UFC

Conor McGregor o Joseu Aldu: ‘Zašto se on umirovio, zar nije bio u pohodu na titulu u bantamu?‘

Jose Aldo (lijevo) i Conor McGregor (desno)

 Screenshot (youtube, Mma Fighting)
Megapopularni irski MMA borac iznenađen je Aldovom odlukom o povlačenju iz sporta

Rivalstvo Conora McGregora i Josea Alda nekoć je bilo najzanimljivije rivalstvo u svijetu MMA-a. Dvojica tada vrhunskih boraca UFC-ove perolake kategorije mjesecima su dizali ‘‘hype‘‘ za svoj međusobni obračun, a sve je kulminiralo krajem 2015. godine.

Napokon su se Jose Aldo i Conor McGregor našli u kavezu, a posljednji čin njihovog rivalstva, odnosno sami meč potrajao je samo 13 sekundi. McGregor je gotovo pa prvim udarcem u meču nokautirao Josea Alda i postao je novim prvakom UFC-ove perolake kategorije.

Očekivao se njihov revanš u periodu koji slijedi, ali do revanša ipak nije došlo. Kako su godine odmicale, tako je rivalstvo Josea Alda i Conora McGregora gotovo palo u zaborav, a njih dvojica s vremenom su postali i prijatelji.

Više od sedam godina nakon njihovog međusobnog obračuna, Jose Aldo umirovljeni je MMA borac, a Conor McGregor još uvijek se nije vratio nakon ozljede koju je zadobio u sedmom mjesecu 2021. godini. Niti jedan od njih više ne pripada elitnom krugu UFC-ovih boraca, ali za razliku od Alda koji se povukao iz MMA-a, McGregor će još jednom pokušati doći na sam vrh.

Bio je i 36-godišnji Aldo u pohodu na vrh UFC-ove bantam kategorije, sve do osmog mjeseca prošle godine. Aldo je s tri pobjede zaredom ušao u meč protiv Meraba Dvalishvilija, a pobjeda u tom meču vjerojatno bi ga dovela do novog napada na titulu. Gruzijac se ipak pokazao nepremostivom preprekom i jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Alda. Nije Aldo više imao volje i energije za nove pokušaje i napustio je UFC i MMA. McGregoru nije jasno zašto je to učinio.

‘‘Zašto se umirovio? Nije li on imao zakazan novi meč? Mislio sam da je na putu ka tituli u bantam kategoriji. Odjednom je završio u boksu i svemu tome. Ne znam zašto se povukao, ali koji god razlog bio, apsolutno poštovanje prema njemu. Pravi borac, nastupao u različitim težinskim kategorijama, osvajao svjetske titule i tako dugo je bio jedan od izazivača. Želim mu sve najbolje.‘‘, rekao je McGregor u razgovoru s Megan Olivi.

Ircu kao da je promaknuo Aldov poraz od Dvalishvilija nakon kojeg su Joseovi planovi o tituli u bantamu ‘‘pali u vodu‘‘. Aldo se nakon odlaska iz UFC-a okrenuo svojoj drugoj ljubavi među borilačkim sportovima, a to je boks.

Ove godine dvaput je ulazio u boksački ring. Jedan meč bio je egzibicijski protiv Emmanuela Zambrana kojeg je porazio jednoglasnom odlukom, a početkom četvrtog mjeseca Aldo je boksao i protiv Jeremyja Stephensa, ali taj meč završen je neriješenim ishodom.

Lijepo je ipak vidjeti koliko McGregor danas poštuje svog nekadašnjeg rivala i ne propušta istaknuti Aldovu veličinu.

Linker
19. travanj 2024 11:17