UFC

Daniel Cormier ispravlja svoje navode: ‘Fedor Emelianenko najveći je teškaš u povijesti‘

Daniel Cormier
 ZUMAPRESS.com/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
Umirovljeni američki borac prije nekoliko dana prokomentirao je Fedorove izglede u UFC-u

Puno je prašine podigao Daniel Cormier krajem proteklog tjedna. UFC-ov velikan osvrnuo se na Fedora Emelianenka te je izjavio kako ruski borac ne bi dobro prošao unutar UFC-a u periodu od 2009. do 2011. godine.

Mislim da bi pobijedio Brocka Lesnara da su se borili. Ali, izuzev toga, mislim da Fedor ne bi dobro prošao u UFC-u. Mislim da je on svojim nepotpisivanjem za UFC ostavio tu dilemu (što bi bilo, kad bi bilo), ali realnost je da on ne bi dobro prošao poput tipova kao što su JDS ili Cain Velasquez. Mučio bi se borcima poput Cheicka Konga. Emelianenko ne bi pobijedio tipove koji su bili pri vrhu UFC-a u to vrijeme. Siguran sam u to. Znam da ćete reći kako je on pobijedio ‘Minotaura‘ i Franka Mira. Međutim, koliko god je Fedor velik, on bi u to vrijeme bio najviše prosječan. Kažem vam, Fedor Emelianenko bi u najboljem slučaju bio prosječan UFC borac u periodu od 2009. do 2011. godine.‘‘, izjavio je tada DC u sklopu Debate DC showa.

Naišao je Cormier na brojne osude MMA fanova, a naravno da niti uvreda na njegov račun nije izostalo. DC je sada putem svog Youtube kanala pokušao detaljnije razjasniti svoju prošlotjednu izjavu.

‘‘Ljudi, neka ovo bude jasno. Ja apsolutno volim Fedora. Nemojmo raditi od ovoga nešto što to zapravo nije. Ranije ovog tjedna, imao sam razgovor tokom svoje emisije ‘Debate DC‘. Imali smo razgovor o tome bi li Fedor mogao vladati UFC-om, kao što je vladao Prideom. Rekao sam ne, ali sam bio specifičan po pitanju vremenskog okvira o kojem sam pričao. Nisam rekao da bi tako bilo 2005., 2004. ili 2006. godine. To nije ono što sam izjavio. Pričao sam o periodu od 2009. do 2012. godine.‘‘, započeo je Daniel Cormier s pojašnjenjem te nastavio:

‘‘Ne razumijem kako je to uznemirilo toliko ljudi. Dokazano je da on u tom periodu nije bio tako učinkovit. Jednostavno je, volim Fedor. Pratim njegove borbe i danas te navijam za njega svaki puta. Čovjek je svjetsko čudo i takvi se tipovi ne pojavljuju često. Uzevši sve u obzir, ja i dalje vjerujem kako je Fedor Emeelianenko najveći teškaš u povijesti. Volim Stipu, on je najveći UFC-ov teškaš svih vremena. Međutim, uzmemo li Fedorove pobjede koje je imao u Prideu, one poput Nogueira i svih tipova kao što je Arlovski, onda mu skidam kapu. Nemam problema s tim. Sviđa mi se Fedor. Činjenica da se on s 45 godina i dalje bori te završava borce na način kojim je nokautirao Tima Johnsona, kapa dolje najvećem svih vremena. Nemam problema s čovjekom, samo sam govorio o specifičnom vremenskom razdoblju za koje vjerujem da on ne bi bio učinkovit kao što je bio u ranijim godinama.‘‘, dodao je Cormier.

Rasprave oko najvećeg borca u povijesti često dovode do velike polemike. Kriteriji nikada nisu usuglašeni i na taj način su zapravo subjektivni, od osobe do osobe. Cormier se donekle osvrnuo na tu temu, a bivšeg dvostrukog UFC-ova prvaka iritira činjenica da brojni veliki borci postanu osporavani zbog svojih kasnijih faza karijere.

‘‘Znači li to da sve što je napravio ranije nije više tako vrijedno? Naravno da ne. Zapravo mrzim način na koji su ljudi osuđivani i vrednovani. Dok je Anderson Silva bio glavni, svi su ga nazivali najvećim ikada. Međutim, kada je napunio 41, 42 godine te počeo gubiti, onda odjednom Anderson više nije najveći ikada? Dakle, sudit ćemo mu na temelju onoga što se dogodilo pri kraju karijere te ćemo omalovažiti sve što je radio dok je bio na vrhuncu? Ne možemo umanjiti Fedorovu vrijednost kad uzmemo u obzir stvari koje je nekoć radio.‘‘, zaključio je Cormier.

Linker
09. travanj 2024 07:40