UFC

‘Čudo‘ iz Manchestera i dalje je neporaženo: Timski kolega Jordana Bartona teškom mukom svladao je Igea

Lerone Murphy

 George Tewkesbury/PA Images/Profimedia
33-godišnji Lerone Murphy nastavlja svoj uspon ka vrhu perolake kategorije

Podosta u sjeni ostalih mečeva na "main cardu" ostao je meč između Dana igea i Leronea Murphyja. 12-rangirani Murphy i 14-rangirani Ige nepravedno su zapostavljeni jer radi se o dvojici vrhunskih boraca perolake kategorije.

Lerone Murphy borac je od kojeg engleska MMA javnost ima velika očekivanja, a u meč s Igeom ušao je kao neporažen borac (14-0-1). Dan Ige s druge strane prekaljeni je UFC-ov veteran i borac na kojem su "lomili zube" brojni veliki talenti. Ige je vrlo brzo u borbi zadobio posjekotinu na licu nakon što ga je Murphy pogodio laktom, ali nije to spriječilo Igea da vrši pritisak i brzo odvede borbu u parter. Nakratko je Ige uzeo leđa Murphyju, ali borac iz Manchestera ekspresno se izvukao i pridigao na noge. Murphy je nakon toga podigao tempo i "kickovima" je radio probleme Igeu. Ali 50 sekundi prije kraja runde Ige nas podsjeća zašto je jedan od najmoćnijih udarača u perolakoj kategoriji. Sjajno je Dan lijevim krošeom kontrirao napad Murphyja i poslao ga u teški nokdaun. Borba je bila na rubu prekida, ali srčani Murphy se uspio izvući i vratiti na noge. Ne samo da se izvukao, nego se sabrao i uspio srušiti Igea. Kakva borba, kakav event u Abu Dhabiju! Ovdje nema dosadne runde.

Lerone Murphy inače je momak koji je 2013. godine ustrijeljen s tri metka. Jedan ga je pogodio u lice, a dva u vrat, ali Murphy je uspio preživjeti i danas je elitni MMA borac. Borac koji je preživjeo nešto takvo neće lako pasti unutar kaveza, a to je dokazao krajem prve runde protiv Igea. Murphy se u pauzi između rundi potpuno oporavio, a to je uočio i Dan Ige koji nije srljao u nadi da će doći do brzog prekida. Dobro je Murphy kontrolirao distancu direktima i "kickovima", držeći Igea na sigurnoj distanci. Dan je sredinom runde pritisnuo Murphyja uz žicu i pokušao je odvesti borbu u parter, ali Murphy ga je nadjačao i pritisnuo njega uz ogradu. Tražio je i Lerone rušenje, ali nedugo poslije došlo je do odvajanja i nastavka borbe na distanci. Ige je podosta pasivno odrađivao drugu rundu, dok je Murphy sve ljepše radio ulaz-izlaz i njegova brzina dolazila je do izražaja. 40 sekundi prije kraja runde Murphy ruši Igea, čak dolazi i u full mount, a zatim uzima leđa Igeu. Ige tu prezentira svoje BJJ vještine, brzo se izvlači i Murphy završava u donjoj poziciji. Ali snašao se i Lerone. Djelomičnim pokušajem "trokut gušenja" onemogućio je Igea da nanosi štetu iz gornje pozicije i druga runda odlazi na stranu Murphyja.

Vjerojatno izjednačeni na sudačkim karticama Ige i Murphy ušli su u treću rundu. Lerone Murphy pomalo nepotrebno inicirao je hrvačke razmjene protiv Igea koji je vrlo potkovan u tom segmentu. Dok se borba odvijala na nogama, Murphy je bez većih problema kontrolirao tijek zbivanja, ali forsiranje partera dovelo ga je u vrlo nezahvalnu poziciju. Ige je došao do gornje pozicije u polugardu i vješto je kontrolirao Murphyja. Lerone je opet pokušavao zaključati "trokut" gušenje, ali Ige takve pokušaje lakoćom čita i brani. Članovi Murphyjevog kuta vjerojatno nisu mogli vjerovati što gledaju. Zašto si je Lerone zakomplicirao život svim tim razmjenama u parteru? Čak i kad se vratio na noge, Lerone je ponovno nastavio tražiti rušenje do kojeg je napokon i došao 75 sekundi prije kraja meča. Ali i dalje je to djelovalo znatno lošije i klimavije od onog što je pružao u stojci. Frustrirajuće je gledati Murphyja kako se nepotrebno kompromitira upuštajući se u grappling s Igeom. Posljednjih desetak sekundi borbe završilo je otvorenom razmjenom dvojice boraca, ali udarci nisu pretjerano čisto odsjedali i došao je red na sudačku odluku.

Bio je ovo podosta čudnovat meč. Dan Ige je u prvoj rundi imao Murphyja na rubu nokauta, ali nakon toga više nije tražio prekid i podosta pasivno se borio. Lerone Murphy s druge strane imao je jasan put do pobjede, ali iz nepoznatog razloga timski kolega FNC-ovog Jordana Bartona forsirao je hrvačke i parteraške razmjene s Igeom.

Na koncu, sva tri suca bodovala su meč rezultatom 29-28 u korist Leronea Murphyja. 33-godišnji engleski borac nadimka "Miracle" (‘Čudo‘) došao je do sedme pobjede u svom osmom nastupu unutar UFC-a. Jedan njegov nastup završio je neriješenim ishodom, bio je to debitantski nastup Leronea u UFC-u. Lerone je definitivno spreman za top 10 protivnika, dok je Dan Ige upisao drugi uzastopni poraz i ovaj put nije zaustavio mladog, perspektivnog borca. Ali kao uvijek, Ige nije pao bez ispaljenog metka!

Linker
26. listopad 2024 21:13