjajnog prvaka UFC-ove velter kategorije. Možda je baš Luque taj koji ima recept za pobjedu.

Linker
04. svibanj 2024 04:12