UFC

Demian Maia želi oproštajnu borbu: ‘Tu se borim cijeli život, UFC je moj dom‘

Demian Maia
 Taidgh Barron/Zuma Press/Profimedia
Dvostruki UFC-ov izazivač želi nastupiti još jednom pod okriljem UFC-a i to u svojoj državi

Legendarni brazilski MMA borac Demian Maia (28-11-0) sve je bliže kraju svoje MMA karijere, no nada se oproštajnoj borbi u UFC-u. 43-godišnjak je u lipnju ove godine izgubio od Belala Muhammada koji mu je nanio drugi poraz zaredom, a ugovor Demiana Maie i UFC-a istekao je nakon te borbe. Iako je Dana White izjavio kako je to vjerojatno kraj Maie u UFC-u, Demian vjeruje kako i dalje postoji mogućnost da odradi makar još jednu, oproštajnu borbu.

''Takve stvari događale su se i prije, viđali smo slučajeve gdje je kompanija mijenjala svoj stav i mišljenje. Puno toga ovisi o stanju na tržištu. Cijelog života borio sam se u UFC-u i to je moj dom. Želim odraditi svoju zadnju borbu tamo, a mislim da puno toga ovisi o situaciji u Brazilu. Ukoliko dopuste priredbe uz prisutnost gledatelja, mislim da će to privući interes UFC-a da me imaju na svojoj priredbi. Ja trenutno čekam da vidim što će se dogoditi, no ponavljam, želim odraditi još jednu borbu. Još uvijek treniram dvaput dnevno.'', rekao je Maia za MMA Fighting.

Demian Maia tokom karijere etablirao se kao vjerojatno najveći BJJ majstor u MMA-u, a 14 pobjeda submissionom i niti jedan poraz na takav način dobra su potvrda toga. Mnogobrojni su borce koje je Maia završavao svojom specijalkom, uzimanjem leđa i RNC-om. Maia je u počecima svoje MMA karijere uspješno nastupao u BJJ-u, a okitio se zlatom na ADCC Svjetskom prvenstvu kao i na Svjetskom Jiu-jitsu prvenstvu. 43-godišnjak tvrdi kako i dalje dobiva niz ponuda za jiu-jitsu mečeve.

''Uistinu dobivam puno ponuda da se vratim jiu-jitsu natjecanjima, neovisno radi li se o no-giju (bez kimona) ili giju (u kimonu). To je nešto što želim i vjerojatno ću se time baviti. Chael Sonnen ima svoju Submission Underground promociju i pričao je sa mnom o mogućnostima da se tamo borim protiv nekoga. Mislim da bi bilo zanimljivo boriti se s nekim MMA borcem prema jiu-jitsu pravilima jer bi to privuklo podosta pažnje. Ako me upare s nekim novim licem iz svijeta jiu-jitsua, privući ćemo fanove samo iz te branše. Međutim, ako me upare s nekim MMA borcem, evo dat ću vam primjer. Sonnen me pitao jesam li zainteresiran boriti se protiv Tonyja Fergusona ili Kamarua Usmana. Takve borbe ne bi odjeknule samo u jiu-jitsu zajednici nego u svim zajednicama koje vole borilačke sportove.'', rekao je Maia te je dodao kako zasad odbija Sonnena jer se nadao MMA borbi protiv Natea Diaza.

Kada su u pitanju MMA nastupi pod nekom drugom organizacijom, Brazilac nije naročito zainteresiran, izuzev u jednom slučaju. Naime, Maia je fan PRIDE-a i borbi pred japanskom publikom te nešto takvo vidi kao jedinu privlačnu opciju ako ne bude ništa od povratka u UFC.

''Moj odgovor na poziv neke druge promocije bio bi 'ne'. Ne želim se boriti na drugim mjestima, želim biti u UFC-u, no imam i veliki san boriti se u Japanu. Nisam trenutno puno razmišljao o tome, možda kada bi imali nekakvu veliku promociju poput PRIDE-a. Međutim, prvotni plan prije svega je oproštajna borba u UFC-u.'', dodao je brazilski majstor partera.

Nadamo se kako će se želje Demiana Maie ostvariti jer radi se o jednom uistinu velikom sportašu čija karijera i ponašanje može služiti kao primjer nadolazećim generacijama boraca. Nije Maia nikad osvojio UFC-ov pojas unatoč tome što je dvaput imao priliku, no radi se o borcu koji je jako dobro prikrivao svoje nedostatke i odvodio borbu tamo gdje je najbolji, u parter. Oproštajna borba pred brazilskom publikom nešto je što borac poput Demiana Maie definitivno zaslužuje.

Linker
21. travanj 2024 20:15