UFC

Curtis Blaydes o Aspinallovoj pobjedi nad Pavlovichem: ‘To vam je teška kategorija, snaga je najbitnija u cijeloj priči‘

Tom Aspinall

 Sarah Stier/Getty images/Profimedia
Ponajbolji UFC-ov teškaš borbe u teškoj kategoriji vidi gotovo kao svojevrsnu lutriju

Nevjerojatnom lakoćom Tom Aspinall je porazio Sergeija Pavlovicha na UFC 295 eventu. Iako je prihvatio meč samo dva i pol tjedna prije održavanja priredbe te je u New York došao bez prođenog trening kampa, Aspinall je trebao samo 69 sekundi za nokautirati Sergeija Pavlovicha.

Strašni ruski teškaš djelovao je kao nezaustavljiva sila, sve do meča protiv Aspinalla. Šest pobjeda zaredom imao je Pavlovich, a svih šest upisao je nokautima u prvoj rundi. Ali niz je stao kad se na suprotnoj strani kaveza našao Tom Aspinall.

Sama pobjeda Aspinalla možda nije toliko iznenađujuća, jer i Tom je sjajan teškaš. Ali pobjeda za samo 69 sekundi iznenadila je mnoge, uključujući i Curtisa Blaydesa:

‘‘Uoči borbe, prognozirao sam pobjedu Aspinalla, ali nisam mislio da će doći do pobjede na takav način. Mislio sam da će tehnički nadmudriti Pavlovicha i da će jednostavno biti pametniji borac u tom meču. Očekivao sam puno agresivnijeg Sergeija, jer to je jedan od njegovih glavnih aduta. On je dopustio Aspinallu da skakuće, da se kreće i pružio mu je previše prostora. To je jedna od razlika kad se borite u Apexu i u kavezu standardne veličine. Puno je više prostora u standardnom kavezu i teže je biti agresivniji borac. Početak kraja dogodio se onda kad je Pavlovich dopustio Aspinallu toliko slobode kretanja.‘‘, rekao je Blaydes za Middle Easy.

Curtis Blaydes inače je jedini borac koji je porazio Toma Aspinalla u UFC-ovom kavezu. Blaydes je do pobjede došao u sedmom mjesecu prošle godine, a meč je trajao samo 15 sekundi. Presudna je bila ozljeda Toma Aspinalla. Engleski teškaš pretrpio je tešku ozljedu ligamenata i meč je završio gotovo prije nego je i počeo. Niti se Blaydes stigao testirati protiv Aspinalla, niti je Aspinall provjerio svoje vještine protiv hrvača kakav je Blaydes.

Borio se Blaydes i protiv Sergeija Pavlovicha, ali taj meč ne pamti po dobrome. Pavlovich je Blaydesa nokautirao nakon samo tri minute i osam sekundi borbe, a borili su se u četvrtom mjesecu ove godine. Da je kojim slučajem porazio Sergeija, možda bi upravo Blaydes bio taj koji bi se borio za status privremenog prvaka. Ovako Curtis i dalje čeka svoj prvi napad na titulu u UFC-u, iako godinama kotira kao ponajbolji teškaš u UFC-u. Ponekad se i određene stvari moraju poklopiti, jer teško je ostajati u pobjedničkom nizu unutar teške kategorije. Jedan udarac često je presudan.

‘‘To je teška kategorija. Svatko može poraziti svakog .Sergei može pobijediti Jona (Jonesa). Ja također mogu poraziti Jona. Pobijedit će onaj koji prvi pogodi protivnika u lice. Sve se svodi na to. Neovisno o vještinama, tehnici i iskustvu, snaga je presudan faktor u teškoj kategoriji. Snaga pobjeđuje vještinu i brzinu. Sve se svodi na snagu, a svi teškaši ju posjeduju. To je preduvjet za teškaše.‘‘, zaključak je Blaydesa.

Linker
05. svibanj 2024 17:43