UFC

Cormier ne razumije USADA-u: ‘Zašto testiraju Jirija Prochazku 16 puta više nego Jona Jonesa?‘

Jon Jones i Daniel Cormier (desno)

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
DC je ogorčen jer je Jones testiran na doping samo četiri puta ove godine, a svi znamo njegovu povijest s dopingom

Mnogi su ostali zaprepašteni informacijom da je Jiri Prochazka čak 64 puta testiran od strane USADA-e u 2022. godine. Donedavni prvak UFC-ove poluteške kategorije konstantno je pod povećalom antidopinške agencije, ali zasad je uvijek prolazio svoje testove i ništa nedopušteno nije pronađeno u njegovom organizmu.

Šesnaest puta manje, točnije samo četiri puta u 2022. godini testiran je Jon Jones, borac koji je višestruko puta uhvaćen s nedopuštenim supstancama u svom organizmu i poznat je kao jedan od najvećih prijestupnika među vrhunskim UFC-ovim borcima.

Daniel Cormier kao nekoć ponajveći Jonesov rival i borac kojeg je Jones nokautirao dok je bio na nedozvoljenim supstancama, jednostavno ne razumije kako je moguće da Jones bude testiran samo četiri puta unutar kalendarske godine, a Prochazka čak 64 puta. Istina da Jones ove godine nije imao ugovoren meč, ali ‘‘Bones‘‘ je u procesu nabijanja mišićne mase za tešku kategoriju i s razlogom bi trebao biti pod povećalom.

‘‘Jones bi u slučaju povratka bio jedan od najtestiranijih boraca od strane USADA-e. Oni bi mu visili za vratom. Ali gdje su ti njegovi testovi? Zašto on nije tip kojeg najviše testiraju? Zašto testirate Jirija Prochazku više nego tipa koji ima povijest problema s dopingom. To nema smisla.‘‘, rekao je DC na svom YouTube kanalu, a zatim je ogorčeno doda.

‘‘Imamo tipa koji iza sebe ima povijest zlouporabe nedozvoljenih sredstava, a testiran je jednom u svakoj trećini godine. To nije fer.‘‘, dodao je Cormier.

Jiri Prochazka prije nekoliko dana izjavio je da se USADA smirila s posjetama nakon što je napustio tron poluteške kategorije zbog ozljede. Češkog borca sada manje testiraju, ali Cormier nema smisla niti takav potez USADA-e.

‘‘Trebaju ga testirati još više. Možda ne više od 65 puta, jer to je pretjerivanje, ali testirajte više onda kad nije prvak i kad se ne natječe. Tipovi su skloniji varanju kad se dalje od centra pažnje. Ne razumijem zašto USADA toliko testira tipa dok je prvak, ali onda kad napusti titulu, oni ga gotovo uopće ne testiraju.‘‘, izjavio je Cormier.

Nije Daniel Cormier jedini borac koji primjećuje ovakve nepravilnosti. Svima je privukla pažnju informacija da Conor McGregor trenutno nije pod USADA-inim protokolom jer se oporavlja od prijeloma noge. Ukoliko borac želi izaći iz procesa testiranja, mora se umiroviti ili raskinuti ugovor s UFC-om (dobiti otkaz). Conor ne podilazi niti jednom od ta dva uvjeta, ali svejedno ga ne testiraju.

Pravila očito nisu ista za sve.

Linker
26. travanj 2024 10:38