UFC

Cormier se ne planira vratiti u kavez, ali postoji meč zbog kojeg bi se predomislio

Daniel Cormier

 Jason Silva/Zuma Press/Profimedia
Bivši prvak dvaju težinskih kategorija (poluteška i teška) u UFC-u otkrio je čime ga se može privući na povratak

15. kolovoza (osmi mjesec) navršit će se dvije godine otkako je Stipe Miočić poslao Daniela Cormiera u mirovinu. Jednoglasnom odlukom sudaca Miočić je došao do uvjerljive pobjede, a bio je to drugi zaredom Cormierov poraz od Miočića.

Jon Jones i Stipe Miočić jedini su borci koji su uspjeli pobijediti Cormiera kroz njegovih 26 nastupa, a ‘‘DC‘‘ je titule osvajao i branio u poluteškoj i u teškoj kategoriji. Prije potpisa za UFC, u svoj rezime dodao je i Strikeforceov Grand Prix za teškaše u sklopu kojeg je pobijedio borce poput Josha Barnetta, ‘‘Bigfoot‘‘ Silve i Jeffa Monsona.

Tijekom boravka u UFC-u padale su legende sporta kao što su Dan Henderson, Anderson Silva, Frank Mir, Alexander Gustafsson, a rušio je i Miočića u njihovom prvom meču 2018. godine. Karijera itekako vrijedna primitka u UFC-ovu Kuću slavnih, a tu čast dobio je početkom ovog mjeseca.

43-godišnji Cormier posvetio se nekim drugim stvarima u životu nakon svog povlačenja, a u posljednjem meču protiv Miočića, bilo je vidljivo kako to više nije onaj Cormier na vrhuncu svoje moći. Šanse za povratak u kavez jako su male, ali Cormier ističe da postoji jedan način da ga se vrati u UFC-ov ‘‘Octagon‘‘.

‘‘Rekao sam ovo kad sam se umirovio. Tada sam objasnio kako se mogu boriti samo za titulu prvaka. Ali ja ne zaslužujem meč za titulu u teškoj. Stipe Miočić nije prvak. Pobijedio me protekla dva puta. Ne zaslužujem napad na titulu u teškoj. Ako se ikada budem ponovno borio, a ne znam želim li to, morao bih se spustiti sve do poluteške kategorije.‘‘, rekao je Cormier tijekom Q&A-ja koji je na Twitteru organizirao Monster Energy, a zatim je pojasnio zašto smatra da u poluteškoj kategoriji zaslužuje napad na titulu.

‘‘Zašto? Dajte da vam objasnim. Zato što nisam izgubio titulu. Sjećate li se da sam napustio titulu onda kad sam odlučio da se ne želim više spuštati dolje. Jon Jones se nakon toga borio s Gustafssonom (drugi meč). Zato što sam napustio, a ne izgubio titulu, možda ima nekog potencijala da kažem: ‘Hej, Dana. Mogu li se boriti s Jirijem Prochazkom za titulu?‘ Možda ima neke vrijednost u svemu tome ako se uzme prepoznatljivost moga imena.‘‘, dodao je DC.

Teško je zamisliti da bi Cormier mogao spustiti kilažu na 93 kilograma nakon što je sada već dvije godine izvan ozbiljnih treninga i priprema, a godine su ga također sustigle. Meč u poluteškoj nije odradio od početka 2018. godine i pobjede protiv Volkana Oezdemira. Svjestan je i Cormier nerealnosti tih ideja, ali to je ipak i dalje jedini meč zbog kojeg bi se vratio.

‘‘Ne želim to raditi, ali morao bih. Mislim, ako bih dobio želju za borbom i ako bih htio ostvariti nešto veliko još jednom, onda bih morao spustiti se u polutešku kategoriju, jer borbu za titulu u teškoj kategoriji ne mogu dobiti. Ne zaslužujem ju. Ako se išta od ovoga dogodi, mora se dogoditi uskoro. 44 godine punim u trećem mjesecu sljedeće godine. Ali hej, Randy Couture osvojio je titulu u teškoj s 45 godina. Dakle nije nemoguće.‘‘, istaknuo je Cormier kojeg vjerojatno ipak nećemo više gledati unutar kaveza.

Linker
08. svibanj 2024 14:35