UFC

Craig Jones o usporedbama samba i BJJ-a: ‘Khabib je započeo tu svađu, ali sambo je limitirana vještina‘

Khabib Nurmagomedov

 Screenshot (youtube)
Ponajbolji grappler na svijetu uživa voditi ovu diskusiju

Sada već daleke 2013. godine, na vaganju uoči UFC on FX 7 eventa, tada 25-godišnji Khabib Nurmagomedov privukao je veliku pažnju borilačke javnosti. Nurmagomedov se na vaganju pojavio u majici s natpisom: ‘‘If sambo was easy, it would be called jiu-jitsu‘‘.

U prijevodu na hrvatski jezik, Khabib je poručio: ‘‘Da je sambo lagan, zvao bi se jiu-jitsu‘‘. Time je Khabib sovjetsku borilačku vještinu istaknuo kao nadmoćniju borilačku vještinu od brazilskog jiu-jitsua, a bila je to i svojevrsna provokacija upućena njegovom tadašnjem protivniku, Thiagu Tavaresu.

Naime, Tavares je vlasnik crnog BJJ pojasa, ali Khabib je računao da će njegov sambo biti presudan faktor. Samo minutu i 55 sekundi trajao je njihov obračun, a Khabib je na koncu slavio tehničkim nokautom.

U godinama koje su uslijedile, Nurmagomedov je u više navrata isticao kako su njegove sambo vještine nadmoćne u obračunu s elitnim majstorima BJJ-a, a to je tvrdi i uoči meča između Islama Makhacheva i Charlesa Oliveire. Makhachev je na koncu izdominirao Oliveiru i završio ga je ‘‘submissionom‘‘,

Craig Jones kao ponajbolji ‘‘grappler‘‘ na svijetu jedan je od onih koji nerijetko kritizira Khabiba zbog takvih izjava. Australac će ovaj vikend biti u kutu Alexandera Volkanovskog, a gostujući u MMA Houru, Jones se ponovno dotaknuo teme samba i BJJ-a.

‘‘Khabib je započeo tu svađu, ali kad su u pitanju čisti grappling mečevi, ne postoji dobar grappler koji dolazi iz samba. Te vještine dobro se prenose na MMA borbe, ali što se čistog grapplinga tiče, postoje određene rupe u njihovoj igri. Zabranili su rotacijske ‘leg lockove‘ i stoga se radi o limitiranoj grappling vještini.‘‘, rekao je Jones.

Ususret nadolazećem meču između Volkanovskog i Makhacheva, Craig Jones najavio je kako će Volkanovski ući s više samopouzdanja u taj revanš. Naime, ususret prvom obračunu, postojalo je uvaženo mišljenje da je Islam Makhachev fizički nenadmašan i jednostavno presnažan za sve svoje protivnike. Jones smatra da je taj ‘‘mit‘‘ razbijen u prvom meču između Volkanovskog i Makhacheva.

‘‘Svi su povjerovali u taj mit o dagestanskim sambo tipovima. Rijetko smo ih viđali uzdrmane ili u lošim pozicijama. Iako želite vjerovati da su i oni obični ljudi, morate se ipak uvjeriti u to. Volkanovski je tijekom prve i druge runde vikao ‘On nije tako snažan‘ i ‘Njegov grappling nije tako dobar‘. Kako je borba odmicala, Volkanovski je sve više dobivao na samopouzdanju. Jako me zanima kako će izgledati prve dvije runde tog revanša, jer vjerujem da Volkanovski ovaj put dolazi s vjerom da može završiti Islama.‘‘, zaključak je ovog elitnog grapplera koji nerijetko brusi grappling vještine Alexandera Volkanovskog.

Linker
26. travanj 2024 07:40