UFC

Dugo čekana odluka: UFC i USADA više neće kažnjavati konzumiranje marihuane

Nate Diaz
 screenshot/YouTube
Tema oko koje se već godinama lome koplja danas je dobila jedno od ključnih poglavlja

UFC i USADA danas su donijeli odluku kako konzumiranje marihuane više neće kažnjavati kao prekršaj. To je velika vijest za sve one koji se već godinama bore za nešto tako, kao i sve oni koji su do sada imali problema zbog testova koji su im bivali pozitivni na THC. Neki su tako zbog toga doživljavali poništavanje borbi u kojima su pobijedili.

Prema riječima UFC-ovog potpredsjednika i zapravo glavne osobe za teme po pitanju dopinga, Jeffa Novitzkog, odluka je donesena zbog novih otkrića o tome kako THC djeluje na tijelo te kako je sposoban zadržati se dulje vremena u masnom tkivu te pokazati pozitivan nalaz. Nadalje, korištenje THC-a na dan borbe bit će zabranjeno, odnosno bit će kažnjeno ako se primijeti da je imalo utjecaja na nastup borca. No, to se neće otkrivati testiranje, nego će se borac uputiti tek na testiranje ako se vizualnim kriterijima nešto tako potvrdi.

Naravno, ovo ne znači potpunu pobjedu, budući da i dalje postoje komisije saveznih država, a svaka ima svoju politiku. Još uvijek je najstroža ona u Nevadi, zapravo sjedištu UFC-a, gdje se borce i dalje posebno testira, neovisno o USADA-i. Mnogi su upravo u Las Vegasu zbog toga imali problema te je već bilo suspenzija od stane NSAC-a, čak i kad su iz USADA-e tvrdili kako je sve u redu te su poticali komisiju na promjenu odluke.

Novitzky se nada kako će ova odluka ipak utjecati i na sve komisije da se usuglase s novim pravilima te da će zabrana konzumiranja marihuane napokon u potpunosti postao dio MMA povijesti.

Linker
20. rujan 2021 11:53