UFC

Khabib Nurmagomedov: ‘Zar bih ubio Conora da nije bilo Herba Deana? Vjerojatno ne bih, ali ostavio bih ga bez svijesti‘

Khabib Nurmagomedov vs. Conor McGregor

 Harry How/Getty images/Profimedia
Neporaženi Dagestanac osvrnuo se na završnicu meča sa svojim najvećim rivalom

Jedno od najvećih rivalstava u povijesti UFC-a svoju kulminaciju dobilo je 6. listopada (10. mjesec) 2018. godine. Khabib Nurmagomedov i Conor McGregor predvodili su UFC 229 event, a Khabib je ujedno i branio titulu prvaka u lakoj kategoriji.

Mnoštvo konferencija za medije, prozivki, napetih sučeljavanja, uvreda, fizički obračuni izvan kaveza (Khabib vs. Lobov, Conorov napad na autobus). Sve to bio je dio uvertire u ovaj meč, vjerojatno najiščekivaniji meč u povijesti UFC-a.

Kad je sama borba u pitanju, ispostavilo se da ipak postoje velike razlike u kvaliteti ove dvojice boraca. Khabib je dominirao od prve do posljednje sekunde. Conor je trebao imati veliku prednost u borbi na nogama, ali Khabib ga je čak i u tom segmentu nadjačao, upisavši nokdaun u drugoj rundi. U određenim trenucima borbe Khabib je baš demolirao McGregora, a do pobjede je došao ‘‘submissionom‘‘ u četvrtoj rundi.

Khabib je svog rivala prisilio na predaju ‘‘neck crankom‘‘. Snažno je Dagestanac zaključao hvat s leđa, a iako se nije radilo o klasičnom stražnjem gušenju, Khabib je radio velik pritisak na vrat i čeljust McGregora i tako ga je prisilio na predaju. Herb Dean morao je nešto više truda uložiti kako bi Khabiba odvojio od McGregora, a Dagestanac je u nedavno održanom velikom intervjuu (dostupno putem vk.com) otkrio što bi se dogodilo da nije bilo suca u kavezu. Khabib je upitan koliko dugo bi držao taj hvat i postoji li mogućnost da bi ubio McGregora.

‘‘Sve je bilo fer. Obojica smo znali u što se upuštamo. To ne možemo usporediti s gušenjem nekoga na ulici. On je tada bio jedan od najboljih boraca na svijetu, a obojica smo imali šest mjeseci za pripremu i borili smo se da saznamo tko je bolji.

Vjerojatno ga ne bih ubio. Mislim da ga ne bih ubio, ali natjerao bih ga ostane bez svijesti. Nikada nećemo saznati koliko bih se mogao kontrolirati. Koliko dugo bih držao gušenje, to je dobro pitanje, ali teško je reći.‘‘, rekao je Khabib.

Zanimljivo je kako ovo rivalstvo nije bilo građeno na lažnom animozitetu. Često svjedočimo promoviranju mečeva gdje borci navodno ne podnose jedan drugog, spremni su obračunati se čak i na ulici, ali sve zaborave nekoliko sekundi nakon meča. Khabib i Conor nisu izgladili nesuglasice čak niti nakon borbe.

Uslijedilo je Khabibovo preskakanje ograde kaveza i sukob s Conorovim timom. Bio je to velik incident zbog kojeg je Khabib morao napustit dvoranu prije uručenja UFC-ovog pojasa, a sudeći po onome što Khabib govori i nekoliko godina kasnije, dobra je stvar da je Herb Dean uspio odvojiti Nurmagomedova nakon ‘‘submissiona‘‘. Khabib očito nije mogao kontrolirati svoje emocije nakon što su ga zaključali u kavez s McGregorom.

Kompletan Khabibov veliki intervju možete pogledati OVDJE.

Linker
17. svibanj 2024 00:05