UFC

Curtis Blaydes o svom sljedećem protivniku: ‘Pronašao je jednu vještinu i više ne napreduje, on je teškaški Demian Maia‘

Curtis Blaydes

 Screenshot (youtube, Mma Junkie)
Iskusni američki teškaš vjeruje da je njegov ovotjedni protivnik limitiran i nedostaje mu raznovrsnosti

Vrlo interesantan meč čeka Curtisa Blaydesa ovaj vikend na UFC 299 eventu. Sjajni američki teškaš dugi niz godina pri vrhu je teške kategorije, borio se s velikom većinom elitnih teškaša, a ovaj vikend čeka ga okršaj s jednim vrlo perspektivnim borcem koji želi napraviti iskorak ka samom vrhu.

Radi se o Jailtonu Almeidi, fantastičnom Brazilcu koji je slavio u svih šest dosadašnjih nastupa unutar UFC-ovog kaveza. Almeida se još u 11. mjesecu prošle godine trebao boriti protiv Blaydesa, ali nakon što je Curtis otkazao nastup, uskočio je Derrick Lewis.

Upisao je Almeida pobjedu i u tom meču, a slavio je jednoglasnom odlukom sudaca nakon 25 minuta borbe. Bila je to borba nakon koje se Almeida našao na meti kritičara. Iako je izdominirao Lewisa, Almeidi su mnogi zamjerali manjak želje da napravi konkretniju štetu i dođe do finiša.

Iz runde u rundu, Almeida je rušio Lewisa, dolazio je do dominantnih pozicija u parteru, ali nije radio dovoljno veliku štetu. Pobjedu je osigurao kontroliravši američkog teškaša iz gornje pozicije, a čak 21 minutu i 10 sekundi Almeida je proveo kontrolirajući Lewisa.

‘‘Ovo je jedna od onih borbi koje se trudimo zaboraviti da su se ikad dogodile. Učinite mi uslugu i zaboravite ovu borbu.‘‘, bio je komentar Dane Whitea na meč između Lewisa i Almeide.

Nešto takvo ne bi se trebalo ponoviti u meču između Curtisa Blaydesa i Jailtona Almeide. Blaydes je puno potkovaniji hrvač od Derricka Lewisa i potencijalno može neutralizirati Almeidina najjača oružja. Teško ćemo gledati situacije gdje Blaydes biva rušen iz runde u rundu i gotovo bespomoćno leži položen na obje lopatice. Curtis je siguran da nećemo gledati takav scenarij, a sebe smatra puno raznovrsnijim borcem od Jailtona Almeide.

‘‘To je ljepota raznovrsnosti. Ja nemam samo jedan put do pobjede. Mogu pobijediti u borbi na nogama, a mogu i grapplati. Uvijek sam dokazivao da imam snagu za nokautirati protivnika. Jako sam uvjeren da ću ga nadjačati na nogama.‘‘, započeo je Blaydes na konferenciji za medije, a zatim je Almeidu usporedio s legendarnim UFC-ovim Brazilcem koji je nekoć nastupao u velteru i u srednjoj kategoriji.

‘‘Almeida je napravio Derricku Lewisu ono što sam i mislio da će napraviti, rušio ga je. Mislim da nije htio razmjenjivati udarce na nogama, jer on (Almeida) dosad nije pokazao apsolutno ništa po pitanju rada nogu i svojih ruku. On je tradicionalni jiu-jitsu tip. Radi se o teškaškoj verziji Demiana Maie.‘‘, poručio je Curtis.

Demian Maia nekoć je bio strah i trepet za borce koji nisu dobro branili pokušaje rušenja. Jednom kada Maia odvede borbu u parter, vrlo je izvjesno da ćemo brzo gledati njegovu pobjedu prekidom. Međutim, Demian je bio jako limitiran u borbi na nogama i kad bi se na suprotnoj strani kaveza našao borac kojeg Maia ne može srušiti, bila bi to duga večer za Demiana.

Blaydes je očito uvjeren kako nešto slično čeka Almeidu. Curtis vidi Jailtona kao jednodimenzionalnog i ‘‘limitiranog‘‘ borca, ali donekle razumije zašto Almeida ne radi na svojoj raznovrsnosti.

‘‘Tako je s mnoštvom tipova. Puno je teškaša koji pronađu jednu vještinu i misle si: ‘Oh, ovo funkcionira‘. Oni ne rastu dalje, ne šire svoje vještine. Almeida je dosad imao puno uspjeha i mislim da neće sada doći sa željom da vodi borbu na nogama. Kao što ste rekli, on će bacati ‘teep‘ (frontalni udarac nogom), a zatim će se spuštati u ‘double leg‘. To funkcionira jer ostali teškaši nikada u životu nisu radili ‘sprawl‘. Ja ‘sprawlam‘ cijelo vrijeme. Vidjet ćemo što će se dogoditi‘‘, zaključio je Blaydes.

Linker
28. travanj 2024 16:20