UFC

‘Afrički Savage‘ porazio jednog od najomiljenijih boraca u UFC-u; Nes(p)retna ozljeda kumovala je porazu ‘Beastboyja‘

Kennedy Nzechukwu

 Screenshot (ufc Fight Pass)
UFC 308 nastavio se trima vrlo uzbudljivim mečevima, a mi vam donosimo detaljne izvještaje tih borbi

Nakon sramotne sudačke odluke u prvom meču na programu UFC 308 eventa, program se nastavio okršajem Brune Silve i povratnika u UFC, Ismaila Naurdieva. Naurdiev je borac poznat pod nadimkom "Austrian Wonderboy" i nekoć se puno očekivalo od njega, ali njegov prvi dolazak u UFC nije bio pretjerano uspješan.

Dvije pobjede i dva poraza tada je upisao Naurdiev, a nakon poraza od Seana Bradyja napustio je organizaciju. Proteklih nekoliko godina nastupao je u Braveu, a danas je dobio priliku vratiti se u UFC. Bruno Silva dočekao ga je na suprotnoj strani kaveza, a bio je ovo jako važan meč za iskusnog Brazilca.

Naime, Silva je ušao u meč nakon tri uzastopna poraza, a četvrti poraz zaredom gotovo sigurno bi značio otkaz iz UFC-a. Nažalost po Silvu, taj četvrti poraz se na kraju i dogodio, a Silva od sljedećeg tjedna vjerojatno neće biti dio UFC-a. Nakon onog što je pokazao danas u Abu Dhabiju, Silva više ni ne zaslužuje mjesto u UFC-u.

Ismail Naurdiev nadjačao ga je u svim segmentima borbe. Austrijsko-marokanski borac odlično se kretao, napado je iz raznih kuteva, bio je prebrz za Silvu, ali dominantan i u grappling sekvencama. Tri rušenja upisao je Naurdiev, imao je gotovo šest minuta kontrole i nekoliko puta napadao je pokušajima gušenja. Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Naurdiev (30-27 x3) i bio je ovo jako dobar povratnički nastup 28-godišnjaka koji je zapravo tek sada sazreo za ovu razinu natjecanja. Bit će uzbudljivo pratiti nastavak njegove karijere, jer ovo što je danas prikazao izgledalo je obećavajuće.

Sjajni Afganistanac prekinuo je jako dugačak pobjednički niz

Treća borba večeri ponudila je okršaj u perolakoj kategoriji. Javid Basharat i Victor Hugo prvotno su ugovorili ovaj meč u bantam kategoriji, ali Victor Hugo imao je ogromnih problema sa skidanjem kilaže i borba je prebačena u višu kategoriju. Zanimljivo je kako je Basharat na vaganju bio gotovo četiri kilograma lakši od Huga jer je on uspješno spuštao kilograme za bantam kategoriju, ali bez obzira na razliku u tjelesnoj težini, Basharat je pristao boriti se u perolakoj kategoriji.

Farid je očekivano imao prednost u brzini nad Hugom. Puno agilnije i eksplozivnije kretao se Basharat kavezom i lijepo je pogađao s distance tijekom prvih par minuta. Vidljiva je bila i razlika u fizičkoj veličini, a Hugo je strpljivo čekao svoju priliku da iskoristi nešto od prednosti s kojima je ušao u meč. Sredinom runde Hugo je lijepo pogodio laktom iz okreta, ali nije uzdrmao Basharata. 20-ak sekundi kasnije sjajno se Hugo "zarolao" i zaključao nogu Basharata, napadajući "leg lockom". Basharat je ostao pribran, izvukao se iz zahvata i došao je do gornje pozicije u parteru. Vrlo kvalitetnih pet minuta gledali smo u okršaju Huga i Basharata, a runda je završila novim pokušajem "heel hooka" od strane Huga.

Basharat je drugu rundu otvorio "letećim koljenom" i Hugo je odavao dojam blago uzdrmanog borca. Nije Basharat ipak agresivno nasrnuo i tražio finiš, a Hugo je nedugo poslije uzvratio s nekoliko dobrih "calf kickova". Hugo je između rundi dobio naputak od svog kuta da ne forsira "leg lock" napade, ali Brazilac se vidno mučio dok se borba odvijala na nogama. Basharatova brzina i osjećaj za distancu stvarali su nepremostivu prepreku za Huga, a Basharatov prednji direkt neprestano je radio i odsjedao na licu Huga. Prelijepo je Basharat boksao, eskivirao pokušaje Huga i konstantno se kretao. "Poezija u pokretu" rekli bi neki. 90-ak sekundi prije kraja druge runde napokon i Hugo pronalazi način za ugroziti Basharata. Dvaput zaredom Brazilac je dobro pogodio lijevim krošeom, nakratko je usporio Basharata, a zatim ga je i rušio "double leg" rušenjem. Ali brzo se Basharat vratio na noge i nastavio "rastavljati" Huga po segmentima. Sjajno je Basharat odrađivao svoj posao, ali Hugo je i dalje bio unutar meča, još uvijek itekako opasan.

