UFC

Daniel Cormier otkrio tko je po njemu najveći majstor submissiona u povijesti UFC-a

Daniel Cormier
 Screenshot (yahoo Sports)
Bivši igrač američkog nogometa Ryan Clark i Daniel Cormier birali su pet najvećih BJJ majstora

Bivši prvak UFC-ove teške i poluteške kategorije Daniel Cormier zajedno s umirovljenim NFL igračem Ryanom Clarkom vodi emisiju DC & RC koja je pod okriljem ESPN-a. Dvojica umirovljenih sportaša ovog puta birali su pet najvećih majstora submissiona u povijesti UFC-a.

Zanimljivo je kako Clark i Cormier na prvo mjesto nisu uvrstili Charlesa Oliveiru niti Demiana Maiu, iako se radi o dvojici boraca s najviše submissiona u povijesti UFC-a. Naime, ''Do Bronx'' je čak 14 puta prisilio protivnike na predaju, a Maia je malo manje uspješan s 11 pobjeda submissionom.

Prvo mjesto na obje ljestvice zauzeo je legendarni Royce Gracie. Brazilac je ikona BJJ-a te jedan od pionira UFC-a. Svi MMA fanovi dobro znaju što se dogodilo na UFC 1 turniru kada je Royce lakoćom savladao sva tri protivnika u prvoj rundi tako što ih je BJJ zahvatima prisiljavao na predaju. Osvajao je Gracie UFC-ove turnire još dvaput (UFC 2 i UFC 4), a jedino je Patrick Smith izgubio tehničkim nokautom od Roycea Gracieja. Sve ostale borbe, Royce je dobio submissionom. Ukupno 11 od svojih 15 MMA pobjeda Royce Gracie upisao je submissionom, a 10 ih je došlo pod okriljem UFC-a.

Iako su Maia i Oliveira veliki majstori BJJ-a, Royce Gracie itekako je opravdan izbor za najboljeg. Cormier je na drugo mjesto svrstao Rondu Rousey, a preostala tri mjesta upotpunjavaju Fabricio Werdum, Mackenzie Dern i Frank Mir. Cormier je priznao kako je zaboravio na Charlesa Oliveiru iako se radi o borcu s najviše submissiona u povijesti UFC-a.

Ryan Clark nije zaboravio na ''Do Bronxa'' koji na njegovoj ljestvici zauzima drugo mjesto, dok Top 5 zatvaraju Demian Maia, Ronda Rousey te Frank Mir i ''Minotauro'' Nogueira (dijeli peto mjesto s Mirom).

Moglo bi se reći kako Cormier nije zaboravio samo Oliveiru, nego i Demiana Maiu koji zasigurno zaslužuje svoje mjesto u Top 5 puno više nego Mackenzie Dern. Međutim, Cormier je izbor Mackenzie Dern opravdao podatkom kako se radi o jedinoj borkinji koja je u UFC-u slavila polugom na nozi (kneebar protiv Hannah Cifers). Izuzev toga, Dern je rekorderka UFC-ove slamka kategorije s četiri pobjede submissionom.

Linker
26. travanj 2024 16:11