UFC

Dricus Du Plessis: ‘Ja ću biti prvi afrički prvak u UFC-u, ostali pojasevi nisu završili u Africi‘

Dricus Du Plessis

 Screenshot (youtube, Mma Junkie)
Stanovnik Južnoafričke Republike smatra da prijašnji afrički prvaci ne opravdavaju svoje epitete u potpunosti

Jako bitan nastup čeka južnoafričkog borca Dricusa Du Plessisa na ovotjednoj UFC 285 priredbi. 29-godišnji Dricus trenutno je desetorangirani izazivač UFC-ove srednje kategorije, a ovog vikenda borit će se protiv petorangiranog i puno iskusnijeg Dereka Brunsona.

Du Plessis se vrlo brzo uspinje u poretku izazivača. UFC debi odradio je u desetom mjesecu 2020. godine, a u periodu nešto duljem od dvije godine, Du Plessis je upisao četiri pobjede i došao do desetog mjesta u poretku izazivača. Pobjedom protiv Brunsona, Du Plessis bi vjerojatno uskočio u top 5 izazivača srednje kategorije.

‘‘Napokon se ostvaruje ono što želim. Na početku moje karijere događao se COVID, borci su otkazivali mečeve i sve to. Sada su te prepreke iza mene. Tako sam sretan što sam ovdje i što nastavljam pohod ka poziciji prvog izazivača.‘‘, započeo je Dricus na konferenciji za medije, a zatim je odgovorio je li mu teško pratiti ovako brz tempo kojim se uspinje ka vrhu.

‘‘Ne, uopće ne. Ja sam tip koji uvijek govori da morate zaraditi vaš uspon u poretku. Ali ja nisam tip koji je došao kao mladić u UFC. Nisam ja niti star, ali nisam se morao izgrađivati od nule. Morao sam se malo naviknuti na UFC, ali ja sam osvojio tri titule prije dolaska u UFC. Bio sam K-1 svjetski prvak kao amater, prije nego sam postao profesionalni MMA borac. Jednom kad se pružila prilika, znao sam da se želim uspinjati ovom brzinom i boriti se protiv najboljih mogućih protivnika. Ako sada ne mogu poraziti ove tipove, kako ih mislim pobijediti kad budem prvak? Dolazim po top 5 i jako sam uzbuđen zbog toga.‘‘, objasnio je Du Plessis.

Južnoafrički borac držao je nekoć titule u Extreme Fighting Championship organizaciji i u poljskom KSW-u. Titulu u KSW-u osvojio je 2018. godine porazivši hrvatskog borca Roberta Soldića, ali samo šest mjeseci kasnije, Soldić se revanširao nokautiravši Du Plessisa u trećoj rundi.

Bio je to ujedno i posljednji poraz Du Plessisa, a nakon toga je upisao šest pobjeda. Pet od šest pobjeda došlo je prekidom, a samo je Brad Tavares izgurao do sudačke odluke gdje je izgubio jednoglasnom odlukom.

Du Plessisa vjerojatno dvije ili maksimalno tri pobjede dijele od napada na titulu u srednjoj kategoriji, a Dricus je na konferenciji za medije istaknuo da će on zapravo postati prvim afričkim prvakom. Donedavno su Israel Adesanya, Francis Ngannou i Kamaru Usman držali pojaseve u svojim kategorijama i predstavljali su se kao ‘‘Tri (afrička) kralja‘‘. Du Plessis je pojasnio zašto će on zapravo biti prvi koji se može nazvati ‘‘pravim afričkim prvakom‘‘.

‘‘Jesu li njihovi pojasevi ikad završili u Africi. Koliko sam upoznat, ti pojasevi otišli su u Ameriku i Novi Zeland. Ja ću donijeti pojas u Afriku. Ja sam Afrikanac koji nastupa u UFC-u. Cameron Saaiman i ja smo borci koji udišu afrički zrak. Mi se svakog dana budimo u Africi, tamo treniramo, rodili smo se tamo i odgojeni smo u Africi. Tamo i treniramo. To je definicija afričkog prvaka i to je ono što ću postati.‘‘, rekao je Du Plessis, pomalo ljutito.

Ljutito ili ne, Du Plessis je donekle u pravu. Francis Ngannou, a naročito Kamaru Usman, dugo su stacionirani u SAD-u gdje žive i treniraju. Israel Adesanya također je davno odselio iz Afrike, ali na teritorij Novog Zelanda. Za razliku od njih, Dricus Du Plessis i Cameron Saaiman nisu napustili Afriku te su još uvijek stanovnici Južnoafričke Republike.

Inače, obojica će nastupiti na UFC 285 eventu. Du Plessisa čeka Brunson, dok će se bantamaš Saaiman boriti protiv Leomane Martineza.

Linker
23. travanj 2024 17:43