Prvih deset sekundi treće runde zapravo su sjajan pokazatelj pristupa ove dvojice boraca. Hugo je "luđački" bacao krošee, dok se Basharat sjajno povlačio i "bockao" prednjim direktom. Međutim, Hugo iznenada pogađa stražnjim kružnim udarcem u tijelo Basharata. Afganistanski borac izgubio je balans i ograda kaveza spasila ga je da ne završi na leđima. Bio je to sjajan udarac Huga, ali ekspresno se Basharat vratio u igru i sjajno je srušio Huga. Brazilac je odmah napao "trokut gušenjem", ali Basharat je bio spreman na njegove pokušaje i lakoćom je branio takve napade. Farid je kvalitetno kontrolirao Huga iz gornje pozicije, a nakon tri minute treće runde, Hugo možda i previše opustio u parteru, a Basharat ga je napao stražnjim gušenjem (‘RNC‘). Nakratko je došlo do povećanog uzbuđenja na tribinama Etihad Arene, ali Hugo se brzo izvukao iz opasne pozicije. Basharat je ipak tijekom treće runde pokazao visok stupanj zrelosti, pribranosti i borilačke inteligencije. Više puta je rušio Huga, sjajno ga je kontrolirao u parteru i nije mu dopustio priliku da ga iznenadi i preokrene ovaj meč.

Farid Basharat jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28 x2) upisao je 13. pobjedu u svom 13. profesionalnom nastupu, a ovo mu je ukupno četvrta pobjeda unutar UFC-ovog kaveza. 27-godišnji Afganistanac s razlogom je na glasu kao jedan od najuzbudljivijih talenata u bantam kategoriji i možda je došlo vrijeme da se okuša s nekim od rangiranih boraca.

Victor Hugo (25-5-0) upisao je peti poraz u karijeri i prvi u UFC-ovom oktogonu (1-1 UFC). Basharat je prekinuo njegov niz od čak 14 uzastopnih pobjeda. Hugo je izgubio prvi put još od 2014. godine.

Ljubimac publike nepotrebno se ozlijedio i izgubio u prvoj rundi

"African Savage" (Kennedy Nzechukwu) protiv "Beastboyja" (Chris Barnett) borba je koja je privlačila velik interes publike u Etihad Areni. Chris Barnett, debeljuškasti teškaš koji je fanovima jedan od najomiljenijih boraca na rosteru, dočekao je Nzechukwua u njegovom debiju unutar teške kategorije.

Nekoć rangirani poluteškaš Nzechukwu odlučio se za tranziciju među teškaše kako bi se riješio mukotrpnog skidanja kilaže i dehidracije. Uzmemo li u obzir njegove gabarite, teška kategorija vjerojatno mu bolje i pristaje. Chris Barnett 21 centimetar niži je od Nzechukwua i njegov "reach" kraći je za čak 20 cm. Barnett je razliku u distanci pokušavao nadomjestiti brojnim pokušajima kružnih udaraca nogom, uspijevao je izmamiti uzdahe publike, ali nije pronalazio metu. Nzechukwu je strpljivo uspostavljao inicijativu, a "kickovima" u tijelo i noge radio je velike probleme Barnettu. Chris je drugom polovicom prve runde počeo pokazivati velike probleme. Šepao je Barnett na lijevu nogu, radio je bolne grimase, a prepoznao je to i Nzechukwu. Barnett je hrabro pokušavao boriti se unatoč ozljedi, ali Nzechukwu ga je pritisnuo uz ogradu kaveza, nemilosrdno je udarao sve dok Barnett nije završio na tlu i počeo se držati za stražnju ložu lijeve noge.

Barnett je zapravo potrgao mišić tijekom jednog od brojnih pokušaja stražnjeg kružnnog udarca nogom. Došlo je do pretjerane ekstenzije mišića i Barnett je nedugo poslije potpisao kapitulaciju. Naknadno su režiseri prikazali trenutak kada je Bruce Buffer predstavljao Chrisa Barnetta. "Beastboy" je snažno skočio, ali kada se dočekao na noge, na njegovom licu vidjelo se da nešto nije u redu. Bio je to začetak njegove ozljede koja se samo pogoršala tijekom meča i bacanja stražnjih kružnih udaraca.

Barnettu je ovo bio prvi nastup nakon dvije godine pauze. Sredinom 2022. godine preminula je supruga koja je oboljela od encefalitisa, a Barnett je kasnije te godine porazio Jakea Colliera. Uslijedila je duga pauza prožeta brojnim ozljedama i problemima, a povratak u kavez neće pamtiti po dobrome. Ne samo da je izgubio, nego se ponovno ozlijedio, a dojam je kako je mogao izbjeći tu ozljedu da nije nepotrebno skakao tijekom predstavljanja.

Kennedy Nzechukwu nakon 11 nastupa u poluteškoj kategoriji (6-5-0 UFC) nokautom u prvoj rundi debitirao je unutar teške kategorije. Uz dodatno nabijanje kilograma i prilagođavanje kategoriji, Nzechukwu bi mogao biti vrlo zanimljivo pojačanje u "kraljevskoj" kategoriji.

Linker
26. listopad 2024 21:52