UFC

Dana White: ‘Ngannou je trebao postati najplaćeniji teškaš u povijesti, ali on više ne želi riskirati‘

Dana White

 Screenshot (youtube, Ufc)
Predsjednik UFC-a dao je više detalja o razilasku s prvakom teške kategorije

Sjeća li se itko, ili da preformuliramo, razmišlja li itko više o incidentu Dane Whitea koji je tijekom novogodišnje noći ošamario svoju suprugu? Vjerojatno nitko osim Ariela Helwanija više nema tu situaciju na umu.

Pretpostavljalo se da će UFC zamaskirati taj slučaj nekim jako velikim vijestima, a upravo to se sinoć i dogodilo. Prva velika vijest bio je debi Jona Jonesa u teškoj kategoriji. Napokon je ‘‘Bones‘‘ službeno ugovorio svoj prvi meč među teškašima, a odmah ga čeka borba za titulu.

Ciryl Gane bit će njegov protivnik 4. ožujka (treći mjesec) u glavnoj borbi večeri na UFC 285 eventu, a pobjednik te borbe postat će novim prvakom UFC-ove teške kategorije. Tu su se svi zapitali: Što je s Francisom Ngannouom koji je dosad držao UFC-ovu titulu u teškoj kategoriji.

‘‘Otpustit ćemo Francisa Ngannoua. Odustajemo od prava na njega i on može ići gdje god želi.‘‘, rekao je Dana White na konferenciji na medije i šokirao okupljene.

Ogromna je stvar ostati bez prvaka teške kategorije, naročito kada taj prvak ima pred sobom još nekoliko godina nastupanja na najvišoj razini. Još prije godinu dana bilo j ipak jasno da se UFC i Ngannou neće lako dogovoriti.

Vrlo jasan i vrlo ustrajan bio je Ngannou u svojim namjerama. Boksački meč morao je biti dio njegovog novog ugovora, a čelnici UFC-a nisu bili spremni ispoštivati tu želju. S razlogom nisu bili otvoreni prema tome, jer to bi pokrenulo pravu lavinu i kod ostalih prvaka koji bi tražili više slobode i raznorazne izlete u druge sportove (ili MMA organizacije). UFC-u takvi ugovori nisu privlačna opcija u trenutku kada kotiraju kao najbolja MMA organizacija na svijetu i još uvijek imaju dobru poziciju za diktirati uvjete.

Ngannou je također imao dobru poziciju za diktiranje svojih uvjeta, a godinu dana od iznošenja svojih uvjeta, Ngannou je otpušten iz UFC-a, odnosno njegov ugovor je istekao bez da su potpisali novi. Kad su u pitanju uvjeti koje su mu nudili, Dana White otkrio je više informacija.

‘‘Nudili smo Francisu ugovor koji bi ga napravio najplaćenijim teškašem u povijesti kompanije. Zarađivao bi više od Brocka Lesnara, više od bilo koga, a on je odbio tu ponudu. Došli smo do one točke o kojoj sam već pričao: Ako ne želiš biti ovdje, ne moraš biti ovdje. Mislim da je Francis trenutno u poziciji gdje ne mora uzimati previše rizika. On smatra da se može boriti sa slabijim protivnicima, ali za više novca. Pustit ćemo ga da to i napravi.‘‘, pojasnio je Dana, a zatim je dodao da čak niti protivnik poput Jona Jonesa nije bio dovoljan da navede Francisa na ostanak u promociji.

‘‘Učinili smo sve što smo mogli u pokušajima da se ta borba održi, ali on u svojoj glavi smatra da se nude bolje prilike izvan UFC-a, protiv slabijih protivnika. Imao je priliku boriti se protiv najvećeg borca svih vremena i postati najplaćenijim teškašem u povijesti teške kategorije, ali on misli da će zaraditi veći novac negdje drugdje, protiv nekog tko nije najveći borac svih vremena. Morat ćete Francisu postaviti neka pitanja. On je drugi tip u povijesti za kojeg smo dali sve od sebe da ga potpišemo, ali nismo uspjeli. Drugi je Fedor (Emelianenko). Hunter Campbell (glavni poslovni direktor) otišao je na otprilike 350 večera s njim (Francisom). Sve smo probali, ali nije uspjelo. Mislim da Ngannou nije spreman riskirati.‘‘, dodao je Dana.

Dojam je da White definitivno smeta činjenica što ih je Ngannou napustio, jer tko god osvoji titulu prvaka u teškoj kategoriji, sada se nameće pitanje: ‘‘Je li to uistinu najbolji teškaš na svijetu?‘‘, dokle god je Francis Ngannou aktivan i upisuje pobjede. White će se ipak morati pomiriti s činjenicom da je Ngannou ostao dosljedan svojim željama, a bit će zanimljivo vidjeti tko će ispuniti njegove želje.

‘‘Što god odluči učiniti, bilo je zabavno dok je bi ovdje. Želim mu sve najbolje, bilo je dobro.‘‘, zaključio je Dana za kraj ove priče.

Linker
25. travanj 2024 06:17